Cítíte se stále unavení a bez energie? Dodejte tělu novou energii díky detoxu

Rádi byste svému tělu trochu odlehčili a cítili se po zimě opět plní energie? Nejjednodušším způsobem je úprava jídelníčku. Zkusit můžete jednu z mnoha detoxikačních metod. Sepsali jsme pro vás pár informací a rad, pro koho je detox určen a co je vlastně jeho cílem?

Detox je jinými slovy očistná kúra, během níž se naše tělo zbavuje toxických látek a všeho, co mu škodí. Tyto látky se do těla dostávají jednak z průmyslově zpracovaných potravin, chemické kosmetiky, tak i ze znečištěného ovzduší. Kromě toho nám škodí i nedostatek spánku, pohybu a samozřejmě stres. 

img

Pravidla správného detoxu

"Detox bychom si měli dopřát minimálně dvakrát (spíše čtyřikrát) ročně. Ideální je začít hned v lednu, v zimě totiž dochází k největšímu zaplavování organismu toxiny, které oslabují organismus. Chybí nám dostatek pohybu a slunce. Tím trpí i naše pokožka, která je v zimním období velmi citlivá na změny teplot a rychle se vysušuje," uvádí výživová specialistka a odborná garantka sekce zdraví na ZOOTu Ivana Bednářová Častvajová.

Pokud se pro (jarní) detox rozhodnete, začněte pomalu. Vyhněte se těžkým jídlům, průmyslově zpracovaným potravinám, cukru, pšenici a samozřejmě alkoholu. Naopak se snažte do svého jídelníčků zařadit co nejvíce sezónní zeleniny, ořechů, kvalitních rostlinných olejů, luštěnin a ryb. Důležitý je také pitný režim, kromě vody můžete zařadit i bylinné čaje. V neposlední řadě nezapomeňte na pohyb. Výběr aktivity je čistě na vás, pamatujte však na to, že nejlepší pohyb je ten na čerstvém vzduchu. "Blahodárná je určitě i sauna a různé masáže, kdy z těla máme šanci vyplavit škodliviny," dodává výživová specialistka Ivana Bednářová Častvajová.

Pokud se rozhodneme pro detoxikační kúru, je dobré připravit si přesný plán následujících pár týdnů a ten pak striktně dodržovat, zkrátka žádné výjimky. 

Pozitiva detoxu

Očistná kúra posílí celkovou imunitu našeho těla, pročistí játra, ledviny a celkově naše tělo. Detoxem výrazně podpoříme a zrychlíme metabolismus, nervový systém a tělu dodáme novou energii a pomyslnou úlevu, kterou pocítíme velmi rychle. Detox může také pomoci při bolestech hlavy, kožních či gynekologických potížích, migrénách či chronických onemocněních. 

Vyvarujte se častých chyb

"Mezi nejčastější chyby patří hladovění, které si lidé často zaměňují s detoxem a jehož výsledkem mohou být dlouhotrvající bolesti hlavy, nevolnosti a únava," uvádí výživová specialistka Ivana Bednářová Častvajová. 

Detoxů je celá řada, a ne každý je vhodný pro všechny. Například detox založený na pití zeleninových a ovocných šťáv určitě není vhodný pro těhotné ženy, osoby trpící podváhou či srdečními chorobami. Pokud se pro detox rozhodnete, je vždy lepší poradit se svým praktickým lékařem nebo ještě lépe s výživovým specialistou, který by vám měl poradit a říct, který detox je pro vás vhodný a který by vám naopak mohl uškodit. 

Pár důležitých faktů o detoxech

  • cílem není zhubnout, ale pročistit organismus
  • trvat by měl minimálně 2 - 4 týdny bez přerušení 
  • opakovat bychom ho měli ideálně 4x ročně 
  • před začátkem detoxu je vždy dobré poradit se s odborníkem




Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.