STOP hubnutí podle Mačingové

Dieta podle Antónie Mačingové se stále těší velké oblibě, přitom se jedná o velmi rizikovou „dietu“ s obrovským jojo efektem. Co přesně je na stravování podle Mačingové špatně a jaká jsou rizika tohoto typu stravování?

Dieta podle Mačingové v kostce

Dieta prý vznikla podle vlastních zkušeností autorky Antónie Mačingové a zkušeností jejich známých, kteří zaznamenali při své honbě za krásným tělem neuvěřitelné výsledky. Mačingová se proto rozhodla, že se o výsledky podělí s ostatními, což snad ani nebylo nutné, protože dieta má na lidské tělo spíše devastující účinky – zvláště pak na pracně vybudované svaly. Co si pod dietou podle Antónie Mačingové představit?

zoom Zvětšit

Vypracovanou postavu si musíte vydřít

Dieta kombinuje zásady dělené stravy a nechybí ani měsíční detox, během kterého můžete sníst jídla, co hrdlo ráčí. To zní skvěle, že? Zvláště, když se podle všeho nemusíte vůbec hýbat. Stačí sedět na gauči, cpát se do prasknutí předepsaným jídlem, tělo se pročistí a kila půjdou dolů. Nicméně je třeba podotknout, že na začátku diety (očisty) se budete cpát pouze omezeným sortimentem ovoce, zeleniny, oříšky nebo třeba sýrem, což bude mít za následek již zmiňovanou likvidaci svalové hmoty a k tomu si můžete zpomalit metabolismus.

Jak (ne)nastartovat metabolismus

Při pátrání na internetu jste možná narazila na to, že nejdůležitější částí Mačingové diety je 28denní očistný a harmonizující program, během kterého se zbavíte tuků, očistíte svůj organismus a nastartujete svůj metabolismus. Nic proti detoxikaci těla, ale proč by měla očista trvat téměř měsíc? Navíc ke spalování tuků nepotřebujete žádný detox! K nastartování metabolismu a tedy i spalování tuků slouží vyvážený příjem živin, který jídelníček podle Mačingové zcela postrádá.

zoom Zvětšit

Hladověním vysněnou postavu nezískáte

Během očistného programu Mačingová doporučuje sníst celkem tři porce jídla za den, což není až takový problém, i když někteří odborníci na výživu na to mají jiný názor a to takový, že tři jídla denně jsou málo a zpomaluje to metabolismus. Na mě osobně funguje 6–7 jídel denně, metabolismus mi jede na plné obrátky, ovšem toto téma je diskutabilní. Někomu může opravdu vyhovovat méně porcí. Tělo by mělo mít prostor vypořádat se jídlem, které přijme. Tento fakt ovšem nemění nic na tom, že v jídelníčku Mačingové je minimum bílkovin, kvůli čemuž začnete ze všeho nejdříve hubnout svaly. Špatný je tam i poměr sacharidů a tuků.

Hodnoty pod bazálním metabolismem

Ne každá z nás se vyžívá v počítání kalorií a zapisování nutričních hodnot všech snědených potravin za den někam do deníčku nebo třeba do kalorických tabulek v telefonu, nicméně k výpočtu  celkového příjmu kalorií jídel dle Mačingové stačí selský rozum. Příjem energie na den je zkrátka příliš nízký, pohybuje se pod bazálním metabolismem, což je nezdravé a hlavně kvůli tomu opět dochází ke zpomalení metabolismu. Jaký bude následek? Jakmile dietu porušíte, zhřešíte třeba jen kopečkem zmrzliny, přiberete – přiberete dvakrát tolik!

