Praktické tipy: Jak vyčistit vzduch v domácnosti?

Uvnitř budov trávíme nejspíš největší část celého dne, ať už se jedná o pobyt v kanceláři, nákupních centrech nebo doma. Jak se postarat o to, abyste se aspoň doma mohli nadýchat čerstvého vzduchu? Máme praktické tipy, které vám pomohou vnést svěží vzduch do místnosti i v případě, že žijete v zahlceném městě.

img

unsplash.com

Pobyt na čerstvém vzduchu je zdraví prospěšný, o tom žádná. Dýchání znečištěného vzduchu vede k únavě, nesoustředěnosti, bolestem hlavy, a dokonce i k nevolnostem. Jenže ne vždy je čas se jít nadýchat do přírody. Naštěstí zdravý vzduchu můžete mít i doma. V článku si řekneme praktické tipy, se kterými můžete začít hned teď, nastavíte si s námi základní návyky, vyhodíte přebytečné lapače prachu a také vám poradíme, jak vybrat čističku vzduchu.

Větrejte ideálně několikrát denně

Otevřít okna dokořán je ten nejsnazší způsob, jak vyměnit vydýchaný vzduch za čerstvý. Efektivnější než mít vyklopené okno delší dobu, je větrat krátce, ale intenzivně, ideálně okolo 10 minut. To platí zejména na podzim a v zimě, kdy společně s vydýchaným vzduchem utíká ven i teplo. Intenzitu a četnost větrání přizpůsobte velikosti bytu i počtu osob v něm. Čím více lidí domácnost obývá, tím je potřeba větrat častěji. Nezapomínejte větrat také při vaření, po koupeli nebo po úklidu.

TIP: Před větráním zavřete topení, ať zbytečně neplatíte navíc.

Uklízejte a utírejte prach

Prach, který se víří po místnosti rozhodně není příjemné ani zdravé vdechovat. Proto je potřeba pravidelně vysávat podlahy a následně je vytřít. Pouhé zametání nestačí, největších nečistot se sice zbavíte, částečky prachu ale akorát rozvíříte po bytě. Ani tak se nezbavíte usazování prachu, proto je důležité ho pravidelně utírat. Nejlépe uděláte, když ho jemně setřete vlhkým hadříkem, který zamezí zbytečnému rozvíření.

Aby se vám takový úklid lépe prováděl, zbavte se zbytečných lapačů prachu, které se vám za roky nashromáždily a vlastně vám už ani nedělají radost. Stejně tak je dobré to nepřehánět s množstvím dekorativního textilu. I ten je samozřejmě vhodné pravidelně prát a zbavit ho usazeného prachu.

Pořiďte si prospěšné rostliny

Pokud chcete mít doma příjemně, doporučujeme pořízení pokojových rostlin. Spousta z nich dokáže totiž nejen dobře vypadat, ale také se postará o vychytání škodlivých látek ze vzduchu. Potvrzují to dokonce i výzkumy NASA.

Pokud máte vlhčí a tmavší byt, bude se u vás dařit kapradí jako je například ledviník, dobře vám bude prosperovat i břečťan, lopatkovec nebo šplhavice, které se také (byť nesprávně) říká pothos. Málo náročné na světlo je pak i tchynin jazyk nebo zamiokulkas, u nich to ale nepřehánějte se zálivkou. Do světlejších bytů se hodí zelenec, aloe vera, chryzantéma nebo dracéna.

Zvlhčujte nebo vysoušejte

Zatímco starší domy a přízemní byty bojují s vysokou vlhkostí a s ní spojenými plísněmi, klasické panelákové byty mají problém většinou opačný, tedy vzduch v nich je zbytečně suchý. Pomocí vlhkoměru zjistíte, jak na tom jste. Ideální vlhkost je v rozmezí 45 až 60 %. Pokud máte výrazně vyšší, zvažte pořízení odvlhčovače, v případě nižší pak naopak zvlhčovače. Do zvlhčovačů jde mnohdy i nakapat aromatický olejíček, který vzduch příjemně osvěží.

Pořiďte si čističku vzduchu

Pokud bydlíte v prašném prostředí, případně v domácnosti máte alergika nebo astmatika, je potřeba silnější kalibr. A tím jsou čističky vzduchu. Ty ze vzduchu dokážou odstranit prach, roztoče, pyl i jiné alergeny. Dokonce odstraní i bakterie, viry nebo cigaretový kouř. Pokud je čistička vybavená ionizátorem, vrací se vzduch do místnosti obohacený o záporné ionty a vytváří u vás doma takřka přímořské klima.

TIP: Vybírejte vždy podle velikosti místnosti, kterou chcete čistit, pokud nebude výkon stačit, byly by to jen vyhozené peníze.

Čistý a čerstvý vzduch v domácnosti prospěje vaší pozornosti, bude se vám lépe spát a možná zjistíte, že vlastně už ani nebýváte tak často unavení. Že jste dneska ještě pořádně nevětrali? Běžte to napravit! 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.