Luli77: To zní docela dobře. Ale já jsem fakt antitalent. Koupím file a normálně ho dám na pánev jen tak? Osolím a to je všechno?
Chimera
Úplně tě chápu, taky než jsem se naučila vařit, tak co omáček jsem vylila do záchoda, protože se to nedalo jíst :-). To chce čas a uvidíš, že ti to jednou půjde. Jenom tomu přijít na chuť. Teď už zvládnu cokoliv, ale taky to je o tom, že mě to vaření opravdu baví...
Můj recept na dobrou a zdravou ňamku. 1 střední cibule 1,2 stroužky česneku, kostka zeleninového bujónu, 2 střední mrkve, 1 střední cuketa, rajčata, 1 plechovka konzervované cizrny, a kus balkánského sýru. Cibuli osmažíme na olivovém oleji,přidáme na kostičky nakrájenou mrkev,cuketu,česnek a kostku bujónu (já používám ten bio bujón),podlejeme trochou vody a dusíme do měkka pod pokličkou.Když je to skoro měkké tak přidáme na kostičky nakrájené rajče a cizrnu (slijeme,bez toho nálevu) a necháme trochu prohřát.Nakonec do toho nadrobíme ten balkán -ten je důležitej,bez něj to není ono a necháme ho rozehřát.Toť vše.Sůl a pepř podle chuti.Dá se to jíst samotné jen s celozrnným pečivem,nebo k tomu dělám kus-kus.Můžu se po tom utlouct.
Rozeta
To zní dobře, nejsi vegetarián? Že tam neni žádné maso...
Vačička
přímo vegetarián nejsem,ale maso nejím (nechutná mi).Asi by se tam dalo dát,ale nevím.Možná kuřecí nebo krůtí.Můj manžel který je masožrout říká že je to skvělý takhle a maso mu tam nechybí.
Rozeta: No mňam, to zní výborně. Až na tu mrkev, tu já nemusím, jen syrovou, ale to bych něčím nahradila.
A ještě další inteligentní dotaz: Jak se dělá kus kus?
Romyny
Jediná omáčka kterou umím je sýrová :-) K žádné jiné jsem se ještě nepropracovala. Ale jelikož se chci opravdu jednou vdát, tak budu muset začít....hehe
Chimera
to je strašně jednoduchý.Na 1 díl kus kusu 2 díly vody.Asi takhle.1 hrnek kk a 2 hrnky vody.Kk dáš do hrnce,zaliješ horkou vodou a přiklopíš polkličkou-už se nevaří!!!!Za 15 min. je to hotové.
Iva
Cituji: Chimera
Ale to mi povídej, jak děláš ty hustý polívky? Já jsem polívku nikdy nevařila, to je na mě moc složitý...
Drahoušku-to sis mne spletla.Já polívky nedělám!!!!
Psala jsem "hnědé omáčky"....
Jo-ještě polívky. To tak...
Ať mažou do menzy.
Muž i kluk.
Iva
Iva
Mně to po chvíli došlo :-)
To víš, hnědá omáčka a polívka, pro mě je to stejný....
Rozeta
Tak to zkusím, to vypadá, že by se to mohlo podařit i mně
Cituji: Chimera
Koupím file a normálně ho dám na pánev jen tak? Osolím a to je všechno?
Jojo. Koupíš zmrzlé, opláchneš teplou vodou, osolíš mírně z obou stran, z obou stran okmínuješ. Na pánev dáš asi 3 silné plátky másla (já dávám hodně, je to pak lepší), na to pokladu filé a dusím, než je to měkké (asi 15 min, možná i méně). Filé pustí vodu, takže se to dusí v té vodě s máslem, když se voda vypaří, trochu doleješ. Prostě aby to bylo furt ponořený a bylo potom hodně šťávy na polití. :-)))
Cituji: janis
Tak polívka patlámo matlámo:
To zní dobře, já miluju kyselé zelí!!! Jenom moje babička vždycky říkala, že prej se brambory v kyselé vodě (z toho zelí) prej neuvaří. Jestli jsem ji teda dobře pochopila. Ona prý ty brambory vaří zvlášť...? No zkusím to podle tebe, to bude rychlejší :-)))
Cituji: Luli77
Jenom moje babička vždycky říkala, že prej se brambory v kyselé vodě (z toho zelí) prej neuvaří
Ty brambory se samozřejmě taky uvaří, jen díky kyselosti toho zelí budou mít takové ty ostré hrany,pokud je krájíš na půlky nebo kostičky, prostě se neuvaří tak aby hrany brambůrek byly takové ty oblé klouzavé, chuťově daleko lepší!!!!
Proto je lepší uvařit je zvlášť a pak přidat, nebo když zbydou brambory od jiného jídla /příloha/, tak pak udělám zelňačku.
Cituji: Luli77
Jenom moje babička vždycky říkala, že prej se brambory v kyselé vodě (z toho zelí) prej neuvaří.
Ty brambory se samozřejmě uvaří taky, ale nejsou tak dobré. Díky kyselosti toho zelí zůstanou jakoby na hranách řezu ostré, nejsou to takové ty zaoblené mazlavé brambůrky, zůstanou tvrdé!!!! Fakt nejsou tak chuťově dobré, nezměknou úplně.
Proto je lepší vařit je zvlášť nebo vařit, když brambory zbydou třeba od jiného jídla jako příloha.