Jak vybrat sportovní oblečení

Říká se sportem ku zdraví. Fyzická aktivita přispívá k lepší kondici i náladě, a tak není divu, že je odborníky doporučována. Aby se vám dobře sportovalo, je dobré se oblékat přiměřeně počasí a pohybu, který budete provozovat. V současné době není problém koupit sportovní oblečení pro jakoukoliv příležitost. Podle čeho byste se měli řídit?

img

Spodní prádlo jako první vrstva

Základem oděvu na sport je spodní vrstva, kterou tvoří funkční spodní prádlo. Přilne na tělo a odvádí od něho nepříjemný pot. Nemůže se proto stát, že byste sportovali v propoceném tričku, jež by vám zážitek z cvičení znepříjemnilo. Opravdu na sportovním oblečení hodně záleží, jak se budete cítit a jak se budete na pohyb těšit. Pánové i dámy jistě ocení, že i při sportu budou vypadat dobře, protože moderní oděvy pro sport jsou vyrobené z příjemných funkčních materiálů, a to v různých barevných provedení. Klidně můžete kombinovat černé sportovní legíny a výrazně žluté tričko, abyste byli při běhu viditelní už na dálku.

Sportovní podprsenky pro sportovně založené ženy a dívky

Před sportovní aktivitou se dívky a ženy mohou klást otázku, kam s nimi. Jejich ňadra totiž potřebují dobrou oporu, tudíž i dobře padnoucí sportovní podprsenku, o které nebudou ani vědět, že ji mají vůbec na sobě. Co takhle vyzkoušet praktickou lambády nebo podprsenky bez kostic? Podprsenky s kosticemi jsou pro sport nevhodné. Mohou tlačit a bránit volnému proudění krve. Sportovní činnost by tak znepříjemnily. Moderní sportovní podprsenky jsou nevyztužené a vyrábějí z funkčních materiálů, jako je kombinace polyesteru, polyamidu a elastanu. Oblékají se většinou přes hlavu, ale mohou mít vzadu zapínání a nastavitelná ramínka. Záleží na střihu.

I na kalhotkách záleží

Chtělo by se říct, že tak drobný kousek látky, jakým je spodní prádlo, ani nemá cenu pečlivě vybírat. Přitom ale nepadnoucí kalhotky přispějí leda k tomu, že ze sportování nebudete mít ten správný zážitek. Jestliže se při běhu budete muset neustále zastavovat, abyste si své dámské spodní prádlo poupravily, za chvíli vás to přestane bavit a váš výkon bude tomu odpovídat. I zde se jako první volba nabízejí kalhotky z funkčního materiálu, které odvádějí pot. Ale určitě nebude na škodu, když se obléknete do tradiční bavlny s elastanem, pokud je vám příjemnější. Na výběr je klasický střih, s nohavičkami, brazilky, tanga. Záleží na vás a vašich požadavcích. S klasickým střihem neuděláte krok vedle, většinou sedí každé ženě. Mladé dívky velmi často dávají přednost kalhotkách typu tanga. A dokonce ani při sportu se jich nerady vzdávají.

Ponožky na sport i na volný čas

Na samotný závěr jsme si nechali ještě jednu nezbytnou součást sportovního oblečení, kterou jsou ponožky. Volit můžete v klasické délce i kotníkové. Ideální jsou z pot odvádějícího materiálu, tedy ze směsi polyesteru, polyamidu a elastanu. Takové ponožky jsou dokonale elastické, dobře se natahují na chodidla, přitom se v nich nohy příliš nepotí. Zamezit pocení dokáže i antibakteriální úprava ponožek, a to přídavkem iontů stříbra či aloe vera. Sportovní ponožky je možné koupit v mnoha barevných variantách, černé i bílé. I výběr správné ponožky je důležitý. Určitě nestojíte o vytvoření puchýřů, případně nelibně se linoucí zápach z vašich bot. Sportovat naboso přitom není příliš praktické. Ponožky plní i funkci fixační nebo kompresní. V nabídce obchodů naleznete ponožky na běh, na tenis, na squash, na kolo, na in-line brusle, fitness i halové sporty nebo na túru v přírodě. Doporučujeme pořídit si více typů ponožek, určitě je upotřebíte ve všech svých sportovních aktivitách.

Máte ve svém šatníku sportovní oblečení? 

img


Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?