Šaty na maturitní ples - které si vybrat?

Maturitní ples je významnou společenskou událostí, která se koná jen jednou za život, a všechny maturantky čeká zásadní otázka: Co na sebe? Poradíme vám, jaké šaty jsou na maturitní ples vhodné či kterých modelů byste se naopak měly vyvarovat.

img

Maturitní ples je významná společenská událost

Každá společenská akce si žádá alespoň základní znalost pravidel etikety, která určují i typ oblečení, které je na danou příležitost nejvhodnější. Tento "dress code", který by měl být uveden na pozvánce na společenskou akci, vám pomůže vyhnout se nepříjemnému módnímu faux pas. Pokud pozvánka žádný "dress code" neobsahuje, volíme obvykle takzvaný "formal dress" nebo "black tie". Dívky tak mají hned tři možnosti: dlouhé společenské šaty, velkou večerní róbu nebo koktejlové šaty.

Nejvhodnější jsou dlouhé společenské šaty 

zoom Zvětšit

Jasnou volbou maturantek by měly být dlouhé společenské šaty.

Rozlišit dlouhé společenské šaty od velké večerní róby je někdy obtížné, obvykle ty první jsou jednoduchého střihu bez zbytečné okázalosti, kdežto večerní róba jsou ty nejhonosnější šaty vůbec. (U nás povětšinou reprezentované typem "šlehačka"). Každopádně oba typy těchto dlouhých společenských šatů jsou na slavnostní ráz maturitního plesu tou nejvhodnější volbou. Skutečnost, že některá dává přednost jednoduchosti a střízlivé eleganci a druhá preferuje okázalý princeznovský styl, který je často na hranici kýče, už je čistě jen vyjádřením osobního stylu.

Zvolit můžete i kratší "koktejlové" šaty 

zoom Zvětšit

"Koktejlky" by neměly být kratší než po kolena

Maturitní plesy však mohou spadat i do oblasti "formal dress", jelikož většina pánů se rozhodne pro tmavý oblek s kravatou. Tím je slečnám umožněno zvolit i méně slavnostnější kratší šaty jako koktejlky nebo tzv. malé černé. Tento typ šatů by však nikdy neměl být kratší než po kolena - a pozor, podle pravidel etikety by dívka měla odhalit buď jen nohy, nebo jen ramena a dekolt. Pan Špaček, mistr přes etiketu, by však na současných maturitních plesech zaplakal, neboť tohoto základního pravidla se dnes už nedrží téměř nikdo.

Punčocháče - ano či ne?

zoom

Balerínky se na ples nehodí, téma silonek je sporné.

Podle pravidel etikety k večerním šatům patří lodičky na vyšším podpatku s uzavřenou špičkou, balerínky či jiná obuv bez podpatku se na takto formální příležitost opravdu nehodí. Společenská etiketa rovněž nedovoluje chodit na ples bez punčocháčů. Současná móda však na etiketu příliš nedbá, a tak holé nohy a sandálky s otevřenou špičkou jsou na plesech víceméně tolerovány.

Vyvarujte se "faux pas" 

Pokud jste četly pozorně, jistě jste si všimly, že etiketa nedovoluje na maturitní ples minišaty, ty se hodí opravdu jen na párty nebo na diskotéky. A nebojte se, že budete působit usedle. Krásná postava se dá ukázat i rafinovaněji, než v upnutých tygrovaných minišatech, které většinou působí vulgárně a prvoplánově. Ženská silueta dokonale vynikne i dlouhých šatech a nositelka tak může ukázat svůj smysl pro styl a eleganci a určitou vyspělost, která by k maturitními věku měla už patřit. Nejen minišaty jsou však na maturitním plese zapovězeny, předkládáme vám seznam dalších "faux pas", kterých se můžete na plese dopustit. A copak že to "faux pas" (čti: fó pa) vlastně znamená? Podle wikipedie jde o francouzské označení trapné situace, kdy někdo poruší všeobecně přijímaná pravidla společenského chování či dobrých mravů. Zde jsou hlavní plesová faux pas, kterými se maturitní plesy v posledních letech jen hemží. 

zoom Zvětšit

Hluboký výstřih, latexové šaty nebo barevné silonky patří mezi faux pas.

- minišaty

- hluboké výstřihy

- vykukující spodní prádlo

- zvířecí vzory a průsvitné materiály

- letní vzdušné maxi šaty

- síťované a barevné punčochy

- boty na jehlových podpatcích a na platformě typu “striptýzová tanečnice”

- kozačky 

zoom Zvětšit

Tyto typy šatů jsou na ples naprosto nevhodné.

- latex, kůže a další materiály, ze kterých se šijí oblečky, které můžete zakoupit v sex shopu

- příliš dlouhé (umělé či vlastní) kýčovitě a křiklavě ozdobené nehty

- neonové barvy

- cvočky a další punkové prvky

- batika a hippie prvky

- cokoli v army stylu

Pokud vás napadají ještě další věci, které by na tomto faux pas seznamu neměly chybět, neváhejte se s námi o ně podělit v komentářích pod článkem.

A nezapomeňte, nejdůležitější je, abyste se ve svých šatech, obuvi a celkovém stylingu cítila příjemně, pohodlně a uvolněně, abyste si mohla pořádně užít svůj krásný a nezapomenutelný večer, na který budete celý život vzpomínat.


Fotogalerie

 

Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.