K moři 2020 s úsměvem na tváři navzdory koronaviru

Mnozí si nejspíš doteď pamatují neuvážené výroky o tom, že kvůli koronaviru se letos k moři nepodíváme. Později média přišla s tím, že budeme moct jedině do Chorvatska, nebo třeba že na plážích v Řecku nás čekají plexiskla. Z Itálie média udělala masový hrob. Na dovolenou by tam jel jedině šílenec! Jaká je skutečnost?

Do zahraničí podle semaforu aneb jízda i na oranžovou

zoom Zvětšit

Návštěvě Rakouských Alp nic nebrání

Vláda na svém jednání 1. června 2020 schválila ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví ČR, tzv. semafor. Na základě semaforu ode dneška (tj. 15. června 2020) nebudou muset občané Česka a cizinci s přechodným pobytem nad 90 dní či trvalým pobytem v ČR při návratu z krátkodobého pobytu v členských státech EU a státech schengenského prostoru s nízkým a středním rizikem nákazy onemocnění COVID-19 (zelená a oranžová barva) předkládat negativní test ani nastoupit karanténu. Milovníci cestování tak mají zelenou do řady zemí bez omezení. ?Mnozí cestovatelé na tento moment čekali a koupili si letenky na první možný termín. Jiní naopak ještě stále odmítají opustit svůj domov kromě nezbytných důvodů. Rozdíly mezi lidmi ve vnímání doby koronavirové jsou obrovské, stejně jako jsou protichůdné informace, které se do lidí neustále hustí ze všech médií. Jedno je však jisté ? lidé cestovat chtějí a cestovat se letos bude,? říká majitelka a zakladatelka osobní cestovní agentury pro jednotlivce i firmy Ing. Lucie Čambálová z ČambiTour.

Opalovačka nejen v Chorvatsku, ale bez obav i v Itálii

zoom Zvětšit

Nádherná pláž Grotticelle na jihu Itálie

Jako první se pro cestovatele otevřely hranice s Rakouskem. V současné chvíli už můžeme cestovat i do Slovinska, Chorvatska, nově také na Slovensko, do Řecka, do vybraných Pobaltských zemí, na Island, do Bulharska a v neposlední řadě i do tolik obávané Itálie. ?Problém jsou v současné době vzdálenější destinace, anebo ostrovy, kvůli nedostupnosti leteckého spojení. Ale i tady svítá na lepší zítřky. Z prázdninových destinací zatím z Prahy funguje Split, od 1. července 2020 jsou aktuálně nasmlouvané některé řecké ostrovy jako Rhodos, Kréta, Kos, Korfu, Zakynthos, dále bulharský Burgas a Varna. V průběhu července by se měly připojit i Kanárské ostrovy, Baleárské ostrovy, Madeira, Kypr a další řecké ostrovy, například Santorini, které se dosud dalo naplánovat pouze s přestupem v Aténách. Do vybraných destinací by se mělo postupně létat nejen z pražského letiště, ale také z Brna a Ostravy. Další destinace, jako je třeba Tunisko, by se měly rozlétat nejpozději v srpnu. Ale i tak je avizováno, že spojů bude o cca 40 procent méně, než tomu bylo v minulých sezonách,? objasňuje aktuální situaci cestovní konzultantka Irena Čambálová z cestovní agentury ČambiTour.

Do letadla zatím v rouškách

zoom Zvětšit

Občerstvení na palubě letadla funguje

Kromě důkladné dezinfekce interiérů letadel, hal, zvýšené hygieny, rozmístění dezinfekčních stojanů na letištích v hale, je nutné ve frontách na check-in i v gatech dodržovat rozestupy. ?V letadle není omezená kapacita, cestující nad dva roky ale musejí během letu používat roušky,? upozorňuje Irena Čambálová a dodává, že občerstvení a palubní prodej je sice na některých letech omezený, ale není zrušený. Platby jsou možné pouze kartou.

K venkovnímu bazénu i na pláž bez roušek

zoom Zvětšit

Malebná pláž v italském městě Monopoli

Po příletu do destinace se připravte na to, že roušky jsou zatím povinné v transferu z letiště do hotelů, ale v hotelích povinné (až na výjimky) nejsou, a to ani ve vnitřních prostorách. Personál hotelu však roušky nosit musí. Pokud se děsíte představy, že budete muset s rouškou na pláž, zůstaňte klidní. ?U venkovních bazénů ani na plážích roušky povinné nejsou. Roušky si v tuto chvíli budete muset nasadit pouze při návštěvě místních obchodů a ve veřejných stravovacích zařízení, kde si je ale při konzumaci můžete sundat,? uklidňuje Lucie Čambálová. Opalování v rouškách se rozhodně nekoná!

