Cyklická ketogenní dieta: je libo slaninku nebo tučný sýr?

Cyklická ketogenní dieta (CKD) slibuje zúžení v obvodu pasu a zároveň minimální ztrátu svalové hmoty, proto má ve velké míře své příznivce ve světě fitness. Láká vás tento typ diety, ale nevíte, co přesně si pod CKD představit a jestli je tato dieta vhodná i pro vás?

Základ CKD spočívá v tzv. Atkinsově dietě

Zjednoduše se dá říct, že princip ketogenní diety spočívá v radikálním omezení sacharidů a navýšení tuku ve stravě. Jakmile sacharidy ze stravy vyřadíte, po cca 2–3 dnech, kdy dojde ke spotřebě zásob sacharidů ve formě glykogenu, metabolismus se přeorientuje na tuky jakožto na primární zdroje energie (ketony). Pokud držíte dietu poctivě, dostanete se do stavu ketózy a tehdy můžete začít přijímat malé množství sacharidů (max. 30–40 g/den). V případě, že přijmete větší množství sacharidů, stav ketózy porušíte a vrátíte se k normálnímu metabolismu.

zoom

V CKD můžete jíst sýry, šunku i slaninu

Co se týče rozdílu mezi Atkinsovu dietou a CKD, tak v Atkinsonově dietě zůstáváte ve stavu ketózy dlouhodobě, ketogenní dieta je založena na principu tzv. sacharidové superkompenzace. Tu je vhodné zařadit po pěti dnech bez sacharidů, případně lze stav ketózy prodloužit, čímž sice zhubnete rychleji, ale zpomalíte si tím zároveň metabolismus, což je nežádoucí. Pod sacharidovou kompenzací si pak můžete představit „dva dny obžerství“, kdy první den si můžete dopřát i jednoduché cukry (zmrzlina, čokoláda, sušené ovoce), druhý den už by měl být postavený na bázi komplexních sacharidů (rýže, těstoviny, žitné pečivo, brambory).

Dieta pro milovníky sýrů a slaniny

Vzhledem k tomu, že ketogenní dieta je postavena na sníženém příjmu sacharidů a zvýšeném příjmu tuku (energetický poměr mezi tuky a bílkovinami  je třeba zachovat), tak součástí jídelníčku jsou například tvrdé sýry, hermelíny, vejce, slanina, šunka, ryby, mořské plody, zelenina, maso bez příloh a v neposlední řadě kvalitní uzeniny. Tabu by měly být přílohy, různé omáčky, dresingy, luštěniny a samozřejmě sladkosti všeho druhu, což platí ostatně v jakékoliv dietě.

Nicméně nejen strava je při ketogenní dietě klíčová. Důležitou roli hraje i silový trénink či kardio. Díky cvičení se jednak dostanete do ketózy mnohem snadněji a za druhé budete mnohem snáze hubnout a udržovat si svalovou hmotu v průběhu diety. Udržení svalové hmoty je však i při ketogenní dietě sporné. U naturálních sportovců vždy dochází k menším či větším ztrátám svalů a síly současně s úbytkem tuku, ale to platí obecně u všech diet.

CKD je zdraví prospěšná

Ketogenní dieta slouží nejen k hubnutí, ale má i řadu pozitivních účinků. Lékaři tuto dietu doporučují pacientům s epilepsií – bylo zjištěno, že CKD dokáže zmírnit jejich problémy. Mimo to  diety postavené na nízkém příjmu sacharidů a vysokém příjmu tuku jsou prospěšné pro srdce. Nevýhodou může být nárůst škodlivého LDL cholesterolu, což je však vyrovnáno poklesem celkové hladiny cholesterolu, nárůstem „dobrého“ HDL cholesterolu a redukcí triglyceridů (tuků).

Starý známý jojo efekt

zoom Zvětšit

Vypěstujte si návyk na cvičení

Ketogenní dieta se spolu s pravidelným pohybem může stát vašim životním stylem, k čemuž však vede dlouhá cesta. Představte si to jako ultramaraton na 100 mil. Čeká vás dlouhý, náročný běh, na který se musíte připravit a možná nakonec zjistíte, že tento styl běhu není pro vás. Jestliže se rozhodnete pro sprint a vrhnete se na ketogenní dietu jen proto, abyste se zbavili nechtěného tuku, pak sice můžete očekávat brilantní výsledky, tedy v případě, že budete při dietě důslední a nebudete leniví, ale jakmile dietu ukončíte, může vás nemile překvapit jojo efekt.

Návrat k normální stravě (ne přežírání se) se řídí pravidly. Pokud je nedodržíte, dostanete se nejen na svou původní váhu, ale co hůř – přiberete dvakrát tolik a budete mít problém znovu zhubnout. Po ukončení ketogenní diety je důležité minimálně další dva týdny hlídat příjem sacharidů. Po ketogenní dietě se doporučuje nasadit sacharidové vlny v kombinaci s normální zdravou stravou. Cílem je dostat tělo zpět do normálního metabolismu a tím se vyhnout jojo efektu. Důležité je nepřestat cvičit – už jen pro ten skvělý pocit po cvičení – a najít životního rovnováhu.

Pozn.: K CKD, sacharidovým vlnám i dalším dietám je potřeba přistupovat s respektem. Nevrhejte se bezhlavě do něčeho, čemu dobře nerozumíte. Nesmyslné držení diet vede velice často k psychickým problémům. Užívejte si jídlo a pohyb! Samozřejmě všeho s mírou.



Komentáře

160709
Kdy lidi konečně pochopí že jde jen a pouze o kalorický příjem versus výdej

kanice007 - jednoduchá rada, zajdi si na inbody, tam ti vypočítají bazální metabolismus přesně dle toho kolik máš svalovku atp (já byla v praze a platila jsem za první měření 600 opakování pak 300). Jez přesně na bazální metabolismus a postupně jak půjdou kila dolů snižuj i příjem (čím jsi lehčí, tím méně tvé tělo spaluje). 2x týdně si dej příjem dle TDEE (tzn bazální metabolismus + tvůj výdej což taky zadáš jednoduše do kalorických tabulek). Když se ti týdně podaří spálit 7000kcal, máš minimálně kilo sádlíčka dole. A až se dostaneš na svou vysněnou váhu, tak si to stále hlídej třeba měsíc dva než to perfektně dostaneš do oka a máš hotovo. Hlavně se vyhýbej junk food a sladkostem, je to droga. Já mám taky větší chutě když jím srajdy v malém množství.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.