Skryté kalorie – kde na vás číhají

Zdraví prospěšné potraviny mohou budit zdání, že jsou také dietní a proto vhodné k zařazení do hubnoucího plánu. Některé zdravé pokrmy však mohou skrývat příliš mnoho kalorií a hubnutí rozhodně nepomáhají. Přečtěte si, na které potraviny si dát při hubnutí pozor.

img

Zdravé potraviny mohou mít vysoký obsah kalorií.

Cereální tyčinky

Tyto pochoutky se tváří, že jsou přímo stvořené pro dietu, ale celozrnné tyčinky obsahují kromě vitamínů a minerálů také vysoký podíl cukrů a tuků. Průměrná tyčinka obvykle obsahuje asi 250 – 300 kalorií. Pokud se bez chutných tyčinek nedokážete obejít ani při dietě, čtěte pečlivě složení a vybírejte si jen ty přírodně ochucené bez přidaného cukru a ztužených tuků. 

zoom

Humus je výživný, nikoli dietní

Hummus

Také jste si zamilovala tuto exotickou a velmi výživnou pomazánku z cizrny? Pak byste měla vědět, že hummus je i dost tučný, protože neobsahuje jen samotnou cizrnu, ale také tahini (sezamovou pastu) a olivový olej. Zdraví prospěsný? Zcela určitě! Dietní? Ani náhodou. Už jeden šálek běžného hummusu obsahuje asi 435 kalorií. Své oblíbené pochoutky se však nemusíte vzdávat ani při dietě, pokud si ji vyrobíte sama doma s minimálním podílem oleje a tahini.


Zeleninový salát 

Většina dietářek má ve svém každodenním dietním plánu zeleninový salát. Slovo salát ale nemusí automaticky znamenat, že je to dietní pokrm, důležité totiž je, co takový salát obsahuje. Olejové a krémové dresingy, smažené krutonky a kousky masa, kterými se salát obvykle dochucuje, jsou plné tuků a cukrů. Pokud tedy chcete opravdu dietní salát, zvolte místo dresingu raději zálivku z octa, bylinek a trošky olivového oleje. 

zoom

Nadbytečné kalorie obsahuje zálivka a příchuť v jogurtu

Nízkotučný jogurt 

Nízkotučný jogurt opravdu může obsahovat menší podíl tuků, ale to neznamená, že je i méně kalorický. Spíše naopak – nízkotučné jogurty často obsahují vyšší podíl cukru než běžné jogurty. Máte-li při dietě chuť na jogurt, vyberte si přírodní bílý jogurt bez příchutě a oslaďte si ho trochou medu nebo čerstvým ovocem.


Ovocný džus

Ovocné džusy jsou plné vitamínů, ale rozhodně je nepijte jako vodu. Většina džusů – zvláště ty vyrobené z koncentrátu - je plná cukrů, které lehce navýší váš denní přísun kalorií. To samé platí i o „smoothies“ nápojích, zvláště těch, jejichž základem je jogurt nebo banán. Při dietním režimu by vám měla stačit jedna sklenice čerstvě vymačkaného ovocného džusu denně. 

zoom

Ořechy i džusy si dopřávejte s rozvahou 

Ořechy a semínka

Ořechy jsou výborným zdrojem vitamínu E, železa, hořčíku a bílkovin, ale díky vysokému obsahu tuku jsou extrémně kalorické (např. 100 gramů makadamových ořechů má až 700 kalorií). Ořechy jsou však velmi zdravé a neměly byste se jim úplně vyhýbat ani při dietě. Klíčem je střídmost a nejlepší volbou jsou mandle a slunečnicová a dýňová semínka.


Ovocné zmrzliny

Honí vás mlsná a myslíte si, že ovocný nanuk je menším hříchem než smetanové zmrzlina? Ne tak docela. I když ovocné vodové zmrzliny mají nižší obsah tuku, jsou plné cukrů a navíc jim chybí výživová hodnota v podobě vápníku a bílkovin, kterou mají smetanové zmrzliny. Dietní a osvěžující ovocnou zmrzlinu si však můžete udělat doma rozmixováním a zamražením čerstvého ovoce nebo ovocné šťávy. 

zoom

Vysoký podíl cukru skrývá i sušené ovoce

Sušené ovoce

Mnoho dietářek mlsá sušené ovoce jako náhražku sušenek, dortíků a jiných pamlsků. Díky vysokému obsahu živin není pochyb, že sušené ovoce, jako jsou meruňky, ananas, datle nebo rozinky, prospívá zdraví. Ale sušené ovoce má i vysoký obsah kalorií, proto je pro ženy, které se snaží zhubnout, mnohem vhodnější čerstvé ovoce. 


Polévky

Tekutá forma jídla neznamená, že je to dietní. Toto se týká především masových vývarů a krémových polévek, obsah živočišného tuku totiž výrazně zvyšuje obsah kalorií. Při dietě jsou proto vhodnější zeleninové vývary. 

zoom

Krémové polévky nejsou dietní

Banány

Banán vám dodá potřebnou energii a živiny, ale oproti jiným druhům ovoce je vysoce kalorický. Střední banán má asi 120 kalorií v porovnání s jablkem, které má asi jen 40 kalorií. I když většina dietních expertů doporučuje jíst tolik ovoce a zeleniny, kolik chcete, netýká se to banánů. Při dietě by vám tak měl postačit jeden banán denně.   



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.