Nepleťte si dietu s detoxem

zoom

Ke spalování tuků nepotřebujete detox

Stravování podle Mačingové začíná již zmiňovaným detoxem, což si ale spousta lidí nepřipouští a je schopna 28denní očistný a harmonizující program prodloužit klidně na tři měsíce a více, což dá tělu pořádně zabrat. Pro většinu lidí se stal 28denní očistný program velmi populární dietou pro dosažení ostrých výsledků v hubnutí a očištění organismu mají až na posledním místě. Chtějí zhubnout – to je jejich hlavním cílem. Selský rozum přestanou používat. Jak jinak si totiž vysvětlit, že své tělo trápí „očistným“ programem se špatně nastavenými nutričními hodnotami a věří tomu, že dělají pro své zdraví maximum?

zoom Zvětšit

Celerové hranolky stojí za vyzkoušení

Nicméně abychom stravování podle Mačingové pouze nekritizovali, je třeba říct, že v něm najdete i zajímavou inspiraci. Při zkoumání 28denního očistného programu jsem narazila na několik receptů, které nyní s oblibou zařazuji do svého jídelníčku. Zaujaly mě celerové hranolky, které jsou opravdovou pochoutkou, nebo třeba tatarák z červené řepy. Pokud některé z prvků 28denního očistného a harmonizujícího programu zařadíte do svého nutričně správně nastaveného jídelníčku, troufám si říct, že tím svému tělu prospějete a navíc obohatíte svůj talíř o potraviny, které jste předtím třeba tolik nepoužívala.

Hledejte trvalé řešení

Na závěr vám prozradíme ještě jedno úskalí diety podle Mačingové. Člověk se nedokáže tímto způsobem stravovat trvale. Tato dieta (chcete-li očista) je pouhý trend, vy potřebujete změnit svůj životní styl, protože jedině trvalou změnou životního stylu zhubnete, udržíte si svou vysněnou postavu a budete se cítit šťastná a spokojená. Dlouhodobé či opakované držení očistného programu podle Mačingové je k hubnutí nevhodné a především nezdravé, protože po určité době budou tělu chybět některé prvky, vitamíny a živiny. Navíc je výběr jídel natolik omezující, že po určité době to bude mít negativní dopad i na vaši psychiku.



