Dovolená na dluh? I tohle je řešení. Má však svoje „ale“

Nastává období dovolených, což pro mnoho z nás znamená sbalit kufry a vyrazit za letním dobrodružstvím. Taková dovolená ale nepatří mezi levné špásy. Za dovolenou v průměru utratíme kolem 20 000 korun. Drtivá většina z nás si ji zařizuje bez pomoci cestovní kanceláře. Zhruba 90 % Čechů je schopno na dovolenou našetřit. Existuje však asi deset procent těch, pro které se dovolená neobejde bez půjčky. A to může být kámen úrazu. Nebo taky nemusí. To, když víte, jak takovou půjčku vybrat.

img

Půjčku ano, ale za předem jasných podmínek

Půjčit si dnes můžete prakticky na každém rohu. A to nejen v bance, ale také u celé řady nebankovních společností. Díky nově nastaveným pravidlům nemůže půjčky poskytovat jen tak někdo. Poskytovatel půjček musí mít platnou licenci, kterou vydává pouze Česká národní banka. Podmínky pro její získání navíc nejsou nejjednodušší. Na druhou stranu tohle opatření eliminovalo nepoctivce, kteří profitovali na cizím neštěstí. Ať už se rozhodnete pro půjčku v bance anebo úvěr od nebankovní společnosti, měli byste se držet následujících pravidel.

Půjčku dobře zvažte

Půjčovat si na dovolenou není zrovna dvakrát moudré. Pokud se bez ní ale neobejdete a jednoduše si potřebujete odpočinout, abyste načerpali další síly do nových pracovních výzev, může být půjčka jednou z možností, jak si sen i o tuzemské či zahraniční dovolené splnit. Vždy si ale půjčujte pouze nezbytný objem finančních prostředků a neberte si větší půjčky, než jaké můžete reálně splatit. Každou – byť i sebemenší půjčku také dobře promyslete a nedělejte ukvapená rozhodnutí. Nenechte se zatlačit do rohu výraznou slevou u last minute nabídky a každou půjčku důkladně promýšlejte. Vyhnete se tak budoucímu zklamání.

Pouze známé a ověřené společnosti

Ještě před tím, než si necháte vypracovat nabídku na míru, důkladně vybranou společnost prověřte. Nesázejte na první kartu, která vám padne do ruky. Poskytovatelů bankovních i nebankovních půjček je na našem trhu stále mnoho. Každý navíc nabízí jiné podmínky. Například u České spořitelny můžete půjčku vyřídit online. Pokud bude schválená, peníze vám přistanou na účtu do 15 minut. Pokud vám v bance nepůjčí, můžete zkusit štěstí třeba u Zonky, kde půjčují lidé lidem. Při výběru půjček sázejte také na reference. Spoustu z nich najdete v internetových fórech a diskuzích.

Nabídky mezi sebou porovnávejte

Jak už jsme zmínili výše, půjček je na našem trhu opravdu nespočet. Proto je dobré je mezi sebou vzájemně porovnat. Učinit tak můžete ručně anebo skrze online srovnávače, které představují rychlý a komfortní způsob, jak získat, která z nabízených půjček je nejvýhodnější. Nejznámnější české srovnavače jsou coolpujcky.cz, pujckyhned.cz a pujcky.cz. Obvykle je potřeba zadat vstupní parametry sestávající z plánovaného objemu půjčky, splatnosti a případně dalších specifik (půjčka bez doložení příjmů, půjčka bez ověření v registrech, půjčka bez ručitele apod.). Půjčky se obvykle seřadí dle výše úroku. Tady je ale potřeba pátrat dál. Úrok je sice důležitější, mnohem lepší vypovídací schopnost má ale hodnota RPSN, která by měla být hlavním ukazatelem při výběru nejvýhodnější půjčky.

Čtěte důkladně smlouvy a problémy řešte hned

Dnes už můžete smlouvu o půjčce podepsat prostřednictvím jedné SMS zprávy. Ať už se vám do rukou dostane její online verze anebo verze papírová, věnujte jí maximum pozornosti. Zaměřte se také na nejrůznější poznámky pod čarou anebo nápadně velká či naopak malá písmena. Pokud něčemu ve smlouvě nerozumíte, nebojte se zeptat, případně si smlouvu vyžádat k domácímu pročtení. Pamatujte, že svým podpisem stvrzujete veškeré podmínky, které banka či nebankovní instituce nastavila. Na pozdější námitky tak nemusí být brán zřetel. Jestliže se během splácení půjčky dostanete do problémů, neprodleně kontaktujte věřitele, spravte jej o své situaci a domluvte se na dalším postupu. Můžete se domluvit na novém splátkovém kalendáři anebo tzv. splátkových prázdninách.  



Komentáře

VeronikaEma
Nedivím se, že je tolik lidí v dluhové pasti, když si dokážou půjčit peníze na takové věci jako je právě ta dovolená. Ale kdo chce kam, pomožme mu tam.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?