Plexisklo na pláži? Nesmysl!

zoom Zvětšit

U moře žádné roušky ani plexisko!

Opatřením na plážích, u venkovních bazénů nebo v restauracích jsou pouze větší rozestupy. V případě pláží a bazénů se jedná o rozmístění lehátek a slunečníků, v restauracích jsou od sebe více vzdálené jednotlivé stoly, což je ale pro většinu lidí naopak příjemným bonusem. V médiích se objevil mimo jiné strašák v podobě instalovaných plexiskel na plážích. ?Nevíme o žádném plexiskle na pláži. Média se toho akčně chytila, ačkoliv se o tom někde pouze uvažovalo,? vyvrací informaci o plexisklech cestovní konzultantka Irena Čambálová a potvrzuje to i majitel a provozovatel plážového servisu pan Giacomo z italského městečka Capo Vaticano na jihu Itálie, který se žádná plexiskla na svou pláž rozhodně instalovat nechystá a je to podle něj nesmysl.

Vnitřní bazény letos nevyužijete

zoom Zvětšit

Bazény jsou nuda. U moře je nejlépe

Nepříjemnosti mohou nastat při nástupu i odhlašování se z hotelu ?V některých hotelích je check-in až ve tři odpoledne a check-out je naopak už v jedenáct dopoledne. Důvodem je nutnost důkladněji pokoj po předchozích hostech vydezinfikovat a uklidit. V hotelích jsou omezené i animační programy a dětské kluby. Uzavřené jsou vnitřní bazény. Zde to ale nelze generalizovat, protože každý hotel má jiná pravidla a to napříč všemi otevřenými destinacemi. Proto každému cestovateli doporučujeme ověřit si podmínky u své cestovní kanceláře či agentury, v případě cestování na vlastní pěst přímo u hoteliéra,? radí Lucie Čambálová z ČambiTour. Tato omezení jsou sice nepříjemná, zvlášť zrušené animace pro rodiny s dětmi, ale možná i proto přistoupily přední cestovní kanceláře k plošnému zrušení letních zájezdů a vytvořily novou nabídku, kde stojí černě na bílém, jaké služby může host v hotelu čerpat, nebo naopak jakých služeb se bohužel letos nedočká. ?Bude jen na zcela svobodné volbě každého cestovatele, kam se za daných nových podmínek rozhodne vycestovat,? doplňuje Lucie Čambálová.

Strava formou bufetu není zrušená

zoom Zvětšit

Jídlo vám naservíruje personál restaurace

Tam, kde je běžně strava formou bufetu, není pravda, že by tato forma stravování byla zrušená, jak je to v médiích často prezentováno. ?Jedinou změnou je to, že si nemůžete jídlo nabrat sami, ale na talíře vám vybrané pokrmy servíruje podle přání personál, který musí být vybavený rouškami a rukavicemi. Často jsou pokrmy oddělené průhlednými přepážkami. Navíc tento servis je často naopak vítán. Protestují většinou jen lidé, kteří měli ve zvyku závodit, komu se vejde na talíř více jídla,? tvrdí Irena Čambálová.

Výlety v destinacích bez omezení

zoom Zvětšit

Jižní Itálie ? výlety pronajatým vozem

Pokud se těšíte na vyletování po okolí, užijete si jej naprosto bez omezení. ?V destinacích je volný pohyb. V tomto směru nejsou nikde žádná omezení. U organizovaných výletů je sice nutná rouška, ale pouze v autobuse. Bez jakýchkoliv omezení fungují půjčovny aut, motocyklů i kol,? říká Irena  Čambálová. Proto neváhejte, poznávejte okolí a užívejte si dovolenou plnými doušky.

Co když na dovolené chytíte koronavirus?

