Musíte se ho vzdát při hubnutí? Mýty o pečivu

Je pečivo potravinou číslo jedna, kterou při snaze zhubnout ze svého jídelníčku vyřazujete? Prozradíme vám, jestli je při hubnutí opravdu nutné pečivo z jídelníčku vyřazovat, nebo si ho můžete s klidným svědomím dopřát.

Vyřazením pečiva zhubnete: Mýtus

zoom

Jakmile vyloučíte z jídelníčku pečivo, může se stát, že začnete úspěšně hubnout. Snadno tak propadnete iluzi, že za vaším úspěchem stojí právě vyloučení pečiva. Pravda je však taková, že vyloučením pečiva jste pravděpodobně pouze snížili celkové množství přijaté energie. Pokud byste tedy vyloučili jinou potravinu, fungovalo by to na stejném principu. Při snižování kalorií však buďte obezřetní. Neuváženě velký kalorický deficit při vyloučení pečiva může vést až ke zpomalení metabolismu.

Bezlepkové pečivo je určeno pro celiaky: Pravda

Vyřadili jste pečivo a vše, co obsahuje lepek, protože jste se někde dozvěděli, že lepek nám všem škodí? Pokud netrpíte alergií na lepek a jste celkově zdravý člověk, není důvod, abyste si kupovali potraviny pro celiaky. Jednak jsou tyto potraviny velice často o dost dražší a hlavně netrpíte-li nějakou formou nesnášenlivosti lepku, není žádný důvod bezlepkovou dietu držet.

Pozor! Pokud se rozhodnete lepek z jídelníčku neuváženě vyřadit, ale po nějaké době ho do něj znovu zařadíte, vaše střeva si s tím možná nebudou umět poradit.

Při hubnutí nesmíte jíst pečivo na večeři: Mýtus

Vyhýbání se pečiva či obecně nutričně vyváženého jídla ve večerních hodinách je ve většině případů zcela neopodstatněné. Pokud máte večer hlad, dejte si kvalitní pečivo a k tomu porci bílkovin a vlákniny a věřte, že tím svému tělu prospěje, nikoliv naopak. Mimo to nezáleží až tak na tom, jestli sníte poslední jídlo ve čtyři odpoledne nebo v sedm večer, ale na celkovém denním příjmu a výdeji. Důležité je také poslouchat vlastní tělo, které vám samo řekne, jestli mu večerní pojídání sacharidů ve formě pečiva dělá dobře, nebo ne.

Pečivo ze zmraženého polotovaru je kvalitní: Pravda

I když se u potravin apeluje na to, aby byly čerstvé, pečivo ze zmrazeného polotovaru nemusí být nutně špatnou volbou. Nutriční hodnoty jsou stejné jako u čerstvého pečiva. Jediné, co je odlišné, je obsah volné a vázané vody, která je v mraženém pečivu ve formě malých krystalků, aby se neporušila struktura pečiva pro následné dopékání. Podstatné je, abyste i v případě pečiva ze zmrazeného polotovaru dbali na jeho složení.

Náš tip: Vždy dejte přednost celozrnnému pečivu, které musí podle zákona obsahovat minimálně 80 % celozrnné mouky. Skvělou volbou je i žitné nebo kváskové pečivo. Všechny tyto druhy obsahují více vlákniny, minerálních látek a vitamínů.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024

Životní styl komerční článek

Hledáte ideální místo pro vaši letní dovolenou v roce 2024? Nechte se inspirovat naším výběrem TOP 5 destinací, které nabízejí dokonalou kombinaci čistého moře, krásných pláží, kulturních zážitků a zábavných aktivit. TOP 5 Destinací pro letní dovolenou u moře v roce 2024.

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?