Rovnátka jako módní trend

Před dvaceti lety by sotva kdo hádal, že se z nošení rovnátek stane něco jako módní trend. V dnešní době se za rovnátka nestydí teenageři ani celebrity. Mnoho z nich se s nimi naopak chválí a rozdává „kovové“ úsměvy na všechny strany.

Možná si vzpomenete na své dětství či pubertu, kdy jste rovnátka zarputile odmítala. Nosit v ústech ty hnusné dráty? Nikdy! Teď vám však rovnátka až tak hnusné nepřijdou, spíše si děláte vrásky se svými zuby směřujícími na všechny světové strany a zvýšenou kazivostí zubů. 

zoom Zvětšit

Za rovnátka se nestydí ani celebrity

Na nápravu není nikdy pozdě

Křivé zuby nepůsobí problémy pouze po estetické stránce, ale především mají tendenci se snadněji kazit. Majitelky křivých zubů si nemohou pořádně vyčistit mezizubní prostory, protože se mezi ně často nevejde ani dentální nit, natož pak mezizubní kartáček. Později se mohou objevit záněty dásní i mnohem závaznější obtíže. Takže máte-li křivé zuby, začněte to řešit. Na nápravu není nikdy pozdě, avšak věk vhodný pro zahájení ortodontické léčby závisí na konkrétní vadě chrupu.

Cílem zkušeného ortodontisty je efektivní řešení problému s co nejkratší dobou nošení ortodontických aparátů – rovnátek. V některých případech je vhodné terapii odložit tak, aby pacient nebyl zatěžován dlouhodobou léčbou, v jiných se musí problém řešit bez odkladu (např. děti).

Ortodontista nevrtá zubní kazy

Při výběru vhodného ortodontisty se můžete poradit se svým stomatologem nebo zapátrat na internetu. V každém případě si před samotnou návštěvou u ortodontisty zajděte na preventivní prohlídku. Ortodontista nemá v popisu práce řešit zubní kazy. Vhodná je rovněž návštěva dentální hygienistky, která vám chrup dokonale vyčistí, zbaví ho zubního plaku a v neposlední řadě vás naučí, jak o chrup správně pečovat.

Jestliže nemáte času nazbyt, můžete vyhledat kliniku, kde je vše na jednom místě. „Ortodoncie řeší jak estetiku tak funkčnost chrupu. V závažnějších případech je ideální spolupráce ortodontisty se stomatologem či zubní hygienistkou. V dnešní době však existují komplexní kliniky, kde najdete vše na jednom místě a zaručíte si tak perfektní komunikaci mezi ošetřujícími lékaři a tím svižnější a spolehlivější léčbu,“ upřesňuje asistentka na ortodoncii a stomatologii Lucie Turková z komplexní zubní kliniky v Brně. 

zoom Zvětšit

Ten krásný úsměv za to stojí

Nebojte se trhání zubů

Při první prohlídce ortodontista provede komplexní vyšetření. Lékař vám udělá rentgen a snímky i otisky zubů, jež jsou nutné k výrobě sádrových modelů. Na další prohlídce vám odborník na základě vyšetření a hotových snímků vysvětlí, o jaký problém se ve vašem případě jedná a navrhne způsob léčby. Může vám doporučit i odstranění jednoho či více zubů, což zní děsivě, ale důvěřujte svému ortodontistovi.

Trhání zubů se doporučuje tehdy, když jsou zuby výrazně stěsnány v zubních obloucích, na což má vliv i nepoměr mezi velikostí šíře zubního oblouku a velikostí zubních korunek. Obvykle se vytrhávají poškozené či nevitální zuby. Pokud je to nutné, musí se odstranit zdravý zub (např. zub moudrosti, čtyřky).

Rovnátka na noc či fixní?

Vysnila jste si rovnátka, která budete nosit pouze přes noc, ale ortodontista vám předepsal fixní rovnátka? Nesnažte se ho přesvědčit o opaku. Snímací rovnátka nemají vůbec žádný smysl, fungují minimálně. Používají se v retenční (udržovací) fázi, kdy se po sundání rovnátek nasazují na noc pro fixaci výsledku.

Fixní rovnátka se nasazují napevno a skládají se ze zámků, malých součástek nalepených speciálním lepidlem na zuby, a ortodontického drátu, který vyvíjí sílu potřebnou k posunu zubu. Ortodontické dráty se během léčby mění a upravují podle potřeby. Zámky mohou být z kovu nebo z keramiky. Keramické zámky jsou průsvitné (safírové), a tím pádem méně nápadné.

Rovnátka můžete skrývat i ukazovat

zoom Zvětšit

Světle růžové gumičky jsou letos hitem

Dnešní doba umožňuje rovnátka schovávat nebo je naopak ukazovat. „Pro pacienty, kteří se za rovnátko nestydí jsou tady barevné gumičky, které se vyměňují při každé kontrole. Tyto gumičky jsou zpravidla bez příplatku. Hitem letošního léta byla tyrkysově modrá či světle růžová,“ říká s úsměvem Lucie Turková.

