5 superpotravin, které byste měla jíst na podzim

Když se prosluněné léto přehoupne v uplakaný podzim, stojí za to přehodnotit, co se nachází na vašem talíři. Vybírejte si potraviny, které podpoří váš imunitní systém.

Dýně

Vzhledem k tomu, že změna počasí a podzimní kolísání teplot vede k úzkostným poruchám, zkuste do jídelníčku zařadit tento mocný přírodní posilovač imunity. Nejen, že vám tato typicky podzimní zelenina zvedne náladu, ale zvýší i obranyschopnost vašeho organismu. Dýně jsou navíc bohaté na vitaminy C a A, které se postarají o hladkou, mladistvě vyhlížející pleť. Kromě klasické a lahodné dýňové polévky, můžete vyzkoušet i pečenou dýni jako velmi chutnou přílohu.

Růžičková kapusta

Možná ve vás tato zelenina vyvolává nepříjemné vzpomínky na školní kuchyni, ale vzhledem k jejím pro zdraví prospěšným vlastnostem, byste měla dát růžičkové kapustě ještě šanci. I přes svou velikost může hrát důležitou roli při posílení vašeho imunitního systému a připravit tělo na chladné zimní období. Obsahuje celou řadu příznivých látek, jako jsou draslík, mangan, vitamín B1, vlákninu a také síru, která prospívá vaší kráse a je důležitá pro tvorbu kolagenu.

Jablka

Jaký by to byl podzim bez tohoto sladkého ovoce. Jablka jsou doslova nabitá živinami všeho druhu. Za zmínku stojí především vysoký podíl vitamínu C, draslíku a polyfenolů, které mají pozitivní účinky na zdraví. Díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny jablka podporují zdraví trávicího systému. Jablka mají v kuchyni spoustu využití, kromě tradičního závinu, můžete nakrájenými jablky třeba ozdobit a zdravě přisladit ovesnou kaši.

Sladké brambory

Batáty neboli sladké brambory si u nás získávají stále více příznivců a není divu. Nejenže skvěle chutnají a dají se použít do mnoha skvělých receptů, ale navíc pozitivně působí na zdraví. Jedna středně velká brambora stačí na pokrytí doporučené denní dávky vitamínu A, částečně i vitamínu C a B6. Kromě toho obsahuje i vysoké množství vitamínu B5 a manganu. Výhodou je i nižší glykemický index než u běžných brambor.

Pastiňák

Vědela jste, že tato kořenová zelenina tvarem připomínající mrkev patří mezi nejstarší druhy zeleniny a pěstuje se už více než 3000 let? A přesto ji do svého jídelníčku nezařazujeme příliš často. Pastiňák obsahuje velké množství minerálů a bílkovin a je cenným zdrojem vlákniny. Kromě vitamínu A a B má rovněž ze všech druhů kořenové zeleniny nejvyšší obsah vitamínu C. Už jen proto stojí za to, naučit se ho v kuchyni používat. Výborný je pečený s olivovým olejem, mořskou solí a pepřem. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.