5 superpotravin, které byste měla jíst na podzim

Když se prosluněné léto přehoupne v uplakaný podzim, stojí za to přehodnotit, co se nachází na vašem talíři. Vybírejte si potraviny, které podpoří váš imunitní systém.

Dýně

Vzhledem k tomu, že změna počasí a podzimní kolísání teplot vede k úzkostným poruchám, zkuste do jídelníčku zařadit tento mocný přírodní posilovač imunity. Nejen, že vám tato typicky podzimní zelenina zvedne náladu, ale zvýší i obranyschopnost vašeho organismu. Dýně jsou navíc bohaté na vitaminy C a A, které se postarají o hladkou, mladistvě vyhlížející pleť. Kromě klasické a lahodné dýňové polévky, můžete vyzkoušet i pečenou dýni jako velmi chutnou přílohu.

Růžičková kapusta

Možná ve vás tato zelenina vyvolává nepříjemné vzpomínky na školní kuchyni, ale vzhledem k jejím pro zdraví prospěšným vlastnostem, byste měla dát růžičkové kapustě ještě šanci. I přes svou velikost může hrát důležitou roli při posílení vašeho imunitního systému a připravit tělo na chladné zimní období. Obsahuje celou řadu příznivých látek, jako jsou draslík, mangan, vitamín B1, vlákninu a také síru, která prospívá vaší kráse a je důležitá pro tvorbu kolagenu.

Jablka

Jaký by to byl podzim bez tohoto sladkého ovoce. Jablka jsou doslova nabitá živinami všeho druhu. Za zmínku stojí především vysoký podíl vitamínu C, draslíku a polyfenolů, které mají pozitivní účinky na zdraví. Díky vysokému obsahu rozpustné i nerozpustné vlákniny jablka podporují zdraví trávicího systému. Jablka mají v kuchyni spoustu využití, kromě tradičního závinu, můžete nakrájenými jablky třeba ozdobit a zdravě přisladit ovesnou kaši.

Sladké brambory

Batáty neboli sladké brambory si u nás získávají stále více příznivců a není divu. Nejenže skvěle chutnají a dají se použít do mnoha skvělých receptů, ale navíc pozitivně působí na zdraví. Jedna středně velká brambora stačí na pokrytí doporučené denní dávky vitamínu A, částečně i vitamínu C a B6. Kromě toho obsahuje i vysoké množství vitamínu B5 a manganu. Výhodou je i nižší glykemický index než u běžných brambor.

Pastiňák

Vědela jste, že tato kořenová zelenina tvarem připomínající mrkev patří mezi nejstarší druhy zeleniny a pěstuje se už více než 3000 let? A přesto ji do svého jídelníčku nezařazujeme příliš často. Pastiňák obsahuje velké množství minerálů a bílkovin a je cenným zdrojem vlákniny. Kromě vitamínu A a B má rovněž ze všech druhů kořenové zeleniny nejvyšší obsah vitamínu C. Už jen proto stojí za to, naučit se ho v kuchyni používat. Výborný je pečený s olivovým olejem, mořskou solí a pepřem. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



NOVÉ
Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Životní styl komerční článek

Tohle asi není text pro lidi, kteří nevydrží chvíli sedět, zkoumají své výsledky a snaží se dosahovat lepších a lepších výkonů. Tohle píšu pro ty z nás, kteří si uvědomují důležitost pohybu pro zdravé tělo i mysl, chtějí si ho pravidelně dopřávat, ale netouží vítězit v soutěžích. Nebo vypadat jako hvězda akčního filmu z osmdesátek.