Osvědčené dietní tipy – 2. část

V první části článku osvědčených rad na zhubnutí jste se mohly dočíst, jaká dieta opravdu funguje, proč je důležité dbát na dostatečný přísun bílkovin, a že sacharidů se nemusíte bát jako čert kříže. Ve druhé polovině tohoto dietního manuálu se mimo jiné dozvíte, jaké potraviny mohou zrychlit váš metabolismus, nebo proč je při hubnutí důležité hodně pít a spát.

img

 Pravidelný pohyb je nezbytnou součástí hubnutí

Mějte po ruce zdravé pochoutky

zoom

Sušenky a čokoládu vyměňte za zdravé pochoutky

Ovoce, jogurt, ořechy nebo celozrnné výrobky patří mezi zdravé pochoutky, které si i při dietě můžete v malém množství dopřát, když vás honí mlsná nebo pocítíte hlad. Velkým obloukem se však vyhýbejte zpracovaným potravinám, jako jsou sušenky, koláče, brambůrky či mléčná čokoláda. Zapamatujte si zlaté dietní pravidlo - pokud něco (sladkosti, pochoutky) nemáte v dosahu, nemůžete to sníst. Proto podobné pochutiny raději ze své kuchyně vyhoďte a nové už nekupujte.

 

Zrychlete svůj metabolismus 

Existuje spousta potravin, které pomáhají zrychlovat metabolismus a podporovat tak hubnutí. Zde jsou ty nejúčinnější. 

Chilli papričky obsahují látku zvanou kapsaicin, která zvyšuje tělesnou teplotu a tím zrychluje metabolismus. Jedna paprička v sobě navíc ukrývá denní dávku beta karotenu (pro zdravou pleť, vlasy a nehty) a dvojitou doporučenou denní dávku vitamínu C – nezbytného antioxidantu, který bojuje s toxiny a cizími látkami v krvi. 

Ženšen, který podporuje metabolismus, lze užívat jako doplňek či pít v podobě čaje. Vytrvalostní atleti ženšen také často užívají pro doplnění a udržení energie. 

Grep, na jehož dietní účinky přísahala už Marilyn Monroe, obsahuje látku, která snižuje chuť k jídlu a zvyšuje schopnost těla spalovat tuky. 

zoom

Zrychlete svůj metabolismus přírodními prostředky

Česnek kromě posílení metabolismu rovněž pomáhá při snižování hladiny cholesterolu, podporuje imunitní systém a funguje jako přírodní antibiotikum. Navíc zvyšuje cirkulaci krve, pomáhá tělu zbavovat se toxinů a bojovat proti celulitidě. 

Citron udržuje stálé PH uvnitř těla a pomáhá při odstraňování toxinů ze životního prostředí a z potravy ven z těla. Citron je také známý urychlovač metabolismu, schválně zkuste každé ráno vypít jeden šálek teplé vody s citronem a brzy pocítíte rozdíl. 

Mořské řasy mají vysoký obsah jódu, který pomáhá stimulovat hormony štítné žlázy, jež regulují metabolismus. Mořské řasy také obsahují několik minerálů, které ničí břišní tuk a uvolňují zadržovanou vodu.

 

Pijte dostatek tekutin

Dostatek tekutin je nezbytný pro fungování každé buňky v těle, doporučené množství je asi dva litry tekutin denně. Do tohoto množství se však započítávají i polévky, ovoce či zelenina. 

Vyměňte černý čaj za bylinky

zoom

Mátový a zelený čaj patří mezi ideální dietní nápoje

Máta má uzdravující a zklidňující účinky na žaludek, je proto ideálním nápojem pro váš dietní plán. Zkuste pít tři šálky mátového čaje každý den. Zelený čaj pomáhá udržovat energii díky obsahu přírodních antioxidantů zvaných polyfenoly. Skvělým pomocníkem při detoxikaci je také fenykl, který podporuje zažívání, snižuje oteklost a pomáhá tělu vylučovat jedovaté látky a nadbytečné tekutiny močí. 


Snižte příjem alkoholu

zoom

Pokud chcete zhubnout, vyhněte se alkoholu

Alkohol je plný prázdných kalorií s téměř nulovou nutriční hodnotou, proto se po něm cítíte líná, hladová a dehydratovaná. 

V takovém stavu budete nucena sahat i po nezdravém jídle, abyste se zbavila kocoviny, a s dietou je konec. 






Nezapomínejte na sílu spánku

zoom

Kvalitní odpočinek vám dodá energii

Naše tělo potřebuje alespoň osm hodin spánku, aby nabralo energii a udrželo metabolismus v chodu.

Nedostatek spánku znamená nedostatek energie, kterou si budete dobíjet v podobě jídla.




Nebuďte na sebe tak přísná

Striktní dodržování dietních pravidel může být stresující a neradostnou záležitostí. Proto si čas od času dopřejte za vaši těžkou práci také odměnu v podobě vaší oblíbené pochoutky, ať už je to kousek čokolády nebo plátek tučného sýra. Důležité je však neodměňovat se každý den, ale maximálně jednou či dvakrát týdně. 

Stanovte si reálné cíle

zoom

Žádná dieta vás nepřemění v Gisele Bundchen

Na začátku každé diety je nutné si uvědomit, že žádná z nás se ráno po týdenní dietě neprobudí a nebude vypadat jako topmodelka (pokud samozřejmě už topmodelka nejste). 

Namísto jednoho velkého a těžko realizovatelného cíle, jako je shodit za dva měsíce deset kilogramů, si stanovte sérii krátkodobých cílů, které povedou k celkovému zhubnutí. 

Toto dietní plánování je však lepší konzultovat se zkušeným dietologem nebo lékařem, abyste hubly zdravým způsobem. 






Pravidelně cvičte

Pokud chcete opravdu zhubnout a váhu si udržet, budete muset začít pravidelně cvičit. Cvičení je důležité pro spalování nadbytečných kalorií a pro posílení a vyrýsování postavy. Snažte se o aerobní cvičení nejméně dvakrát až třikrát týdně, začněte se třiceti minutami, poté zvyšuje na 45 minut až hodinu. Aerobní cvičení může být běh, plavání, jízda na kole nebo třeba volejbal. 

Střídejte cvičení

zoom

Běh, jóga nebo horolezectví - vyzkoušejte nová cvičení

Pokud si tělo navykne na určité cvičení, vybuduje si časem vůči stejným pohybům odolnost a cvičení přestane být tak účinné. Existuje tolik fyzických aktivit, které stojí za to vyzkoušet. Můžete zkusit jeden den tanec, další den jógu, pak běh nebo horolezectví. Uvidíte, že střídání cvičení je daleko větší zábava než třeba pořád dokola jezdit na rotopedu. 

Posilování není jen pro kulturisty

Jak už jsme zmínily v první části tohoto článku, ženské tělo prostě není stavěno na vybudování velkých mužných svalů, proto rozhodně není zapotřebí se posilování obávat. Posilování je navíc skvělým způsobem, jak spalovat kalorie, posilnit svaly a vytvarovat postavu, po které toužíte. Pro dlouhé a štíhlé svaly používejte raději lehčí zátěže a činky a nezapomínejte se protahovat. 

Nepřehánějte to se cvičením

I když je cvičení pro zhubnutí nezbytné, nic se nemá přehánět. Dopřávejte si odpočinkové dny mezi aktivními dny, kdy budete spíše odpočívat nebo jen lehce cvičit. Lehkým cvičením může být třeba dvacetiminutová procházka.   



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!