Bydlení v barvách - I. díl

Síla barev hraje svou roli nejen při oblékání, ale také při zařizování interiéru našeho domova. Barva má vliv na tvar a prostor, ovlivňuje naší pracovní produktivitu, zlepšuje náladu či zvyšuje chuť k jídlu. Víte, jak barevně sladit váš domov?

img


Předně je důležité si uvědomit, že každá barva má mnoho podob. Záleží na konkrétním odstínu a tónu, v potaz je třeba brát také velikost plochy a celkově se soustředit na vzájemnou kombinaci barev. Navíc každý z nás vnímá barvy jiným způsobem. Záleží na našem psychickém rozpoložení, pohlaví i věku. Dokonce nás ovlivňuje i naše kultura či společenské a rodinné předsudky.

Bílá jako symbol nevinnosti

Bílá barva symbolizuje čistotu, nevinnost a odevzdání se. Velice často je bílá barva spojována se sterilitou a může působit chladným dojmem. Pokud je bílá barva v interiéru na velké ploše, může působit tvrdě a jelikož je oslňující, často unavuje oči. Z toho důvodu se doporučuje bílou barvu v interiéru doplnit jinou barvou, která harmonicky upoutá pozornost. Bílá je univerzální, a proto můžete při kombinování s jinou barvou popustit uzdu své fantazie.

Použití: Bílá barva se hodí do všech místností. Ideální je do malých a tmavých prostor.

zoom Zvětšit

Žlutá barva se skvěle hodí do kuchyně.

Žlutá září jako sluníčko

Žlutá barva je plná optimistu. Je zářivá, hřejivá a veselá, a proto se skvěle hodí například do místností, ve kterých se pracuje. Žlutá povzbuzuje, podněcuje pozornost a soustředění, působí proti únavě a nechuti k práci. Pokud se pro žlutou rozhodnete, dejte si ovšem pozor, abyste to s ní nepřehnali. Nadbytek žluté způsobuje nervozitu, a pokud zvolíte nesprávný odstín (žlutá směrem k odstínu zelené), může působit až nepříjemně.

Použití: Žlutou barvu najdete nejčastěji na stěnách v kuchyni, obývacím i dětském pokoji.

Oranžová působí dynamicky

Oranžová barva je stejně jako žlutá zářivá, veselá a navíc velice dynamická. Působí pozitivně na fyzickou kondici člověka. Má v sobě oživující účinky na lidský organismus. Přítomnost oranžové povzbuzuje komunikaci a sebedůvěru. K tomu všemu je tato barva účinným prostředkem proti depresi, nespokojenosti a pesimismu. Oranžová barva v interiéru se doporučuje kombinovat například s šedou, bílou, světle modrou či zelenou.

Použití: Oranžová barva se hodí do obývacího pokoje, kuchyně a jídelny, do studovny a místností, kde se spolu scházejí lidé.

zoom

Růžová barva působí zajímavě se zdobeným nábytkem.

Růžová barva aneb sladké tajemství

Správný odstín růžové působí zábavně, pozitivně a navozuje pocit dívčí jemnosti. Růžová barva je často spojována také s romantikou, láskou a je i tak trochu koketní. K růžové mají někteří předsudky (zženštilá barva či barva homosexuálů), ovšem ve skutečnosti je růžová od přelomu 18. a 19. století mužskou záležitostí. Nebraňte se proto (zvláště muži) jejímu použití v interiéru. Růžová je barva do nepohody a dokáže zútulnit jakoukoliv místnost.

Použití: Ve správném odstínu lze růžovou použít do každé místnosti. Působivá je v kombinaci s barokním či jinak zdobeným nábytkem ze dřeva.

Červená barva je plná vzrušení

O červené barvě se říká, že je vzrušující a dráždivá. Tato barva je skutečně jednou z nejsilnějších, je plná energie a vynucuje si pozornost. Při pohledu na červenou barvu se některým z nás zrychluje tep, dýchání či dokonce krevní tlak. Nicméně při dlouhodobém působení unavuje oči a nedoporučuje se nervózním lidem. V oblibě ji mají zejména extroverti, odvážní lidé a zamilovaní. Červená pocitově zvyšuje pokojovou teplotu, a proto ji ocení ti, kterým bývá stále zima.

Použití: V interiéru se červená používá spíše v tlumených tónech. Hodí se do obývacích pokojů a kuchyní. Většinou se používá pouze k oživení prostoru, ne celoplošně.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.