Závislost na chytrém telefonu

Jste stále na příjmu? Nevydržíte ani chvilku bez toho, abyste nezkontrolovali nové zprávy, e-mail a nepodívali se na Facebook? Otrokem svého mobilu je stále více lidí a spousta z nich si svou závislost nepřipouští.

img

Závislost na chytrém telefonu přizná jen málokdo. Jak jste na tom vy?

Podle průzkumu běžný člověk zkontroluje svůj chytrý telefon každých šest minut, což je asi sto padesátkrát za den, pokud spí v průměru osm hodin. To je docela slušný výkon, nemyslíte? Během dne jsme schopni až sto padesátkrát přerušit to, co právě děláme, abychom zkontrolovali displej telefonu. Co se týče informačních sítí, tak do nich vstupujeme prostřednictvím smart telefonu asi sedmadvacetkrát za den. Víte, kolikrát jsme se připojovali k internetu, když chytré telefony nebyly? V průměru pětkrát denně.

zoom

Skoro 60 % lidí si bere telefon na toaletu nebo do koupelny

Jsme otroci chytrého telefonu

Je zajímavé, jaký vztah jsme si byli schopni k chytrému telefonu vybudovat. Stačí, aby zazvonil nebo vydal jiný výstražný zvuk, a už k němu utíkáme nebo ho lovíme z kabelky. Děláme vše, co po nás chce. Když se zrovna nudíme, neváháme se opět uchýlit k telefonu. Kontrolujeme e-maily, posíláme zprávy, aktualizujeme statusy na Facebooku, surfujeme na internetu – zkrátka cokoliv. Dotýkáme se ho tak vlastně mnohem častěji než našich partnerů, a to i tehdy pokud nezvoní ani nepípá.

Až dvě třetiny lidí kontrolují svůj mobil bez toho, aby vydal sebemenší zvuk a skoro 60 % lidí si bere telefon i do koupelny nebo na toaletu. Dobrovolně se zříkáme soukromí a vystavujeme se neustálému stresu. Nedokážeme již správně zasazovat nové informace do kontextu, nestíháme je zpracovávat a naše zkušenosti působí povrchně. Změnili jsme svůj životní styl. Ovšem opravdu jsme to takhle chtěli?

Nejčastější projevy závislosti na nových technologiích

Závislost na chytrém telefonu přizná jen málokdo. Pokud k těmto lidem také patříte, možná vám otevřou oči nejčastější projevy závislosti. Poznáváte se?

Bolest za krkem
V případě, že neustále ohýbáte hlavu dolů, abyste zkontrolovali svůj telefon či tablet, pravděpodobně vás trápí bolest za krkem. To platí i tehdy, pokud se často a dlouze ohýbáte k počítači.

Nemluvíte
Kvůli možnosti být neustále online přestáváte mluvit. Raději si vyměníte s kamarády SMS zprávu nebo si dopisujete na chatu. U některých je závislost již v tak pokročilém stádiu, že dávají komunikaci prostřednictvím mobilu přednost před klasickou komunikací, byť sedí například reálně s přáteli v baru.

Pálení očí
Dalším projevem závislosti je pálení, štípání a začervenání očí. Pokud většinu dne trávíte koukáním do obrazovek, displejů a monitorů, není se čemu divit. Jakmile se díváte na zářící plochu, přestáváte mrkat. Oko se kvůli tomu vysušuje a začne vás pálit.

Jste nesoustředění
Závislost na mobilu se projevuje mimo jiné nesoustředěním. Závislý člověk není schopen splnit jeden úkol v přiměřené době, protože neustále myslí na několik věcí najednou.

Problémy se spánkem
I když se cítíte unavení, nemůžete usnout? I v tomto případě může být na vině telefon, tablet nebo počítač. Podle odborníků na spánek by člověk neměl minimálně hodinu před spaním na žádnou z výše uvedených vymožeností koukat, protože nás to udržuje v bdělém stavu.

Jak se zbavit závislosti

Pokud přiznáte sami sobě pravdu a uvědomíte si, že závislost na chytrém telefonu se vás týká, pak jste udělali krok správným směrem. Chytrý telefon je těžce návyková záležitost, takže věřte, že nejste zdaleka jediní. Stačí se podívat kolem sebe.

zoom Zvětšit

Chytrý telefon je těžce návyková záležitost

Bojovat s touto závislostí může být pro některé těžké. Abychom vám to usnadnili, připravili jsme pro vás pár tipů. Nejdříve ze všeho zvolte svůj vlastní ranní rituál (snídaně s rodinnou, čtení knihy, cvičení apod.) a tím svůj den vždy začínejte. Důležité je zde především to, abyste před tímto rituálem nechali telefon v naprostém klidu. Prostě si ho nevšímejte. Ze začátku vás to může stát dost energie, ale postupem času si na to zvyknete a již vám to nebude nepříjemné.

Během dne dělejte minimálně půlhodinové přestávky, kdy si telefonu, tabletu nebo počítače nebudete vůbec všímat. A co je nejdůležitější, jakmile budete ve společnosti jiného člověka, ukažte mu, že se umíte ovládat, znáte pravidla slušného chování a záleží vám na tom, co vám druhý sděluje. Pokud budete koukat do mobilu, dáte mu tím jasně najevo, že je pro vás mobil mnohem důležitější než on. Snadno tak můžete přijít nejen o přátele, ale i milovaného partnera.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

NOVÉ
Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Dámské topy - univerzální modely, které se hodí k mnoha vzhledům!

Životní styl komerční článek

Jestliže chcete být letos in, můžete vsadit také na univerzální modely triček a topů, které lze kombinovat s celou řadou trendy oděvů. Že nevíte, co zrovna frčí? Nevadí, my vám to totiž na následujících řádcích rádi prozradíme. Proto čtěte dále a nechte se inspirovat společně s námi. Bude to stát totiž za to!



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.