Cizrna: královna mezi luštěninami

Dala jste si předsevzetí, že letos opravdu zhubnete a začnete žít zdravěji? Pokud jste neztratila motivaci, blahopřejeme a máme pro vás něco, co byste měla do svého jídelníčku rozhodně zařadit.

Luštěniny patří obecně mezi zdravé potraviny, které se v hojné míře konzumují při nejrůznějších dietách. Bohužel ne každý si na hrachu či fazolích pochutná, proto je dobré zkoušet i jiné druhy luštěnin – například exotickou cizrnu.

Jak chutná cizrna?

Cizrna se vyznačuje jemnou chutí, která někomu může připomínat chuť bílého masa a oříšků. V současné době se nejvíce cizrny pěstuje v Indii, na Blízkém východě a v severní Africe, nicméně v Sýrii a Turecku si na ní  pochutnávali už před více než 7 500 lety. Cizrna zaujímá významné místo v jídelníčku vegetariánů a veganů, kteří ji dokážou připravit na neskutečně mnoho způsobů. 

zoom

Cizrna

Proč je cizrna zdravá?

Cizrna je velice zdravá potravina, proto by ji měli konzumovat neje vegetariáni a vegani, ale i masožravci. Cizrna obsahuje velké množství vlákniny, která působí příznivě na trávení. Důležitou složkou jsou antioxidanty, jež zpomalují proces stárnutí a preventivně působí proti srdečním onemocněním a infarktu. Obsahuje také spoustu kyseliny listové, která přispívá ke správné krvetvorbě, hojení ran a k normálnímu růstu a vývoji lidského plodu (doporučuje se užívat při plánování těhotenství i během něj).

Nákup cizrny

Cizrna je luštěnina, takže ji koupíte prakticky v jakémkoliv obchodě s potravinami. Prodává se suchá i v konzervě. Nebojte se sáhnout po konzervované cizrně, chutné dobře a dá se použít stejně jako suchá cizrna. Ve specializovanějších obchodech (zdravá výživa) se prodává i cizrnová mouka, která je oblíbená v arabských zemích. Důležité uplatnění má i u nás – zejména pro celiatiky (pozn. autora: Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění tenkého střeva, které je citlivé na směs bílkovin zvanou lepek či gluten). Cizrnová mouka je vhodná na pečení i zahušťování polévek.

Příprava cizrny

Na přípravě většiny pochoutek z cizrny není nic složitého. Základem je suchou cizrnu důkladně propláchnout a přes noc namočit. Před samotným vařením slijte vodu, ve které byla cizrna namočená a místo ní dejte čistou, díky čemuž se zbavíte nadýmavých látek. Nejrychleji se cizrna uvaří v papiňáku (cca 35 minut), ale k vaření můžete použít i klasický hrnec (cca 1 až 4 hodiny). Doba vaření je závislá na stáří cizrny. Vaří se tak dlouho, dokud není měkká.

zoom Zvětšit

Falafel

Skvělá náhrada masa

Pokud nejíte maso nebo se ho rádi čas od času vzdáte, pak vám cizrna prokáže dobrou službu. V arabských zemích je oblíbenou pochoutkou falafel, což je obdoba karbanátek bez masa – maso nahrazuje cizrna (v severní Africe jsou oblíbené fazole fava). Falafel si můžete jednoduše připravit doma.

Hlavní ingrediencí je cizrna společně s cibulí, česnekem, petrželkou, kmínem, koriandrem, solí, pepřem a trochou prášku do pečiva. Směs v tomto složení stačí rozmixovat, udělat placičky a osmažit na oleji. Vajíčko se do směsi nepřidává, cizrna působí sama o sobě jako pojivo. Falafel se servíruje s chlebem pita, salátem a česnekovým jogurtem.

Zdravá pomazánka

Další pochoutkou z cirzny je hummus, jenž je skvělým zdrojem železa, vitamínů řady B, obsahuje proteiny a vlákninu. Hummus snižuje v těle cholesterol, zlepšuje pleť a kvalitu vlasů. Příprava hummusu je jednoduchá, potřebujete k tomu cizrnu, sezam (sezamová pasta), citrón (citrónová šťáva), česnek, olivový olej a sůl.

zoom Zvětšit

Hummus

Cizrnu rozmixujte na hladkou kaši, pokud by se vám zdála příliš hustá, můžete přidat trochu vody. Pak dejte do cizrnové kaše ostatní přísady, vše rozmixujte. Ochutnejte a podle vlastní potřeby přisolte či použijte více pepře. Hummus se zalívá olivovým olejem, může se posypat petrželkou, ozdobit piniovými oříšky nebo mandlemi. Podávejte s pitou, klasickým pečivem, opečenou zeleninou. Masažravci mohou jíst hummus s grilovaným masem.

Tip pro masožravce

Cizrnu nemusíte jíst samotnou, skvěle se hodí i k masu. V orientální kuchyni od severní Afriky až po Španělsko se přidává do dušených masových směsí. Výborně chutná ve směsích s kuřecím nebo jehněčím masem. Do polévky z cirzny můžete přidat klobásku.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.