Komentáře

peťásek
Moje subjektivní zkušenost: Mačingovou jsem držela minulý listopad kvůli detoxu (mám hlavně kožní problémy, na které mi doktorka zkoušela postupně předepisovat kortikoidy, ale trvale nic nepomohlo). Kůže se nespravila (podle různých diskusí to ale na některé lidi působí), ale celkově se mi ulehčilo, slibované účinky jako zvýšená energie, pocit sytosti, absence chuti na sladké se opravdu dostavily. Dalšími kroky této diety už jsem nepokračovala, ale jojo efekt se ani tak naštěstí nedostavil. V dubnu při dopisování diplomky jsem měla ze stresu pár přejídacích dnů, potom jsme byli týden na horách, kde se jedly buchtičky ke kafíčkům, večer brámbůrky, panákovalo se apod. Od začátku května jsem si chtěla dát další detox, ale právě nedostatek bílkovin mě odradil (hlavně kvůli výsledkům mého cvičení). Tato dieta mě ale naučila připravovat si do práce zeleninové přílohy (řepu, mrkev, fazolky v páře) ve velkém, k tomu si přidávám bílkovinu. A co můžu za sebe opravdu doporučit k celoroční očistě těla i hubnutí - vyvarovat se co nejvíc rafinovaného cukru.
WampCherry
Znám slečnu, která celý život bojovala s kily a vyzkoušela tuto dietu. Vše pravidelně dodržovala a výrazně zhubla. Jenže pak se skutečně dostavil ten jojo efekt a ještě jednou taková, jaká bývala dřív.
Aby člověk zhubl a novou váhu si udržel, nemusí se příliš dřív v posilovně, chce to jen dobře nakopnout metabolismus. Mně nejvíc pomohl zvýšený příjem vlákniny a pití 3 litrů vody denně. Je to velmi jednoduché a přitom účinné.
Tchuminka
Reaguji na peťásek: V mnoha bodech s vámi souhlasím a myslím si, že krátkodobě není na této "dietě" nic špatného, ale držela bych ji max. 14 dní. Osobně mě recepty Mačingové v mnohém inspirovaly, naučila jsem se používat řadu surovin, které pro mě byly předtím tabu nebo jsem je využívala minimálně. Ale vzhledem k tomu, že jsem aktivní sportovec, bych se pouze tímto způsobem stravovat nedokázala a to si myslím, neplatí pouze pro sportující jedince.
Tchuminka
Reaguji na WampCherry: Pokud někde celý život bojuje s váhou, a pak začne držet jídelníček podle Mačingové, tak se musí jednat trápit a za druhé přijde vámi zmiňovaný jojo efekt. Hubnutí je složitý proces, člověk by se neměl upnout jen na snižování tělesné váhy, ale měl by se zaměřit na celkovou změnu svého životního stylu, tedy i myšlení. Pokud vaše kamarádka či známá držela tuto "dietu", trápila se hlady a třeba jí i bylo líto, že si nemůže dát ani kopeček zmrzliny nebo kostičku oblíbené čokolády, a pak vlastně přibrala dvakrát tolik, muselo to pro ní být neskutečně demotivující. Ono přitom opravdu stačí jen málo. Správně píšete, že důležité je nakopnout metabolismus, stejně tak je důležitá vláknina. V Česku a vlastně i jinde ve světě lidé jedí vlákniny malé množství. Klidně bychom mohli jíst 30–35 g vlákniny denně, ale realita je taková, že přijmeme sotva polovinu. Pití čisté vody je rovněž důležité, ale ze všeho nejdůležitější je najít vnitřní rovnováhu. Pak si člověk může dát klidně kopeček zmrzliny denně bez výčitek a strachu, že si zkazí svou postavu.
VeronikaEma
Těmhle "dietám" prostě nevěřím. Bývalá kolegyně to držela a kromě toho, že byla unavená, tak se u ní nic nezměnilo. Ale možná, že byla výjimka. Já si myslím, že základem je zdravá, vyvážená strava nad kterou člověk přemejšlí, k tomu pohyb a je to.
Tchuminka
Reaguji na VeronikaEma: Souhlas.
Satisfashion
Po hubnutí s Mačingovou som videla neuveriteľné výsledky. Slečna v kaviarni kam pravidelne chodím neuveriteľne schudla. Nebola som tam 3 mesiace a zrazu baba viditeľne štíhlejšia. Ale taký rozdiel, že to okamžite udrelo do očí. Potom ako som jej pochválila postavu mi povedala, že to bolo práve vďaka Mačingovej. O dalšie 3 mesiace sa jej váha vrátila od pohľadu tam kde bola predtým a povedala, že napriek tomu, že vyhodila cestoviny, pečivo, takmer nič nejedla, tak váha sa nielen že vrátila tam kde bola, ale dokonca priberá a nevie čo s tým. Vypadala zúfalá Počas 6 mesiacov mala obrovský váhový posun dole aj hore. V konečnom dosledku nielen že neschudla, ale bola psychicky uplne dole
Tchuminka
Reaguji na Satisfashion: Přesně tak to je. Člověk musí najít rovnováhu. Naučit se jíst takovým způsobem, aby tak mohl jíst většinu času, resp. celý život, což tato rádoby dieta neumožňuje. Pokud člověk najde v jídle rovnováhu, a pak si dá jednou za čas nějaký ten dortík, zmrzlinu nebo čokoládu vůbec nevadí, pokud k tomu má zdravý přístup a ideálně se aspoň 1–2x do týdne hýbe.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



NOVÉ
Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Jak si vypěstovat návyk na pravidelný pohyb

Životní styl komerční článek

Tohle asi není text pro lidi, kteří nevydrží chvíli sedět, zkoumají své výsledky a snaží se dosahovat lepších a lepších výkonů. Tohle píšu pro ty z nás, kteří si uvědomují důležitost pohybu pro zdravé tělo i mysl, chtějí si ho pravidelně dopřávat, ale netouží vítězit v soutěžích. Nebo vypadat jako hvězda akčního filmu z osmdesátek.