já bych chtěla abychom si tady na tom foru dávaly takovéto typy, ještě to nemám všechno vychytané a myslím že to se hodí každému kdo chce shubnout. takže holky, pokud máte tipy jak snížit množství kJ v jídle aniž by to moc bolelo, sem s nima!!!
tak naložená ryba má 400 g i s hlavou a ocasem. no a protože si ji dělíme pro dva, tak počítám, že porce bude mít tak 150 g + zelenina = lilek, cuketa, paprika a zelené lusky a dvě lžíce oleje s česnekem. kolik to tak může byt?
záhada hlavolamu

...všichni mě v baru či v restauraci přesvědčují, že jsem hubeňour, jak mi to sluší a že se přece nemusím hlídat, že kontrolovat se mám doma....a já jim při pohledu do jídelního lístku ráda uvěřím
...ale opravdu se vyhýbám tvrdému alkoholu, obzvláště sladkému, to je pro linii hrob
SabinaG
tvrdý sladký alkohol - mnam. já miluju vaječný, bohužel snad až někdy si dám zase půlečku 
můj přítel vidí první úspěchy a už se začíná informovat jestli by taky mohl
on už jí zdravěji díky mému jídelníčku, ale ještě pořád nepravidelně, tak ted budu i na něho dohlížet. už jsem mu vypočítala BMRp a dala za úkol psát si všechno co jí a kdy to jí celý týden. tak se pak přijdu poradit jak to vyhodnotit 
máte to taky tak, že se chlap zajímá o vaší dietu????
Holky, jak počítáte kalorie při obědě nebo večeři, kdy si dáte teplé jídlo? Všechno ostatní zhruba spočítám, ale co ty teplý jídla? A co v restauraci?, jak to děláte, když normálně počítáte? A když bych si třeba doma jídlo dělala, všechny suroviny navážila atd., tak nezmění se jejich energetická hodnota tepelnou úpravou? Tohle mi pořád vrtá hlavou, jsem začátečnice 
když si kupuju hotové jídlo, tak dávám pozor na etikety, ve fastfoodu jako subway nebo mcdonald mají nutriční hodnoty, tak si můžeš udělat meníčko aby ti to vyhovovalo.
jestli chodíš na obědy do jídelny, tak si myslím, že to je horší, podle mě je těžké odhadnout, kolik do jídla dávají tuku, což je podle mě největší položka. v restauracích vyhledávám jednoduchá jídla kde se to lehčeji odhadne (brokolice jako příloha je jednodušší než brokolicová polévka, protože nevíš co tam dali za smetanu ...). jinak na internetu můžeš najít podobná jídla a podle toho to odhadnout
založila jsem vlákno kde bychom si mohly psát recepty včetně kJ. doufám, že se chytí, tak prosím, připište každá co jíte rádi nebo co jste v posledních dnech jedli dobrého 
, energetická hodnota potraviny se ti samozřejmě tepelnou úpravou nezmění...pouze ti potravina vodu nasákne nebo odpaří, takže změní váhu...
. Takže když už s tímhle počítám tak to beru jen jako odhad a místo 2230 si raději napočítám 2500.
, ovšem na férovku přiznávám, že kdybych měla spočítat energetickou hodnotu třeba svíčkové s domácím knedlíkem, tak si jí raději nedám...jojo k něčemu je to počítání fakt dobrý
...STOB udává na 1lžíci 11g a 308kJ

SabinaG
No s tím počítáním doma by to šlo, prostě všechno sečtu
Jenže v té škole je to problém
Ono někdy ani nevíš, jak se to jídlo jmenuje
Jenže kdybych si zase měla vařit každej den oběd doma, to by nešlo. Snad jediný dobrý je to, že v jídelně dávají dost malé porce 
petulkaaa
zkus se zeptat kuchařek, jestli orientačně neví, jakou energetickou hodnotu u vás obědy mají. myslím, že mají nějaké normy, tak by to tak zhruba měly vědět. a potom dle odhadu, podle toho co jíš, jestli to je sladké nebo mastné ubírej nebo přidávej.
jinak já si do školy dělám saláty = třeba šopský (hodím do receptů
), ty se dají jíst i studené a jsou celkem rychle hotové. někdy si oběd na druhý den můžeš připravit zároven s večeří, třeba vaříš čočku na večeři, tak si zároven uděláš čočkový salát na oběd. chce to vychytat, ale jestli nemáš ty možnosti tak bych to moc nehrotila. ty obědy snad nebudou až taková hrůza.
A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.