Autem do Maďarska: Za Budapeští, ozdravnými lázněmi i sladkým mořem

Naplánujte si roadtrip do nepříliš vzdálené ciziny, která vám však poskytne nevšední zážitky. Koronavirovou pandemií utlumené služby se snad brzy začnou opět otevírat a vy si budete moci užít prodloužený víkend nebo rovnou celou dovolenou v Maďarsku.

img

Autem do Maďarska

Cesta do Maďarska vám vlastním autem zabere asi 5 hodin (z Prahy do Budapešti přes Slovensko). Než vyrazíte na cestu, ujistěte se, že máte platné povinné ručení, výbavu a cestovní pojištění. Elektronickou známku pro jízdu po maďarských dálnicích si můžete zakoupit ještě doma online či na čerpacích stanicích poblíž hranic (10denní známka pro osobní auto vyjde na necelých 270 Kč).

TIP: Jaká je momentálně koronavirová situace v Maďarsku? V současné době mohou na jeho území vstoupit jen osoby, které v minulých 6 měsících prodělaly covid-19, případně do země cestují za prací. Na hranicích jsou až do 23. 5. kontroly, pro všechny starší 6 let platí povinnost nosit roušku. Ostatní turisté si prozatím musejí na dovolenou v Maďarsku počkat na bezpečnější časy.

Budapešť – velkoměsto památek, hrdosti i termálních pramenů

Při své cestě byste určitě neměli opomenout navštívit Budapešť, hlavní město státu. Devátým největším městem EU protéká Dunaj, který je jedním ze symbolů metropole. Nad pravým břehem ční Gellértova hora s citadelou, se sochou Svobody a sochou svatého Gellérta, tento vrch byl již v 1. století př. n. l. obýván Kelty. Je odtamtud nádherný výhled na město i na Budínský hrad.

Na levém břehu pak poutá pozornost věžičkovitá budova parlamentu a bazilika svatého Štěpána. Budapešť je zároveň termální metropolí, v níž na povrch vyvěrá 123 léčivých pramenů, místní lázně je využívají při léčbě různých neduhů.

Sladké moře uprostřed Evropy

Pokud vás neláká ruch velkoměsta a raději si užíváte dovolenou na pláži, zajeďte si k Balatonu. Největší jezero ve střední Evropě vyniká téměř středomořskými klimatickými podmínkami, malou hloubkou a z jeho okolí pocházejí ta nejlepší maďarská vína. Teplá voda, pikantní jídlo a termální prameny napomohly Balatonu k získání druhého místa v žebříčku nejoblíbenějších maďarských turistických cílů (po Budapešti). Vyrazte do hrdé země tradic, léčivé vody, vynikajícího vína a neobvyklé řeči i vy. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?