Příběh Regionální potraviny

Včelí farma Vostoupalovi se pyšní prestižním oceněním Regionální potravina.

img

Regionální potravina 

Příběh rodiny Vostoupalových započal v roce 2008 čistě jako koníček. O dva roky později se ze zábavy stalo podnikání, které v letech 2019 a 2022 přineslo prestižní ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje za jejich mimořádný a lahodný květový med. Rodinná včelí farma chová silná a zdravá včelstva, která produkují výborný med. Kromě samotného medu se zaměřují také na výrobky z medu, jakými jsou například medovina, vosk, pyl nebo propolis.

Nadšení pro včely a včelařství se v rodině Vostoupalových dědí po generace. Po dědečkovi, strýci a otci se k tomuto koníčku dostal po letech i současný majitel včelí farmy František Vostoupal se svojí rodinou. "Postupem času jsme se na naší včelí farmě dostali až na stávajících 120 až 150 včelstev. Což představuje 20-30 tisíc včel v zimě a 60 tisíc včel v létě, které společně obhospodařujeme," vysvětluje včelař František Vostoupal. 

img

Regionální potravina 

Jelikož se jedná o rodinnou farmu, každý z rodiny má jasně zadanou práci. "Každý dělá, co je třeba. Moje práce většinou obnáší balení jednotlivých balíčků, etiketuji sklenice, plním med do sklenic. Manželova práce je hlavně venku kolem včel," dodává Jana Vostoupalová. 

Svému oboru se manželé věnují 14 let a patří v něm k těm nejlepším. Zároveň však dodávají, že málokdo si dovede představit, co všechno práce kolem včel obnáší. "Je to fyzicky náročná práce. Dobrý včelař by měl umět pracovat se dřevem. Musí znát zootechniku chovu včel my například chováme včely v nezateplených nízkonákladových úlech, aby se cítily co nejvíce jako ve volné přírodě. Zároveň by měla být práce i koníčkem," říká František Vostoupal.

Nedostatek lučního kvítí

Na včelí farmě v jihočeských Košicích vyprodukují každým rokem mezi 4 až 9 tuny kvalitního medu. Jedním z důvodů tak velikého rozdílu produkce je samozřejmě počasí. Deštivé počasí včelám a jejich práci neprospívá. Ale není to jen nevlídné počasí. "Největším úskalím je samozřejmě počasí. Veliký vliv na naši práci má ale i nedostatek lučního kvítí, a nejen to. Odkvetou ovocné stromy a jarní květiny a pak už není kde brát pyl. Na polích v okolí je samé obilí a kukuřice a louky se sečou čtyřikrát do roka. Nemáme tu ani později kvetoucí akáty nebo slunečnice, které rostou například na jižní Moravě. Pole kolem nás tvoří obrovské lány a chybí mezi nimi luční remízky s pestrou květenou, a tak mají včely málo nektaru a pochopitelně strádají. Navíc mnoho rodinných domků už nemá předzahrádky s květinami. Tím pádem nemají včelky na co létat," doplňuje František Vostoupal. 

img

Regionální potravina 

Ocenění Regionální potravina nám otevírá možnosti v podnikání

V roce 2022 získal Med květový - pastový z Včelí farmy Vostoupalových prestižní ocenění Regionální potravina Jihočeského kraje. Není to ale poprvé, co toto logo kvality získali. Už v roce 2019 uspěli s Medem květovým. "Tajemství našeho úspěchu je ve včelkách," říká s úsměvem František Vostoupal. Je to ale také poctivost a ohodnocení kvalitní práce. Toto vítězství otevírá nové možnosti v rámci podnikání a u Vostoupalových si to moc dobře uvědomují. "Díky Regionální potravině se nám opravdu otevřely nové možnosti. Pozvali nás na natáčení několika kuchařských show. Tím se o nás dozvědělo zase více lidí. Do budoucna budeme stále chovat zdravá a silná včelstva. Protože to je pro nás nejdůležitější. Z nich potom dostaneme kvalitní med, pro který se naši zákazníci rádi vracejí," říkají manželé společně.

img

Regionální potravina 

Nákupem potravin označených logem Regionální potravina zákazník získává nejen záruku kvality a chuti, ale podpoří tím také místní producenty a farmáře. 

Inspirujte se netradičním nápojem 

img

Regionální potravina

Co by to bylo za rodinnou sešlost nebo posezení s přáteli bez pořádného nápoje? Aby si ale na této limonádě mohli pochutnat i ti nejmenší, připravili jsme nealkoholickou variantu. Pro tento recept jsme vybrali limonádu Kolowrat z Kolowratských sadů pocházející z Plzeňského kraje. Je vyrobena z čerstvého jablečného moštu a čisté pramenité vody. Obohacena o jedinečnou recepturu s výluhem z 12 bylin a plodů. Díky své chuti a kvalitě získala v roce 2021 ocenění Regionální potravina. 

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 10 minut
Náročnost:

Ingredience:
2 l limonády Kolowrat z Plzeňského kraje
2 čerstvá jablka 1 svazek čerstvé máty 

Postup
 1. Čerstvá jablka důkladně omyjeme a i se slupkou nakrájíme na půlměsíčky. Limonádu přelijeme do džbánu, přidáme nakrájená jablka, čerstvou mátu a vše důkladně promícháme.
 2. Limonádu můžeme dozdobit čerstvým rybízem. 

 Bližší informace o Regionální potravině, oceněných výrobcích, producentech, ale i dalších zajímavých receptech naleznete na stránkách: www.regionalnipotravina.cz

img

Regionální potravina 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.


Mohlo by vás také zajímat


TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.