Raw strava aneb život bez sporáku

Takřka celosvětovým hitem se stalo raw stravování – tedy jídlo bez tepelné úpravy a chemických přísad. Je tento typ stravování z dlouhodobého hlediska zdraví prospěšný? Co vše živá strava obnáší? Jaká jsou úskalí či rizika?

Co si představit pod živou stravou?

zoom Zvětšit

Raw banánové palačinky s kešu a ovocem

Raw food, raw strava nebo jednoduše syrová „živá“ strava neprošla tepelným zpracováním (zahřátím nad 42 °C), díky čemuž si zachovala vysoký podíl aktivních enzymů, minerálů, vitamínů a kvalitních živin, které se při běžné tepelné úpravě potravin z velké části nebo úplně vytratí. Součást jídelníčku vitariánů – lidí, kteří se stravují výhradně živou stravou – tvoří zejména čerstvé ovoce a zelenina, bylinky, nejrůznější semínka a oříšky, mořské řasy a různé druhy fazolí. Stejně jako u veganů u nich nenajdete žádné živočišné produkty (výjimečně med). S nadsázkou by se dalo říct, že vitariánství je další „vyšší“ level veganství, na druhou stranu pro mnohé představuje vitariánství spíše cestu k vlastnímu zdraví, etické důvody jsou až druhotné, ale to je značně individuální a diskutabilní.

Proč jíst potraviny s vysokým čistým ziskem?

Klíčem ke zdravějšímu životu je výživa s vysokým čistým ziskem, kterou syrová strava bezpochyby nabízí. Zajímavý pohled na věc nabízí profesionální triatlonista na ironmanské trati, ultramaratonec a výživový poradce Brendan Brazier, podle kterého čistý zisk z potravin představuje energii a výživnou hodnotu, kterou tělo získává po strávení a vstřebání jídla. Brazier říká, že tělo těží energii z potravin prostřednictvím živin. Čím víc energie musí organismus vynaložit na strávení, vstřebání a využití výživných látek z jídla, které mu dodáme, tím méně energie mu zůstane. Z toho vyplývá, že pokud maximalizujeme efektivitu trávení a vstřebávání živin pomocí konzumace potravin s čistým ziskem, v zásadě tělu ulehčíme od přílišné práce.

zoom Zvětšit

Ovoce je ideálním zdrojem sacharidů


Věděli jste, že pro vstřebání většiny potravin ve stravě průměrného člověka je zapotřebí skoro stejné množství energie, kolik obsahuje samotná potravina? Stravujeme se jídlem s extrémně nízkým čistým ziskem a naše tělo musí vynakládat extrémně velké množství energie jen k samotnému trávení, a tak není divu, že je spousta z nás bez energie a zhoršuje se nám zdravotní stav.

Jak ušetřit velké množství energie?

Na tuto otázku jsme si odpověděli už výše – ušetřit velké množství energie, a tím zároveň i omezit stres v těle, můžeme konzumací snáz vstřebatelných jídel, tedy potravin v přírodním stavu. Potraviny v přírodním stavu mají vysoký podíl živin, lze je strávit a vstřebat s menším energetickým výdejem než průmyslově zpracovaná, rafinovaná jídla. Navíc když svůj jídelníček obohatíme o více potravin v přírodním stavu, které jsou bohaté na živiny, tělo nemusí přijímat tolik potravy, jako kdyby dostávalo méně výživná jídla. Zmizí nutkavá potřeba stále něco pojídat a chutě na sladké potraviny plné rafinované cukru. Mimo jiné se díky potravinám s vysokým obsahem živin značně zrychlí proces regenerace, což ocení každý aktivní sportovec.

S jakými protiargumenty přichází kritici?

Vitariánství stejně jako například i veganství a další (specifické) druhy stravování mají své odpůrce, kteří mají připravenou celou řadu protiargumentů. Přiznám se, že nejsem odborník, přesto se pokusím na některé z nejčastějších protiargumentů reagovat. Budu vycházet z vědomostí, které jsem získala během doby, kdy se sama aktivně zajímám o zdravé stravování a sport.

