Co jíst před a po cvičení

Není cvičení jako cvičení. Jídlo, které si dopřejete před běháním, by nemělo být stejné jako to před jógou.

Běh, posilování, jóga nebo intervalový trénink – podle odborníků na výživu by se naše strava před cvičením měla lišit na základě typu cvičení. Jen tak můžete dosáhnout těch nejlepších sportovních výkonů, ať už jste si zvolili jakýkoliv druh tělesné aktivity.

Běh, jízda na kole, spinning 

Do terénu nebo do posilovny byste rozhodně neměli vyrazit hned po obědě nebo po večeři, kdy máte žaludek plný. Vhodné je počkat několik hodin po jídle, ale pokud cítíte, že máte hlad a nemáte dostatek energie na cvičení, dejte si třeba toast s avokádem. Pro běh totiž potřebujete nějaké kalorie na spálení a avokádo poskytuje hodnotné zdravé tuky, které zvýší vaši energii. Pro extra energii někteří odborníci doporučují vypít před během černou kávu. Ta stimuluje adrenalin a pomůže tak k intenzivnějšímu a delšímu běhu. Po běhu či jízdě na kole je zapotřebí doplnit ztracené živiny. Zkuste třeba pokrm z lososa, zeleniny a komplexních sacharidů.

Vysoce intenzivní intervalový trénink 

Toto náročné, i když krátké cvičení, vyžaduje pořádnou dávku energie, abyste ho zvládli. Ořechy a semínka mají vysoký podíl vlákniny a pokryjí všechny základní makro živiny, jako jsou sacharidy, bílkoviny a tuky, takže vás zasytí a dodají energii. Zkusit můžete i šálek ovesné kaše, a pokud nemáte moc času, dopřejte si alespoň ovoce a ořechovou tyčinku. Po intervalovém tréninku je důležitý hlavně příjem bílkovin, které svaly vyžadují. Zapotřebí je doplnit zásoby glykogenu,což je hlavní zdroj energie. Dvě mouchy jednou ranou zabijete, když zvolíte pokrm obsahující quinou, která je plná sacharidů a bílkovin.

Jóga 

Stát na hlavě s plným břichem vás nejspíš do stavu zen nepřivede. Před hodinou jógy je prostě nejlepší držet se tekutin. Před bikram jógou zkuste kokosovou vodu, jelikož elektrolyty, které obsahuje, nahradí ty, co ztratíte při nadměrném pocení. Po dokonalém protažení těla a uvolnění, které sebou praktikování jógy přináší, je důležité doplnit energii. Ovšem to neznamená běžet ještě s karimatkou rovnou do pizzerie. Raději zvolte koktejl nebo smoothie třeba z celeru, hrušky, jablka a banánu. Tento koktejl je plný komplexních sacharidů, amino kyselin, vitamínů a minerálů, ale projde naším systémem rychle a bez toho, aby ho zatížil. Podobný účinek má i zelenina namáčená do humusu nebo rozmačkaného avokáda.

Posilování 

I když je posilování pomalejší a klidnější než vysoce intenzivní intervalový trénink, vyžaduje podobnou stravu. Půlka banánu nebo lžíce mandlového másla před tréninkem vám dodá dostatek energie a nezatíží žaludek. Banány jsou obzvlášť výbornou volbou, jelikož obsahují komplexní sacharidy, minerály a vlákninu. Po zvedání těžkých činek budete potřebovat tělo zásobit bílkovinami. Můžete zvolit smoothie ze syrovátky, z rostlinného proteinu nebo namíchat koktejl z mandlového mléka, chia semínek, proteinového prášku z hnědé rýže, skořice a vanilky.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?