Další možností jsou lingvální fixní rovnátka, která se umisťují na vnitřní stranu zubů, díky čemuž jsou prakticky neviditelná. Nejdecentnější variantu představují fóliová rovnátka, která se dají sundat před jídlem i čistěním zubů. Jejich výhodou je také to, že nezpůsobují otlaky v ústech a zuby v kritických prvních dnech tolik nebolí.

Rovnátka nejsou levná záležitost

Asi si teď říkáte, proč byste nosila klasická fixní rovnátka, když si můžete dopřát komfortní fóliová rovnátka? V tomto směru záleží především na tom, kolik hodláte do rovnátek investovat. Pojišťovny na ortodontickou léčbu přispívají, ale materiál si hradí pacienti sami. A nejedná se zrovna o zanedbatelné částky. Kovové nebo keramické rovnátka vychází kolem 10 tisíc korun (jedna čelist), u lingválních či fóliových rovnátek je to zhruba desetinásobek.

Pokud na fóliová rovnátka nemáte, nevěšte hlavu. Rovnátka nosíte hlavně z toho důvodu, aby vaše zuby a dásně vydržely co nejdéle v dobrém stavu. Musíte pro to něco obětovat a nesmíte to vzdát hned v prvních dnech, kdy bude nošení rovnátek nekomfortní. „Citlivost spojená s nasazením rovnátek je individuální. Někteří lidé po nasazení rovnátek zvýšenou citlivost pociťují, někteří nikoli. Pokud zuby tuto citlivost projevují, je to zpravidla dva až tři dny po nasazení a následně po každém utažení rovnátka. To platí i pro fóliová rovnátka,“ dodává Lucie Turková.

Věnujte zvýšenou pozornost čistění zubů

zoom Zvětšit

Na klinice vám ukážou, jak na to

Čištění zubů s rovnátky vyžaduje důkladnost. Zuby byste si měla čistit po každém jídle. Jestliže čištění zubů v průběhu nošení rovnátek podceníte, může dojít k odvápnění zubní skloviny a ke vzniku bílých skvrn. V případě zánětu může docházet k úbytku kosti v okolí zubu, jenž je doprovázený ústupem dásní. Odvápnění zubní skloviny eliminují lingvalní fixní aparáty, které jsou však cenově dražší než klasická rovnátka.

Jak by mělo čištění zubů vypadat? Zuby si čistěte po každém jídle. Každý večer použijte mezizubní kartáček, kterým odstraníte povlaky a zbytky jídla, které se během celého dne nashromáždily kolem zámků. Klasický kartáček by měl mít rovně střižená vlákna a úzkou hlavičku, aby se s ním dalo snadno očistit zub pod a nad rovnátky. Nakonec použijte opět mezizubní kartáček na vyčištění mezizubních prostorů. Na kvalitní klinice by vám asistentka po nasazení rovnátka měla poskytnout instruktáž, která je nezbytně nutná pro správnou péči o rovnátko.

Již za rok krásné rovné zuby

Rozhodla jste se podstoupit cestu za symetrickým a zdravějším chrupem? Léčba trvá průměrně jeden a půl až dva roky, u snadněji napravitelných vad je to zhruba rok. Možná vám to přijde jako dlouhá doba, ale ve srovnání s tím, kolik bolesti, komplikací a peněz by vás stálo, kdybyste o zuby přišla předčasně, je to zanedbatelná doba. Pokud stále váháte, zkuste si představit, že už přibližně za rok můžete mít krásné rovné zuby. Ten úsměv za to stojí!

zoom Zvětšit

Krásné rovné zuby už za jeden rok

Osobní zkušenost

Asistentka na ortodoncii a stomatologii Lucie Turková z komplexní zubní kliniky v Brně si nošení rovnátek vyzkoušela na vlastní kůži: „Jako dítě jsem již jednu ortodontickou léčbu kovovým fixním aparátem absolvovala. S výsledkem léčby jsem ovšem po čase nebyla spokojená a práce asistentky na ortodoncii byla jasným impulsem k nápravě. Vsadila jsem na estetickou variantu fixních rovnátek, tedy na keramická rovnátka. V puse jsou takřka neviditelná a musím říct, že se mi opravdu líbí jejich elegance. Po nasazení rovnátek jsem měla zuby citlivé zhruba tři dny, po měsíčním utahování taktéž. Rozhodně se ale nejednalo o nesnesitelnou bolest. Pro lepší adaptaci rovnátka existuje ortodontický vosk, který ochrání vnitřní strany tváře před otlaky. Toto řešení je patrně finančně náročnější, než klasická kovová rovnátka. Cena se liší v závislosti na materiálu i výrobci zámečků. Zpravidla si ale za keramické rovnátko připlatíte přibližně o deset tisíc korun více při léčbě obou čelistí. Určitě bych jej doporučila všem, kteří se bojí viditelného kovového vzhledu zámečků.“



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!