Citlivá pleť - jak na ni

Typické příznaky citlivé pleti, jako jsou zarudnutí, červené skvrny, šupinky a suchá pokožka, trápí stále větší počet žen. Za podráždění pokožky mohou často různé alergeny, které se skrývají v pleťové kosmetice. Pokud i vy patříte mezi ty, které trpí suchou nebo citlivou pokožkou, pak je následující článek určen právě pro vás.

img

Citlivá pleť si zaslouží speciální péči

Citlivá pokožka je kosmetickou záležitostí, nikoli lékařskou diagnózou. Zvýšenou citlivost může způsobovat mnoho faktorů od těhotenství a přechodu přes životní prostředí, stravu a kosmetiku, až po některé léky, stres nebo také dědičnost. Ženy s citlivou pletí by měly být zvláště opatrné při výběru kosmetiky, vhodné je rovněž zařadit do každodenní stravy dostatek čerstvé zeleniny a ovoce a dbát na přiměřený pitný režim. Přinášíme vám pár tipů, jak se o citlivou pleť starat. 


Dbejte na každodenní hydrataci 

zoom Zvětšit

Základem je dokonalá hydratace

Používání kvalitního hydratačního krému ráno i večer je pro citlivou pokožku naprosto klíčovou záležitostí, která brání pleť před dalším vysycháním. Každodenní hydratace také zabraňuje předčasnému stárnutí pokožky - nikdo určitě nechce vypadat starší, než ve skutečnosti je. Vybírejte si zejména hydratační krémy, které obsahují ceramidy - tyto látky mají totiž schopnost posílit vlhkostní bariéru a udržet tak vlhkost v pokožce. 


Vždy si pročtěte složení výrobku

zoom Zvětšit

Krémy by měly obsahovat zjemňující přísady

Chraňte svou pleť a předcházejte podráždění tím, že si pečlivě pročtete složení kosmetického produktu. Výrobky by měly být hypoalergenní a obsahovat vitamín E nebo pro-vitamin B5, který je velmi vhodný při problémech se suchou pletí. Krémy by také měly obsahovat přísady, které pokožku zklidní a zjemní - jako například aloe vera, heřmánek, kokosový, jojobový a mandlový olej. Vybírejte si spíše přírodní kosmetické přípravky bez obsahu parabenů a dalších chemických látek. 


Otestujte výrobek na pokožce 

Pokud vás zaujal nějaký nový produkt, vždy ho před nanesením na celý obličej či tělo vyzkoušejte na malém kousku kůže. Teprve po 48 hodinách, pokud se neobjeví žádné zarudnutí či podráždění pokožky, si můžete být jistá, že je přípravek vhodný pro vaši citlivou pleť. Tento postup je velmi důležitý zejména při experimentování s novou barvou na vlasy, krémem nebo mlékem značky, kterou jste dosud nepoužívala.


Jste to, co jíte 

zoom Zvětšit

Vyživujte svou pokožku i zevnitř

Může to znít jako zastaralé klišé, ale v případě citlivé pleti platí na sto procent. Strava bohatá na olejnaté ryby, zeleninu, avokádo, ořechy a semínka dokáže se suchou pokožku udělat doslova zázraky. Vyhýbejte se naopak všemu, co může pleť dráždit zevnitř, především kávě, alkoholu, ostrým jídlům a coca-cole. Nezapomínejte také dodržovat pitný režim. Dostatečné pití vody totiž pomáhá tělu vyplavovat toxiny a udržovat pleť hydratovanou. 




Zamyslete se nad svým životním stylem

zoom Zvětšit

Vnější faktory jako slunce či kouření citlivé pleti škodí

Existuje mnoho vnějších faktorů, které mohou dráždit citlivou pleť. Některé můžete ovlivnit změnou životního stylu. Pleti škodí například nedostatek spánku, stres nebo i vystavení se velkému teplu. Proto se snažte chodit dříve spát, relaxujte a držte se ve stínu. Škodlivé účinky slunečních paprsků zminimalizujte používáním produktů, které obsahují dermatologicky testovanou sluneční ochranu. Lidé s citlivou pletí by měli používat minimálně ochranný faktor 15 a to po celý rok, nejen při slunění. Pleti škodí i teplo ze solária, sauna nebo příliš horká koupel. Absolutně nevhodné je pro jedince s citlivou pletí kouření.   



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.