Protiargument 1 – nedostatek vitamínu B12

zoom Zvětšit

B12 lze doplnit 2 hrnky kokosového mléka

Vitamín B12 je důležitý pro fungování nervové soustavy – podílí se na koordinaci a plynulém pohybu svalů, mimo jiné hraje důležitou roli při produkci červených krvinek a přeměně potravy ve využitelnou energii. Na rozdíl od jiných vitamínů B se v potravě tolik nevyskytuje, nejvíce ho najdeme v mase. Jenže živočišné produkty vitariáni, vegani ani vegetariáni nekonzumují, což ale neznamená, že nemohou vitamín B12 čerpat z jiných zdrojů. Nejlepšími rostlinnými zdroji vitamínu B12 jsou chlorela, miso, lahůdkové droždí. Rich Roll – kterého časopis Men's Fitness označil za jednoho z 25 mužů světa s nejlepší kondicí – říká, že k pokrytí celodenní potřeby vitamínu B12 stačí vypít dva hrnky kokosového mléka. Další možností je čerpat z potravinových doplňků.

Protiargument 2 – nedostatek vitamínu D

Vitamín D umožňuje tělu efektivně vstřebávat vápník, což je důležité pro správnou tvorbu kostí, stejně jako pro plynulost svalových kontrakcí. Inu, v tomto případě mohu doporučit jediné – vyrazte ven. Tělo si vyrábí vlastní vitamín D, když se vystaví mírnému slunci. Stačí čtvrt hodinka na slunci a s vitamínem D si nemusíme dělat starosti. Co když slunce nesvítí? Pak je nejlepší doplnit vitamín D z mandlí, mandlového či kokosového mléko, ovocných šťáv nebo lahůdkového droždí.

Protiargument 3 – nedostatek vápníku

zoom Zvětšit

Sezamovou pastu si můžete vyrobit sami

Snížené množství vápníku se může projevit v podobě osteoporózy sice až za několik let, přesto lze jeho úbytek zaznamenat již dříve, například v podobě svalových křečí. Pokud sportujete, měli byste příjem vápníku navýšit, jelikož vápník je přítomný v krevním oběhu a ztrácí se pocením a svalovými kontrakcemi. Zvyšte konzumaci listové zeleniny, jezte neloupaná sezamová semínka nebo sezamovou pastu zvanou tahini, díky těmto potravinám se nemusíte nedostatku vápníku bát.

Protiargument 4 – nedostatek železa

zoom Zvětšit

Dýňová semínka jsou zdrojem železa

Množství železa hraje pro fyzicky aktivního člověka významnou roli. Železo zajišťuje, že je tělo schopné dopravit krev bohatou na kyslík do pracujících končetin, a tím maximalizuje efektivitu. Mimo to se železo využívá k výstavbě krevních bílkovin potřebných k metabolismu potravy, trávení a oběhu krve. Kritici rostlinného stravování tvrdí, že vegani a vitariáni trpí chudokrevností, přitom žádná studie nedokazuje, že chudokrevnost je u veganů či vitariánů vyšší než u běžné populace. Odkud železo čerpat? Z dýňových a sezamových semínek, sušených rajčat a meruněk, čočky, špenátu, quinoi, tempehu, černých fazolí, fazolí a fazolí pinto, brambor, švestkové šťávy a rozinek. Pro lepší vstřebávání rostlinné formy železa se doporučuje dodávat železo společně s potravinami s vysokým obsahem vitamínu C (citróny, pomeranče, grepy, červená paprika). Tímto způsobem si zajistíte dostatečný přísun železa.