Úroveň zdravotnictví v jednotlivých zemích se sice liší, ale Evropa nepatří mezi země třetího světa. Nebojte se, že se vám v případě potřeby nedostane lékařské pomoci. ?Všechny destinace jsou na případný výskyt nákazy dobře připravené. Lékařská zařízení mají údajně k dispozici dostatek COVID testerů a dostatečný počet COVID lůžek. V případě Řecka je léčba hrazená z řeckého státního zdravotnického systému. Pacienti se spolupodílejí minimálně, například na stravě,? popisuje situaci Lucie Čambálová. V každé destinaci jsou k dispozici vybavená ubytovací zařízení pro případnou potřebu karantény. V hotelích budou při podezření na nákazu pro tyto případy vyčleněny pokoje. Není však důvod se předem stresovat. Na dovolené jsme mohli onemocnět nebo se nám mohl stát úraz nejrůznějšího rozsahu i v době před koronavirem a cestování jsme kvůli tomu nezavrhli. Ne nadarmo se říká, kdo se bojí nesmí do lesa ? nebo cestovat.

zoom

Kdo se bojí nesmí do lesa ? nebo cestovat

Pojišťovna se o vás postará, ale storno neproplatí

V současné době jsou na trhu pojišťovny, které nabízejí pojištění léčebných výloh v souvislosti s onemocněním COVID-19 v plném rozsahu, tedy včetně asistence, hospitalizace, medikace, případně i repatriace pacienta do ČR. ?Náklady spojené s koronavirem budou hrazené, pokud klient bude cestovat do země, která je podle semaforu označená jako zelená nebo oranžová. Horší je to pak s pojištěním storna zájezdu pro případ nemoci, a to i jiné než je COVID-19,  a nemožnosti odjet. Cestovní pojišťovny přestaly plošně pojištění storna uzavírat,? varuje Lucie Čambálová.

Jih Itálie je naprosto COVID-FREE. Nebojte se tam!

zoom Zvětšit

Italské Monopoli, historické jádro

Největší zájem je o Chorvatsko a naše sousedské státy, zejména Slovensko a Rakousko.  V těsném závěsu je Řecko a kupodivu i Itálie. ?Lidé jsou si vědomi, že na jihu Itálie byla situace podobná jako u nás a nebojí se tam. Podle posledních zpráv je mnoho jihoitalských regionů, například Puglia, zcela COVID-FREE, tedy nic tam nebrání bezpečné a klidné dovolené. Například malebné historické město Monopoli je perfektně připravené na turisty. Turisté se mohou těšit na pláže s dostatečnými rozestupy lehátek, díky čemuž tam ani v hlavní letní sezóně nebude hlava na hlavě, což je ve své podstatě rarita. Těšit se můžete i na vynikající restaurace, otevřené památky a autentické ubytování formou privátních a dokonale čistých apartmánů,? doporučuje Lucie Čambálová. Cestovat se letos bude i do Dolomit nebo do přímořských destinací na severu Itálie, kde je sice rozjezd turismu trošku pomalejší, ale ani tam není důvod bát se odjet na dovolenou.

6 důvodů, proč jet letos na dovolenou do zahraničí

  • Čeká nás větší soukromí na plážích, a to i v letních měsících.
  • Všude bude méně lidí, žádné davy a nepříjemné tlačenice.
  • Hotely a restaurace si budou opravdu vážit každého klienta.
  • I když je v Česku krásně, rybníky a plovárny nenahradí blahodárné účinky moře.
  • Můžeme se těšit na příznivé ceny některých letenek a mnohých ubytování.
  • Máme možnost uplatnit vouchery obdržené od CK za zrušenou zimní dovolenou.

Do exotických zemí nejspíš v srpnu

zoom Zvětšit

Je libo exotiku? Nicaragua, pláž Popoyo

Kromě výše zmíněných zemí začíná být zájem také o Španělsko a jeho ostrovy ? Kanáry i Baleáry. ?Naše agentura dostává poptávky i na Portugalsko či exotiku, kde pečlivě monitorujeme zprávy od leteckých společností, kdy se co začne létat. Od srpna by se mohli lidé bez problému dostat na Srí Lanku, i když tam je třeba negativního testu, nebo třeba na Zanzibar. Další exotiky se rozlítají od září, nejpozději na podzim. Už nyní však vyřizujeme poptávku na listopadový Mauricius, který se určitě odletí, či na vánoční pobyty v exotice, které budou snad i letos vyprodané,? uzavírá Lucie Čambálová a všem milovníkům cestování přeje krásné léto.

UPOZORNĚNÍ: Situace ohledně cestování do jednotlivých zemí, včetně podmínek či případných omezení v nich, se stále mění, proto je nutné sledovat aktuální informace na oficiálních stránkách MZV a dalších informačních portálech.

Zdroj fotografií: ČambiTour, Monopoli.cz, soukromý archív redaktorky



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.