Bolest břicha a nadýmání? To není normální!

Helicobacter pylori je důvodem zažívacích potíží u poloviny populace. Víte, jak se chránit?

Bolí vás občas žaludek? Trpíte nadýmáním nebo jinými zažívacími potížemi? Pokud ano a pokud tyto problémy přecházíte a v podstatě je považujete za normální, chováte se úplně stejně jako většina žen. A stejně jako u nich je i ve vašem případě velmi pravděpodobné, že příčinou potíží je infekce helicobacter pylori

Helicobacter pylori (někdy také helikobakter) je bakterie kolonizující žaludeční a dvanáctníkovou sliznici. Žije v povrchové vrstvě sliznice, kde se adaptuje na kyselé, pro bakterie velmi nepříznivé prostředí. Nositelé Nobelovy ceny „za objev Helicobacter pylori a její role při zánětu žaludku a žaludečním vředu“ John Warren a Barry Marshall popsali v roce 1982 nejen samotnou bakterii, ale i důsledky infekce, dosud připisované jiným původcům: žaludeční bolesti a křeče, pálení v oblasti žaludku, nadýmání a špatné trávení a konečně i zvracení a nechutenství. 

Jste helicobacterem infikovaná? 

Podle aktuálních statistik je 50% šance, že helikobakterem trpíte i vy. Pokud to tak je, patříte pravděpodobně i mezi 90 % ze všech infikovaných, kteří si infekce nejsou vědomi a kteří své potíže zdůvodňují jinak nebo je prostě považují za normální. A jak už bylo řečeno, bolest břicha, nadýmání a další potíže normální nejsou, a i mírné příznaky bez zjevné příčiny je vhodné konzultovat s lékařem a předejít jejich rozvoji. 

Infekce helicobacter pylori probíhá orálně, přenosem z člověka slinami nebo fekáliemi, a to i nepřímo prostřednictvím předmětů, s nimiž byla nakažená osoba v kontaktu. Pokud není nakažen někdo z rodiny, budete při hledání zdroje infekce asi neúspěšná. Mohla jste se nakazit před lety a až dnes pozorujete příznaky. 

Vyšetřete se doma! 

Pro ověření, zda jste helikobakterem infikovaná, můžete použít rychlou, levnou a zároveň i spolehlivou metodu – vyšetření diagnostickou testovací sadou Helicobacter pylori test. Je to jednorázový test, jehož výsledek se dozvíte do 10 minut jasným zobrazením: negativní nebo pozitivní. Pro potvrzení infekce a vyloučení jiných příčin vždy raději kontaktujte odborného lékaře. Velmi pravděpodobně vám doporučí gastroskopické vyšetření s kontrolou žaludeční sliznice.

Ochrana žaludku před helicobacterem 

Antibiotická trojkombinace, kterou po pozitivní diagnóze pravděpodobně nasadí váš lékař, bývá velmi účinná. Mnoha pacientům ale vadí agresivní povaha této léčby, takže někteří lékaři sami nebo i na žádost pacienta volí při léčbě šetrný přírodní přípravek - chioskou mastichu. 

Masticha je v podstatě čistá pryskyřice z řečíku lentišku, která se vyznačuje velkou antibakteriální účinností. Žvýkání surových krystalů samo o sobě vede k uvolňování látek, které helicobacter pylori zabíjejí, ale pro vyšší účinnost se čistý mastichový prášek bez přísad dodává ve formě kapslí. Účinná látka se tak dopraví přímo do žaludku, místa žádoucího působení. 

V českých lékárnách a obchodech se zdravou výživou jsou dostupné mastichové kapsle Masticlife Strong&Pure, které obsahují mastichu bez přísad. 

Pokud máte zájem o podrobnější informaci o fenoménu řečíkové pryskyřice a jejích účinků, nenechte si ujít český překlad publikace, která mapuje nedávno provedené výzkumy a studie mastichy a je volně ke stažení. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.