Potíte se víc, než je vám příjemné? Poradíme vám, jak zůstat v suchu a pohodě!

Trápí vás nadměrné a nepříjemné pocení? Vyhýbáte se sportovním aktivitám v kolektivu, společenským událostem, kariernímu postupu či dokonce vztahu, protože se stydíte za vaše často vlhké ruce a mokré propocené oblečení? Mnozí postižení nazývají tento problém tichý handicap, málokdo si jejich problému všimne, oni se však za nadměrné pocení stydí. Hyperhidróza může být dědičná nebo vyvolaná nepříjemnými stresovými vlivy. Nadměrné pocení postihuje celé tělo i jeho jednotlivé části, jako jsou ruce, nohy, podpaží, třísla a oblast hlavy. Proč se to děje a jak můžeme nadměrnému pocení zabránit?

Proč se potím víc než druzí? 

V prvé řadě je nutné zjistit, jestli je v našem případě hyperhidróza primární čili vrozená, nebo sekundární, způsobená okolními vlivy a aktuálním zdravotním stavem (těhotenství, menopauza, cukrovka, štítná žláza, puberta). V obou případech lze s pocením účinně bojovat pomocí přípravků proti pocení užívaných vnitřně i zevně. Pouze ale v případě sekundární hyperhidrózy je možné zbavit se nadměrného pocení rukou a celého těla změnou psychického postoje i některých návyků. Například vyšší konzumace kofeinu ovlivňuje regulaci tělesného tepla stejně jako kouření a alkohol. 

Termoregulace těla používá k vyrovnání teplot pot, takže se potíme všichni bez vyjímek. Pot je důležitý nejen k ochlazování, ale i k detoxikaci našeho organismu, a navíc dokáže fungovat jako přirozený ochranný filtr před UV zářením. I když pocení není nikomu z nás příjemné, je zdravé. Všichni se potíme při sportu a běžných aktivitách, jsme-li lehce nervózní, vzrušení nebo máme trému. V případě, že vaše tělo reaguje v takových chvílích nepřiměřeně, trpíte hyperhidrózou. 

Jak žít normální život v propoceném tričku? 

Problém je, že nadměrné pocení v podpaží ovlivňuje celý náš život. Dost se celá situace zkomplikuje už v pubertě, kdy je přívalem potu odplaveno naše sebevědomí. Tím se celý handicap jen prohlubuje, cítíme se méněcenní a vyhýbá se stresovým faktorům, i když jsou pro náš život důležité, jako je třeba pracovní pohovor. Pokud nás nadměrné pocení takto omezuje v životě, je nutné zakročit. Nevíte jak? Už jste vyzkoušeli všechno a ničemu nevěříte? V tom případě byste měli zkusit Driclor – přípravek proti pocení. Účinnost antiperspirantu je prověřena mnoha uživateli a je v zásadě hodnocena velmi kladně. Jsou samozřejmě i jiné přípravky zabraňující pocení, ale ty už jste pravděpodobně zkoušeli, takže víte sami, jak fungují. Ruku v ruce s antiperspiranty je dobré využívat i nějakou psychologickou techniku snižující trému. 

Antiperspirant vs. deodorant 

Jistě jste skeptičtí vůči všem podobným produktům. Vlnu zmatku a nedůvěry zdvihli doslova sami výrobci antiperspirantů a deodorantů. Nejen že je řadí do stejné kategorie, ale navíc nazývají deodoranty antiperspiranty. Jaký je v nich rozdíl a jak je rozeznat? Deodorant nezabrání našemu pocení a ani ho nijak neovlivní, pouze eliminuje vzniklý zápach tím, že ho překryje. Antiperspirant namísto toho pracuje na hlubší úrovni přímo s vašimi potními žlázami, a to tak, že je na určitou dobu uzavírá. Deodorant je nutné použít několikrát za den, aby byl účinný, oproti tomu antiperspirant stačí použít jednou, maximálně dvakrát za den. Jeho nanášení se doporučuje večer před spaním, kdy tělo celkově méně produkuje pot a je tedy snazší žlázy uzavřít. Jak oba přípravky od sebe rozeznáme bez ohledu na názvy použité výrobci? Přečtěte si složení. Deodoranty obsahují alkohol, to by čistý antiperspirant neměl. 

Jsou antiperspiranty škodlivé? 

Mnoho lidí stále věří fámám o tom, že když pomocí přípravků proti pocení uzavřeme potní žlázy, škodíme našemu zdraví. Podle nich zůstane pot i s toxiny v těle. Tělo má svou přirozenou inteligenci a nepotřebných látek se zbaví jinou cestou, například močí. Nebojte se nadměrné pocení nohou, rukou a v podpaží zredukovat aplikací antiperspirantu na bázi hlinitých solí. I tato účinná látka se stala terčem zkreslených informací. Chlorid hlinitý dokáže na určitou dobu uzavírat potní žlázy a dosud vědci neprokázali jeho škodlivost na lidský organismus. Nejlepší varianta je používání kombinovaných přípravků anti + deo. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?