Méně jizev po estetickém zákroku

Pečlivým plánováním a technikou můžeme dosáhnout menšího množství jizev. Některé postupy aplikované při zjizvení (například dermabraze) je nejlépe provádět během fáze remodelace.

img

Chirurgie bez jizev zůstává stále jen snem chirurgů v oblasti dermatologie a kosmetiky. Chirurgie s minimem jizev je ovšem skutečnosti blíže než kdy dříve.

Shrnutí

Optimální zvládnutí terapie jizev znamená komplexní postup: bezchybnou chirurgickou techniku, dobrou péči o ránu, a terapii, jako je aplikace produktů se silikonovým gelem. "Nicméně stále platí, že jizvy nedokážeme odstranit zcela. Proto je komunikace s pacientem tak důležitá. Přáním pacientů je, aby jizvy zmizely, zatímco my je dokážeme pouze 'vylepšit'".

Podle Jamese M. Spencera, M.D., M.S., docenta klinické dermatologie Mount Sinai School of Medicine, New York, praktikujícího dermatologa v St.Peterburgu na Floridě, razí aktuální inovace v oblasti prevence jizev a její úspěšné zvládnutí cestu směrem k jemnějším, méně patrným jizvám.

Dr. Spencer hovořil o novinkách v oblasti minimalizace jizev na konferenci o estetické a klinické dermatologii v lednu 2010 v Orlandu: “Prvními kroky k docílení menšího rozsahu zjizvení musí být pečlivé chirurgické plánování a technika. Tak například, estetický výsledek je lepší, jestliže můžete provést incizi do vrásky v uvolněné pokožce. Specifický příklad dobré chirurgické techniky: proveďte odvážný, čistý řez, dost “pilovitým“ vpichům. Zákrok zakončete dobrým ošetřením rány s okluzivním obvazem.” 

Péče o jizvy během jejich remodelace

zoom

Dr. James Spencer

Plastičtí chirurgové se dlouhá léta učili, že zákroky, jež by měly zlepšit vzhled jizev, nemají být prováděny dříve než (nejméně) jeden rok poté, co jizva vznikla. Jako důvod bylo uváděno, že stav jizvy se zlepší i bez jakéhokoli zákroku, a to během jednoho roku. Dermatologové však zjistili, že některé postupy péče o jizvy, jako například dermabraze, je nejlepší provést během fáze remodelace (měsíc nebo dva poté co se jizva vytvoří). Toto je i názor Dr.Spencera.

Vitamín E ani cibule nefungují

Vezmeme-li v úvahu skutečnost, že lidské tělo má přirozenou schopnost hojení, pak by si dermatologové měli uvědomit, že některé “terapie jizev” znamenají ztrátu času i peněz. Aplikace kapslí s vitaminem E “na jizvy”, aby se minimalizoval jejich výskyt, nepřinesla žádný pozitivní výsledek. Jejich užitečnost nebyla prokázána ani ve studiích, a navíc mohly, podle Dr.Spencera, způsobit alergické reakce. Jak Dr.Spencer uvedl, selhala ve většině případů i terapie s lokální aplikací extraktu cibule (Mederma, Merz Pharmaceuticals), a pozitivní výsledky nepřinesly ani studie. "Studie prokázaly, že extrakt nepůsobil nijak účinněji než vazelína, ve které je rozpuštěn”, uvedl. 

Imiquimod

Výzkum zkoumající účinky Imiquimodu na jizvy přinesl rozporuplné poznatky

V roce 2005 studovali výzkumní pracovníci výsledky u 18 pacientů, jež všichni měli névy určené k excizi. Pacientům byl lokálně aplikován Imiquimod na jedno místo excize a na druhé místo kontrolně mast, vždy na noc, a to po dobu jednoho měsíce. Jak pacienti, tak výzkumní pracovníci poté hodnotili po dobu osmi měsíců místo excize ošetřované Imiquimodem jako horší ve srovnání s kontrolním místem. Tento účinek však během doby vymizel, nakonec byly výsledky v závěru sledování obou míst bez rozdílů.

Studie menšího rozsahu naznačuje, že Imiquimod aplikovaný na zjizvení po operaci prsu vykázal významně lepší výsledky, ačkoliv v místě byl počáteční zánět.

Další možnosti

zoom

Ve studii o Kelo-cote, silikonovém gelu ABT (Advanced Bio-Technologies), vypracované Dr. Spencerem, je zobrazena polovina jizvy, ošetřované produktem Kelo-cote po dobu tří měsíců (levá strana), a její druhá polovina (pravá strana), jež ošetřována nebyla.

Dr. Spencer uvádí, že pro ošetření hypertrofických jizev používá krytí silikonovým gelem, neboť během deseti let, kdy s gelem pracuje, gel prokazatelně působí zmenšení (stažení) jizev.

Prospěšnost používání silikonového gelu při krytí jizev ve smyslu prevence a léčby hypetrofických jizev a keloidů prokázaly rovněž studie - uvádí Dr.Spencer. Silikonové produkty na jizvy jsou nyní k dispozici jako gely, což pacientům usnadňuje jejich aplikaci, dodává Dr.Spencer. 

Účinné jsou i způsoby více invazivní. Podle Dr.Spencera může technika obnovování povrchu (resurfacing) dopomoci k tomu, že po přeměně jizvy ve zdravou pokožku je tato hladší.

“Resurfacing” techniky, jako dermabraze, jsou účinné zejména v případech, kdy se vyskytují nepravidelné kontury. Tak například u jizev, jež jsou “vtlačené”, musíte zbrousit okraje, abyste srovnali “dno” prohlubně. Existuje ovšem i řada ablativních laserů, jež mohou být v takových případech velkou pomocí, uvádí Dr. Spencer.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!