Protiargument 5 – nedostatek omega-3

zoom Zvětšit

Raw chia puding s čerstvými malinami

Esenciální mastné kyseliny omega-3 i omega-6 jsou důležitým výživovým faktorem celkového zdraví, podporují zdravé fungování kardiovaskulárního, imunitního a nervového systému, a také se přímo podílejí na zdraví buněk. Rovnováha omega-3 a omega-6 je rovněž klíčová pro zdravou kůži. Podle některých kritiků vitariánství a veganství se mastné kyseliny omega-3 nevyskytují v rostlinných produktech a dají se čerpat zejména z rybího tuku. Tohle tvrzení je mylné. Omega-3 se vyskytuje v mnoha rostlinných potravinách, nejbohatším zdrojem je olej ze semen lnu, nicméně okolo něj je stále ještě spousta tabu (například je spojován s rizikem nádoru prostaty), proto doporučuji čerpat z jiných zdrojů, jako jsou para ořechy, vlašské ořechy, semínka chia, dýně, semínka kiwi, konopí či semínka sezamu, olivový olej extra virgin, konopný olej nebo olej z pšeničných klíčků, pšeničné klíčky, avokádo, tempeh, natto a miso, bílé fazole, červené fazole, kapusta, špenát, brokolice, spirulina nebo mořské řasy.

Protiargument 6 – nedostatek bílkovin

zoom Zvětšit

Celý povyk kolem proteinů je k ničemu

S tímto argumentem přicházejí nejčastěji návštěvníci fitness centrech, podle kterých není možné budovat kvalitní svalovou hmotu pouze na základě rostlin. Ale nejsou to jen „svalovci“ a sportovci, podle kterých jsou živočišné bílkoviny nezbytné k budování svalů a zdravému životu. Tento názor je zakořeněn v celé naší kultuře, přitom není správný. Ano, bílkoviny jsou klíčovou složkou potravy, která je nutná k tvorbě a regeneraci svalů, k udržování základních funkcí těla v chodu, včetně zachování kosterní stavby, imunitního systému a předcházení únavě, ale není pravda, že proteiny musí pocházet ze zvířat. Existuje obrovské množství potravin rostlinného původu s vysokým obsahem proteinů, přičemž některé zapadají do konceptu vitariánství – spirulina, listová zelenina, brokolice, luštěniny (naklíčené luštěniny), konopná semínka, mandle (nejlépe namočené), burákové máslo, jiné už se hodí spíše pro vegany, jelikož se tepelně upravují – tempeh, seitan, vařená čočka, quinoa, hnědá rýže, vařený špenát, pečená brambora, celozrnný chléb a další.

Řekněte sbohem rafinovaným výrobkům

Změnit od základu stravování představuje zásadní krok. Pokud se rozhodnete ze dne na den stát veganem nebo dokonce vitariánem, pravděpodobně se setkáte s neúspěchem. Změna by měla být pozvolná a člověk by měl ke svému rozhodnutí dospět, nikoliv se do něj nechat zatlačit. Pro někoho – s největší pravděpodobností pro většinu lidí – to může být dokonce nepředstavitelné, zvláště když nemají o veganství či živém stravování dostatečné informace. Vzdát se veškerých živočišných výrobků, včetně sýrů a vajec? Či dokonce jíst tepelně neupravené potraviny?

zoom

Váš jídelníček se nemusí skládat pouze z tepelně neupravených potravin, nicméně chcete-li pro své zdraví přeci jen něco udělat, přestaňte se cpát rafinovanými výrobky od rána do večera, začněte stavět základy na tepelně neupravených, zásadotvorných potravinách s neporušenými enzymy. Jako hlavní zdroj sacharidů přijímejte čerstvé ovoce a zeleninu, k tomu se snažte jíst ve větším množství divokou rýži, quinou, pohanku, amarant. Konzumujte luštěniny všeho druhu, semínka, klíčky a kvalitní tuky. Pokuste se být více otevření k „alternativním“ možnostem stravování a odhoďte předsudky. Netrvejte jen na své pravdě, ta vás v mnoha směrech omezuje.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.