Šest nejhorších prohřešků vůči vaší pleti

Někdy v zájmu zlepšení stavu naší pokožky napácháme více škody než užitku. Jaké jsou nejčastější zlozvyky, které škodí naší pleti?

Mačkání a škrábání pleti 

Objevil se vám pupínek a vy se odhodlaně ženete do boje pomocí vašich rukou? Pokud nejste dermatoložka nebo kosmetička, neměla byste se pouštět ani do vymačkávání pupínků, ani do jiných procedur, které zahrnují mechanické poškození pleti, jako je škrábání či mačkání. Jinak se můžete těšit na nehezké záněty, zjizvení a skvrny na pleti, které mohou v lepším případě zůstat na tváři celé měsíce, v tom horším i po celý život.

Přehnaný peeling

Obrušování odumřelých buněk z vaší pokožky neboli peeling je nezbytnou součástí péče o pleť a pokožce určitě prospívá, ale nic se nemá přehánět. Ať už preferujete mechanický peeling, který pokožku obrušuje pomocí jemných zrnek, nebo chemický či enzymatický peeling, používejte jej šetrně a střídmě. Někteří dermatologové doporučují používat peeling sedm dní a pak zase na sedm dní vysadit, aby měla pokožka čas se zregenerovat.

Příliš důsledné mytí pleti 

Nezapomínejte, že vaše pokožka, a to především na obličeji, je velmi citlivý orgán, a vy musíte být velmi opatrná při výběru přípravků určených na jeho očistu. Mnoho žen dělá zásadní chybu, když pro čištění pleti používá příliš drastická mýdla a mycí prostředky, které pleť zbaví přirozených olejů a zasáhnou do ideálního pH pleti. Časté a příliš důsledné mytí pokožky způsobuje vysušení a praskání pleti a činí ji náchylnější k zánětlivým reakcím a infekcím. Hrozí také zvýraznění příznaků stárnutí, jako jsou drobné vrásky a povadlost pleti. Raději si vybírejte mycí přípravky speciálně určené na citlivou pleť.

Používání stejného produktu po celý rok

Pokud jste si oblíbily jeden pleťový krém a používáte ho po celý rok, děláte podle dermatologů zásadní chybu. Vaše pleť totiž potřebuje každou sezónu něco jiného. V zimě byste se měly soustředit na zvýšenou hydrataci pleti, na jaře zkuste přípravky, které pleť hloubkově pročistí a zbaví přesušenosti ze zimy. V létě se pak poohlédněte po přípravcích s UV filtrem a antioxidanty, které pokožku ochrání před vnějšími vlivy. Na podzim je vhodné častější používání peelingových prostředků, které pomohou pleti od poškození sluncem.

Opalování bez ochranného krému 

Není žádným tajemstvím, že jednou z nejhorších věcí pro vaši pokožku vůbec je opalování. Každé opálení, dokonce i jen jemné ztmavení pokožky, je podle dermatologů znamením poškození kůže. Opakovaným vystavením se ultrafialovému záření kožní buňky mohou zmutovat a přeměnit se po čase v buňky kožního nádoru. Navíc častý pobyt na slunci a opalování se bez ochranných prostředků významně přispívá ke stárnutí pokožky, které se projevuje vráskami, povadlostí pleti, hnědými skvrnami a dalšími nedostatky.

Kouření

Pádných důvodů, proč seknout s kouřením, nebo s ním raději vůbec nezačínat, je velká řada. Kouření výrazně zvyšuje riziko mnoha nemocí, jako jsou rakovina, srdeční onemocnění a mnohé další smrtelné choroby, navíc ohrožuje nejen kuřáka, ale i jeho okolí. Vaše pokožka vám za kouření také určitě nepoděkuje. Kouření výrazně přispívá k předčasnému stárnutí pleti a nadměrné tvorbě vrásek, ztrátě pružnosti pokožky a snížení hydratace. Pleť kuřaček je také více našedlá a povadlá. Více důvodů, proč odhodit poslední cigaretu, snad ani již není zapotřebí.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.