6 potravin, které stojí za krásnými a zdravými vlasy

Mít krásné, hebké a zdravě vypadající vlasy jako z reklamy je snem mnoha žen i mužů. Věděli jste, že nejen správná péče, ale i to, co jíte, má lví podíl na výsledném vzhledu a zdraví vašich vlasů?

img

Za rok naše vlasy průměrně povyrostou o 15 cm. Na to, jak porostou ty vaše, jejich sílu a zdraví má vliv řada faktorů, jako je věk, genetické predispozice nebo vaše stravování.

Pokud toužíte po dlouhodobě krásných, pevných a upravených vlasech, měli byste se vedle vhodné péče zamyslet také nad jejich výživou zevnitř pomocí vyváženého jídelníčku a dostatečného pitného režimu. Přečtěte si, čím své vlasy můžete podpořit a jaké potraviny budou milovat.

Ryby

Tučné ryby jako losos, sardinky nebo makrely obsahují zdravé omega-3 mastné kyseliny. Ty posilují naši imunitu, takže vás hned neskolí obyčejná chřipka, ale také podporují růst vlasů a udržují je přirozeně lesklé. Účinky mastných kyselin zkoumala řada studií a výsledky ukazují, že doplňky stravy s omega-3 a 6 mastnými kyselinami nebo rybím olejem výrazně snižují padání vlasů a přispívají k hustší a pevnější kštici.

Sladké brambory

Sladké brambory jsou bohaté na beta-karoten, které naše tělo přetvoří ve vitamín A. Ten podporuje přirozenou produkci kožního mazu, rychlejší růst a pevnější vlasy. Brambor určitě nepotřebujete sníst mnoho – jediná, středně velká sladká brambora vám dodá čtyřikrát větší množství vitamínu A, než je vaše denní potřeba.

Vejce

Protein (bílkovina) je základním kamenem zdravých vlasů. Vlasové folikuly jsou tvořené převážně bílkovinami a bez nich zkrátka „nedrží pohromadě“ – jsou suché, lámavé a na vzhledu jim nepřidávají ani roztřepené konečky. Vejce jsou nejen skvělým zdrojem bílkovin, ale také biotinu (vitamínu B7, který je nezbytný pro produkci keratinu a podporuje růst vlasů), zinku, selenu a dalších vhodných živin pro vaše vlasy.

Tip: Se suchými a poškozenými vlasy zacházejte s nejvyšší opatrností, abyste jim ještě více neublížili. Při česání zvolte šetrný hřeben, například od značky Tangle Teezer, který je nebude ničit ani vytrhávat.

Špenát

Zelená listová zelenina jako špenát nebo kapusta je plná vitamínu A, železa, kyseliny listové a vitamínu C. Tato vitamínová bomba se stará o zdraví vlasové pokožky a udržuje pokožku i vlasy hydratované, takže mají menší tendenci se lámat. Železo zas podpoří vaše červené krvinky, které roznášejí přísun kyslíku do celého těla, a tak podpoří růst a obnovu vašich vlasů.

Řecký jogurt

Řecký jogurt je bohatý na protein, základní stavební kámen vašich vlasů. Kromě toho obsahuje také vitamín B5 (kyselinu pantothenovou), která působí proti řídnutí a vypadávání vlasů a často ji najdete ve složení produktů péče o vlasy, které cílí právě na tyto problémy. Pokud své vlasy chcete podpořit i řádnou péčí, vsaďte například na Kérastase šampon.

Mořské plody

Ústřice jsou bohatým zdrojem zinku. Řada studií ukazuje, že pravidelné užívání doplňků potravy s obsahem zinku pomáhá nejen zastavit řídnutí a padání vlasů, ale i znovu obnovit jejich růst. Pro růst vlasů jsou skvělé také krevety, které obsahují protein, vitamíny B a D, zinek, železo, a v menší míře i omega-3 mastné kyseliny. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Oblečení komerční článek

Ve světě módy pomalu ale jistě mizí nejrůznější tabu. Hranice mezi sportovním oblečením a společenským oděvem je stále tenčí a tenčí a u některých kousků ani nepoznáte, máte-li je obléct do divadla či do tělocvičny. Dnešní doba je jako stvořená pro hledání kreativních způsobů propojení pohodlí a stylu a zařazování sportovních prvků do běžného šatníku. Jak můžete i vy jednoduše zakomponovat sportovní oblečení do elegantních a stylových outfitů?

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.