Intimní trápení aneb vaginální mykóza

Nejen v letním období trápí ženy vaginální mykóza neboli kvasinková infekce. Proto jsme pro Vás připravili článek, ve kterém se dozvíte, jak se mykóza projevuje, jak se jí vyhnout či jak probíhá její léčba.

img


Kvasinková infekce potrápí během života přibližně tři čtvrtiny žen, přičemž její projevy jsou více než zřejmé. Začíná to velice nepříjemným svěděním (zevnitř i zvenku) a přidat se mohou i další potíže jako například pálení při močení. V těch nejhorších případech se mohou objevit i bolestivé otoky rodidel. Častý je rovněž „tvarohovitý“ výtok, který může i nemusí zapáchat.

Proč zrovna já

Kvasinky žijí v pochvě zcela běžně a pomáhají vytvářet uvnitř pohlavního ústrojí tzv. normální prostředí. Jsou součástí lidského těla stejně jako další mikroorganismy. Problém nastává pouze tehdy, pokud se bakterie přemnoží, což se může stát každé z nás.

zoom

Kvasinková infekce potrápí během života přibližně tři čtvrtiny žen.

Klíčovou roli zde sehrává především teplo a vlhko (celodenní nošení plavek apod.), ale spouštěčem mykózy může být třeba i užívání antibiotik, antikoncepce nebo jiných hormonů (například v období přechodu). Infekci zvyšuje také přemíra cukru v těle a nežádoucí stres.

Jak se vyhnout mykóze

Existuje několik rad, které jsou dobrou prevencí proti kvasinkové infekci, ale 100 % záruku Vám poskytnout nemohou. Přesto Vám doporučujeme se jimi řídit. Snažte se nosit co možná nejméně těsné kalhotky či tanga. To platí také o upnutých džínsech a jiných úzkých kalhotách. Ať už v létě na koupališti, u moře či v zimě na krytém bazénů na sobě nenechávejte příliš dlouho mokré plavky.

Nepodceňujte sprchování. Klidně si ho dopřejte i několikrát za den a s použitím šetrných mycích přípravků, které nikdy nezanášejte dovnitř pochvy. Pokud máte zrovna své dny, měňte tampóny a vložky dostatečně často. Důležitá je rovně správná životospráva. Nežádoucí jsou cukry. Naopak čisté vody si dopřávejte co možná nejvíce, stejně jako mléčných výrobků (například jogurtů).

zoom

V lékarně jsou některé přípravky proti mykóze volně dostupné.

Léčba vaginální mykózy

Léčba kvasinkové infekce není naštěstí nijak složitá. Každopádně se doporučuje vyhledat hned v začátcích pomoc gynekologa a neočekávat, že problém odezní sám od sebe. Neodezní. Gynekolog Vám předepíše tablety, jež se zavádějí do pochvy. Při velkém svědění se obvykle dává také mast. Po použití léčiv přichází takřka okamžitá úleva. Nepříjemnosti s mykózou by pak měly odeznít nejpozději do tří dnů kompletně.

Naše rada: Jste pracovně vytížené a návštěva u lékaře nepřichází momentálně v úvahu? V lékárně jsou některé přípravky proti kvasinkové infekci volně dostupné a velmi účinné. Zkušená lékárnice Vám ochotně poradí. Nicméně pokud by Vám přípravek z lékárny nejpozději do tří dnů nezabral, dejte přednost svému zdraví před čímkoliv jiným a navštivte lékaře.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!