Svatební rozpočet: Do čeho se vyplatí investovat a co můžete pořídit levněji?

Svatba bývá dnem, na který se většina nevěst i ženichů velmi těší. Nicméně mu předcházejí měsíce plné příprav a investování do všech nutných položek, které se na svatebním seznamu objevují. Někdy se jedná o vyšší částky, jindy jde o pouhé drobné. V součtu je však svatba velmi nákladnou záležitostí. Na čem můžete ušetřit a v čem byste se naopak neměli omezovat?

img

Svatební místo

První a zároveň mnohdy nejdražší položkou na celém seznamu svatebních výdajů bývá místo, na kterém se bude svatební den odehrávat. Pochopitelně máte na výběr z několika možností. Pokud se rozhodnete například pro víkendový pronájem statku či farmy včetně ubytování, cena se může vyšplhat i na více než 100 000 Kč.

Levnější variantou je jednodenní svatba, která se bude odehrávat nejprve na úřadě a následně v restauraci. V tom případě vás obřad přijde na 1 000 Kč a pronájem restaurace či jiných prostor se může pohybovat v rozmezí 20 000 ? 60 000 Kč.

Svatební fotograf

Jednou z položek, na kterých byste rozhodně neměli šetřit, je svatební fotograf. Váš velký den totiž uběhne rychlostí blesku a to jediné, co vám po něm kromě vzpomínek zůstane, jsou právě fotografie. Cena za profesionálního svatebního fotografa se pohybuje od 10 000 do 30 000 Kč a rozhodně neotálejte s jeho kontaktováním. Hlavní svatební sezóna totiž trvá od června do září a většina fotografů se v téhle době nezastaví. Někteří z nich mají dokonce rezervované termíny i na rok a půl dopředu.

Výzdoba a dekorace

Výzdoba a dekorace jsou záležitostmi, na kterých lze ušetřit stovky a někdy i tisíce korun. Ne všechno totiž musíte nutně kupovat. Některé jednoduché dekorace vyrobíte i v pohodlí domova. Bohatou zásobu inspirace najdete například na Pinterestu, kde se nacházejí nejrůznější návody na papírové, látkové, dřevěné či drátěné dekorace.

Zajímavou ?low cost? variantou jsou také například papírové lampióny, které pořídíte v různých obchůdcích za pár korun. Stejně tak můžete vytvořit jednoduché svícny například ze skleniček od jogurtu a krajky. Fantazii se meze nekladou a nejen že na výzdobě ušetříte, ale také se na ní značně kreativně vyřádíte.

TIP: Některé dekorativní předměty si lze i vypůjčit. Příkladem pak mohou být světýlka, která nemusíte zbytečně pořizovat, ale můžete si je půjčit za menší obnos. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?