Masáž s modřinami - jste “pro” nebo “proti”?

Říká se, že pro zdraví se dá ledacos překonat. Ale abychom po masáži byli samá modřina - to je skutečně něco neobvyklého. Modřiny, ale mohou být pravě tím, za co mnozí platí a vyhledávají lg čínskou Gua Sha masáž.

Gua Sha je masážní metoda tradiční čínské medicíny používaná tisíce let. Je to jeden z nejjednodušších, nejúčinnějších a nejrychlejších způsobů, jak si pomoci u řady zdravotních problémů. Nejde o relaxační masáž, ale o vysoce účinnou metodu k odstranění nerovnováhy v organismu. Volný překlad názvu Gua Sha je „poškrabávání“. Znamená to vlastně vyškrábat z organismu vše špatné.

zoom

K proceduře je třeba speciální nástroj, většinou se používá malá destička. Původně se používaly destičky z jadeitu, rohoviny nebo keramiky. Můžeme však použít i jiný předmět se zaoblenými hranami. Pokožka se potře olejem a pak se silně tře destičkou. Pohyby jsou krátké, podél postiženého svalu a souvisejícího meridiánu. Dochází k narušení celistvosti drobných cév, úniku krve do tkání a výsevu různě červených skvrn a pruhů. Vznikají podkožní sraženiny a podlitiny, červené pruhy „Sha“. A to je přesně to, co je účelem procedury.

Masáží získáme „mapu“ vypovídající o stavu organismu. Každý člověk ji bude mít jinou. Různě zbarvená místa na pokožce poukazují například na dlouhodobou krevní stagnaci, nedostatek tekutin, krve, horkost v krvi apod. Pokud se krevní podlitiny vůbec neobjeví a kůže pouze zrůžoví, znamená to, že v daném místě nejsou žádné stagnace krve. Takže naše “podlitiny” jsou důležitou informací pro diagnostiku momentálního stavu.

A to ještě není všechno...

Při aplikaci Gua Sha masáže dochází k účinné detoxikaci a prokrvení daného místa a tím k uvolnění svalového napětí a odeznění chorobného procesu. Porušená síť mikrokapilár se začíná rychle obnovovat. Okamžitě se zapojuje imunitní systém. Krev, která se ocitla mimo krevní řečiště, je pro imunitní systém startovacím podnětem, který ho donutí probudit se a zvýšit svoji citlivost. Zároveň se do pohybu dá i lymfatický systém, který se bude snažit veškou “suť po malém zemětřesení” rychle vyloučit ven. Tak se rozběhne regenerační proces, který poběží par dní a celou tu dobu bude aktivně zásobovat a obnovovat dotčená místa na těle.

Vzhled červených až černých skvrn může klienta vystrašit, ale není třeba se obávat. Je to naopak známka toho, že tělo tuto proceduru potřebuje a je schopno odvádět toxiny z organismu.

Provádění Guasha masáže nebolí a stopy po ní mizí během několika dní. A pokud se provádí opakovaně, skvrny jsou postupně méně výrazné. My tím poznáme, že stav organismu se zlepšuje. Lokálním silným prokrvením dochází k rychlé detoxikaci a „odpad“ z organismu odchází. Jak jsme se už zmínili, děje se to nejenom během masáže, ale ještě několik dní poté. Proto je třeba zvýšit příjem tekutin i v dalších dnech. Únava bezprostředně po provedení masáže je běžná a pochopitelná, jedná se vlastně o jistý druh krátkodobé ale náročné fyzické aktivity.

Z pohledu tradiční čínské medicíny sledujeme masáží Gua Sha zprůchodnění meridiánů a rozproudění energie čchi a krve a také odvedení horkosti a škodliviny z organismu.

Kdy je dobré použít techniku Gua Sha?

Nejčastěji u bolestí hlavy, šíje, krku, zad a ramen, ale také při chřipce, nevolnosti, zimomřivosti, u chronických onemocněních vnitřních orgánů a dalších problémů spojených hlavně se stagnací energie a krve. Velmi účinná je také například jako terapeutická pomoc u syndromu karpálního tunelu, protože předloktí můžeme velmi dobře „guašováním“ ošetřovat. Dochází ke zprůchodnění energie a zmírnění či odstranění útlakových bolestí.

Terapeut tradiční čínské medicíny může Qua Sha masáž doplnit ještě dalšími technikami, například baňkováním nebo moxováním. Qua Sha je potom účinnější, protože jsou již uvolněny blokády a zprůchodněny meridiány.

V Číně i dalších východních zemích je Gua Sha masáž velmi rozšířená, používá se i jako preventivní prostředek zdravého životního stylu. Takže modřin se nebojte!

V případě Gua Sha masáže modřina léčí!

Autor: Jana Pospíšilová – praktik TČM v centru ČÍNSKÝ LÉKAŘ



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.