Rhinoplastika: pooperační péče o nový nos

Nos má rozhodující vliv na náš vzhled, proto lidé s nestandardní velikostí či tvarem nosu, podléhají různým komplexům. Řešením je rhinoplastika. Co vše plastika nosu dokáže a jaká je následná pooperační péče o nový nosánek?

Co je to rhinoplastika?

Rhinoplastika neboli plastika nosu se řadí mezi běžné operace, při které chirurg dokáže zcela změnit tvar nosu. Rhinoplastikou lze nos zmenšit, zúžit nebo zkrátit, a vymodelovat do mnohem symetričtějšího a krásnějšího tvaru. Důležité jsou zkušenosti a zručnost chirurga, protože při této operaci záleží bez nadsázky na každém milimetru. Zručnost chirurga je mimo jiné důležitá také z toho důvodu, že je nutné uchovat vitální funkci dýchání.

Před zákrokem

Před jakoukoliv plastickou operací je nutná návštěva lékaře, který vám detailně vysvětlí průběh zákroku, hojení i změny, které s sebou rhinoplastika ponese. Jelikož se změnou tvaru nosu přichází i celková změna výrazu tváře a žádoucí nárůst sebevědomí, může dojít k proměně osobnosti. Proto se pacientům doporučuje plastickou operaci nosu dobře zvážit a pečlivě vše prokonzultovat s ošetřujícím lékařem. Věřte v jeho doporučení.

Po zákroku

Operace se provádí v částečné, nebo celkové anestezii. Pacient zůstává přes noc na klinice pod dohledem lékařů. Během prvních pár dní po operaci se připravte také na možnost, že  pocítíte mírnou nevolnost. Po zákroku budete mít na nose sádrovou dlahu a do nosních průchodů zavedenou tamponádu, která se z nosu odstraňuje po 2 dnech. Do té doby musíte dýchat pouze pusou a vnitřní okraje nosních dírek si každý den čistit pomocí vatové tyčinky namočené v desinfekčním roztoku.

zoom

 Plastika nosu změní celkově výraz tváře

Sundání sádry

Kontrola u lékaře bývá naplánovaná po cca 2 týdnech. Na kontrole vám lékař sundá sádru a již byste neměli mít skoro žádné modřiny ani otoky. Sádru je vhodné ještě další týden přikládat na noc, aby během spánku nedošlo k náhodnému poranění. Lékař vám také doporučí masáže nosu, které jsou po sundání sádry velice důležité. Masáž zvládnete sami a měli byste ji provádět 10–15krát denně po dobu minimálně jednoho měsíce.

Rychlost hojení

Rychlost hojení je závislá na mnoha faktorech, např. na provádění výše zmiňované masáže, kterou můžete zabránit tvorbě jizev uvnitř nosu, uvolníte kůži a zrychlíte hojení. Mezi faktory ovlivňující dobu hojení, patří také věk, nadváha a kouření. Klíčovým faktorem je dodržování pooperačního klidu, který by měl trvat minimálně jeden týden. Nicméně přesnou dobu hojení není možné určit. Každý pacient reaguje na zákrok individuálně.

Návrat k normálu

Během prvních 2–3 týdnů od operace omezte společenské akce a to z důvodu, že mohou být stále ještě viditelné modřiny a otoky. Pokud jste vášniví sportovci a provádíte aerobní cvičení, měli byste ho na několik týdnů vynechat. Cviky s těžkými váhami (posilovna) a kontaktní sporty byste neměli dělat alespoň 7 týdnů. Možná se vám to zdá jako dlouhá doba a bojíte se, že se to podepíše na vaší kondici, ale věřte, že do kondice se dostanete zpět mnohem snadněji, než kdybyste museli podstoupit další operaci.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.