Antioxidanty – ochrana našich buněk

Pod termínem antioxidanty si každý představí součást zdravého životního stylu a velké množství ovoce a zeleniny na talíři. Jak ale antioxidanty přesně působí na lidské zdraví, k čemu je potřebujeme, z čeho je získáme a zda mají také nějaké negativní důsledky, se můžete dozvědět po přečtení tohoto článku.

img

Antioxidanty v přirozené formě i jako potravinové doplňky.

Antioxidanty jsou sloučeniny, které chrání organismus před oxidačním stresem a před poškozením způsobeným nebezpečnými molekulami zvanými volné radikály. Antioxidanty omezují proces oxidace v organismu a z tohoto důvodu se rovněž přidávají do potravin, které by jinak oxidace poškodila (např. do rostlinných olejů, kde zabraňují žluknutí). Jsou velmi důležité pro jedince s velkým fyzickým výdejem, jako jsou například sportovci.

Co jsou volné radikály

Nemoci jako rakovina či srdeční choroby jsou částečně způsobeny poškozením, které zapříčinily volné radikály. Rovnováha mezi volnými radikály a antioxidanty je rozhodujícím činitelem ovlivňujícím délku života. Volné radikály jsou vysoce reaktivní nenasycené molekuly, které mohou poškodit buňky, oslabit imunitní systém a napomáhat tak ke vzniku řady onemocnění. Antioxidanty mají schopnost zachytit a zničit tyto částice ihned po svém vzniku.

Kdy se tvoří volné radikály

zoom

Vitamínové doplňky

Volné radikály se tvoří při látkové přeměně, při obraně před bakteriemi a při vystavení ultrafialovému záření. Intenzivněji se vyskytují při nemoci, kouření, stresu, psychické nebo fyzické zátěži a při nadměrném vlivu znečištěného životního prostředí. Tvorba volných radikálů se zvyšuje rovněž stárnutím, díky nim se mění vazivová tkáň a vznikají vrásky a změny ve vnitřních orgánech, svalech a cévách. Mnoho látek, které podporují vznik volných radikálů, se nachází i v potravě a patří mezi ně: chlór, kyslík, ozón, peroxidy, uhlovodíky, těžké kovy, herbicidy a pesticidy, žluklé tuky. Volné radikály jsou schopné poškodit DNA a změny ve struktuře DNA mají za následek počáteční a pokročilejší stadia karcinogeneze.

Pozor na vitamínové doplňky

Antioxidanty lze přijímat ve své přirozené podobě přímo z potravy nebo v syntetické formě v podobě potravinových doplňků. Podle odborníků jsou však účinnější přirozené antioxidanty, navíc některé výzkumy prokázaly, že dlouhodobý příjem antioxidantů v čisté formě v podobě vitaminových tabletek může antioxidační účinek změnit v prooxidační, což je vysoce nežádoucí. Tento jev byl vědci pozorován především u β-karotenů (provitamín A), vitamínu E, vitamínu C a flavonoidů.

Antioxidanty v potravinách

zoom

Antioxidanty v přirozené formě

Mezi známé antioxidanty patří například vitamíny A, C, E a beta-karoten, flavanoidy, třísloviny a některé polyfenoly, ale také minerály selen a zinek. Ve své přirozené podobě se vyskytují v mnoha rostlinách a potravinách, přičemž nejvíce jich obsahují ostružiny, maliny, černý rybíz, červené víno, máta, tymián, rozmarýn, borůvky, brusinky, burské ořechy, kurkuma, zelený čaj, žlutý čaj, černý čaj, červená cibule, šípky, červený rybíz, česnek, hřebíček, kmín, zázvor, zralá rajčata a rajský protlak, višně, třešně, čerstvé a sušené meruňky a broskve, dýně, cukrový meloun, pivní slad, grepy a pomeranče.

Pozitivní účinky antioxidantů

Užívání antioxidantů doporučují odborníci při léčení určitých somatických stavů jako jsou ischemická choroba srdeční (CAD), některé typy rakoviny, makulární degenerace, Alzheimerova nemoc a některé stavy spojené s artrózou. Ač to studie dosud nepotvrdily, někteří odborníci věří, že antioxidační vitamíny mohou pomoci při léčbě CAD. Předpokládá se, že antioxidanty zpomalují proces stárnutí a působí preventivně vůči srdečním onemocněním. Mnoho autorit doporučuje jíst pět kusů ovoce a zeleniny denně, což by mělo pokrýt potřebnou denní dávku antioxidantů.

Poraďte se s lékařem

zoom

Přemíra antioxidantů může uškodit

Potravinové doplňky nejsou kontrolovány stejných způsobem jako léky, takže mohou být prodávány i bez řádného výzkumu. Pokud berete léky předepsané lékařem, vždy se s ním poraďte o vhodnosti současného užívání potravinových doplňků. Nezapomínejte, že dlouhodobé účinky většiny potravinových doplňků jsou neznámé.

Přemíra antioxidantů může uškodit

Poslední výzkumy upozorňují na nebezpeí velkého množství přijímaných antioxidantů. Vědecký tým odborníků z Kansasu prokázal, že přemíra antioxidantů ve stravě může narušovat přirozenou rovnováhu živin v těle a způsobovat starším a nemocným lidem dýchací problémy a rovněž zhoršovat funkci svalů, protože antioxidanty mohou omezit příjem kyslíku v krevním oběhu..



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Uzené maso a zdraví: Mýty versus realita

Uzené maso a zdraví: Mýty versus realita

Životní styl komerční článek

Pomalé uzení studeným nebo teplým kouřem představuje jednu z nejstarších forem konzervace masa. Přesto kolem něj panuje řada mýtů. Zjistěte, kde je pravda.

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



DOPORUČUJEME
Mindfulness a další zbraně proti pandemii, neštěstí a stresu

Mindfulness a další zbraně proti pandemii, neštěstí a stresu

Životní styl

Máme kapacitu a výbavu zvládat stres, který nám běžný život přináší, přesto můžeme mít občas pocit, že se nám hroutí svět. Navíc za současné situace je stres ještě umocněn a zoufalství začínají propadat i ti, kteří byli vždycky nad věcí. Jak stresu čelit a nezbláznit se z toho, co se kolem nás se děje?