Thread lift – facelifting pomocí nití

Máte pocit, že se Vám z tváře začíná vytrácet svěžest a mladistvý vzhled? Pokud ano, pak je třeba okamžitě zahájit protiútok. Říká se: „Oko za oko, zub za zub.“ V případě Thread liftingu toto rčení platí doslova. Proti zubu času totiž tato metoda bojuje „ozubenými“ vlákny. Ta jsou jednoduchým způsobem vpravena pod kůži, kde ochablé partie vyzdvihnou bez nutnosti použití skalpelu.

img

Zleva doprava: Feather lift, Contour lift, Silhouette lift, Curl lift, Serdev lift.

Copak je po jméně?

Thread lift je souhrnný název pro všechny metody liftingu, které využívají ke zdvižení speciální nitě či vlákna.

Vznik a vývoj metody

Myšlenka vyzdvihnutí oblastí obličeje a krku není žádnou novinkou. Staří Egypťané byli zřejmě první, kdo používali nitě k omlazujícím účelům. Pověst říká, že ke Kleopatřině kráse dopomohla právě zlatá vlákna.

Novodobá éra Thread liftingu je datována od roku 1956, kdy americký lékař Alcamo využil k faceliftu vlákna se zdrsnělým povrchem. Následovala vlákna nylonová a prameny z roku 1966 hovoří dokonce o vláknech vytvořených z ovčích střívek.

Roku 1970 uvedl doktor Guillemain svou vylepšenou verzi předchozích postupů, tzv. Curl lift. Tato metoda je považována za matku všech současných metod Thread liftu..

Techniky Thread liftu se liší typem užívaných nití

Tyto nitě jsou sterilní, vyrobené z různých materiálů, běžných pro chirurgické účely. Některé se v průběhu času vstřebají, jiná zůstanou natrvalo.

Vlákna v první řadě členíme na ostnatá a bez ostnů (zoubků). Ostny jsou malé výčnělky podél celého (nebo jen části délky) vlákna. Jejich smyslem je uchopit tkáň (kůži, tuk, sval) a zdvihnout jí, či stabilizovat nit uvnitř tkáně. Umístění zoubků je možné jednosměrně i obousměrně, resp. protisměrně.

Další bod, ve kterém se techniky liší, je uložení nitě. Jednou variantou je volné uložení, druhou možností je zakotvení vlákna ve stabilním základu (v kosti, či svalu). Poslední různorodost postupů spočívá v tom, odkud, kam a jak jsou vlákna v cílových oblastech vedena.

zoom

Technika Feather lift

Technika Feather lift

Roku 1975 se stal otcem této techniky ruský lékař Marlin Sulamanidze. Na oba konce polypropylenového vlákna umístil zoubky, a to v opačném směru.

Toto rozmístění jim umožňuje zaháknout se do tkáně v obličeji, aniž by došlo k posunu. Vlákna tedy fungují jako síť, která tkáň jemně podpírá a zdvihá.

Zákrok je prováděn v lokální anestezii. Nitě jsou rozmístěny podél křivek stárnutí obličeje pomocí jehel a jejich uložení je volné. Vlákna jsou nevstřebatelná.


zoom

Technika Contour lift

Technika Contour lift

Roku 2003 americký plastický chirurg Greg Ruff vyvinul další ostnaté vlákno vyrobené z nevstřebatelného materiálu polypropylenu.

Ruffova vlákna mají zuby umístěné jednosměrně. Měří 25 centimetrů a prochází tukovou vrstvou v obličeji až do vlasové oblasti, kde je proveden malý řez. Nitě jsou ukotveny v tuhé tkáni spánkové oblasti.

Upevněním je tuk a kůže ve zdvihaných oblastech (čelo, spodní čelist, tváře, krk) jemně tlačena směrem nahoru proti zoubkům – ty se chovají jako háčky na ryby a drží tkáň. Contour lift je prováděn v místní anestezii a k vpravení vláken podkožním tukem až po místo ukotvení se užívají dlouhé jehly.


zoom

Technika Silhouette lift

Technika Silhouette lift

Kalifornský lékař Nicanor Isse přepracoval původní vlákna doktora Sulamanidzeho, a to tím, že je prodloužil a přidal jednosměrné ostny.

Později se tyto 25 centimetrů dlouhé nitě dočkaly další podstatné změny. Zoubky byly po celé délce nahrazeny malými kužely.

Vlákno je z nevstřebatelného materiálu, ovšem kužely se po době zhruba 8 měsíců rozpustí. Pod kůži je dopraveno podobně jako u Contour liftu a ukotvení je ve spánkové krajině sešitím do jakési „záplaty“.

Když jsou nitě vytaženy, tlačí malé kužely podkožní tuk vzhůru. Během vstřebávání kuželů dochází ke stimulaci uskupení jizev v tkáni a žádaný efekt se tím umocňuje.

zoom

Technika Curl lift

Technika Curl lift

Guillemainova metoda se v 70. letech příliš nerozšířila. V tehdejší době totiž omlazující techniky vyhledávali zejména starší pacienti, jejichž stav poklesu pokožky vyžadoval spíše invazivní metody faceliftingu.

Curl lift užívá hladké, nevstřebatelné nitě. Ty jsou jednoduše ovinuty kolem tukové tkáně, vytáhnuty a ukotveny jako smyčka.

Je to rychlá a jednoduchá procedura, která poskytuje okamžité výsledky a s minimem času, po který je pacient vyloučen z běžného režimu. Nicméně i přes tento fakt je Curl lift z větší části vytlačen ostatními technikami fungujícími na témže principu.

zoom

Technika Serdev lift

Technika Serdev lift

Tento postup byl navržen bulharským estetickým chirurgem Nikolayem Serdevem. Pro svou metodu využívá antibakteriální, semielastické nitě bez ostnů. Ty jsou zavěšeny jako smyčka.

Na rozdíl od ostatních metod, tato zdvihá pohyblivou, ale tuhou tkáň, kterou pokrývají svaly, a vlákna jsou kotvena do kosti či okostnice (obložení kosti). To vyžaduje důkladnou znalost obličejové anatomie. Vlákna jsou totiž ukládána hlouběji, než je tomu u technik užívajících ostnaté nitě.

Serdevovo nitě jsou vyráběny ze vstřebatelného materiálu. Rozkládají se zhruba po dobu dvou až tří let. Tato technika nevyžaduje řezy, vlákna jsou rozmisťována pomocí malých vpichů.

Výhody liftingu pomocí nití

Největší výhodou je nesporně fakt, že se jedná o NEinvazivní metodu vyzdvihnutí ochablých partií obličeje a krku. V dnešní době aktivního životního stylu se zvyšuje poptávka po zákrocích, které mají rychlý účinek, minimální dobu rekonvalescence a které přináší minimální rizika, což tato metoda nepochybně splňuje.



Komentáře

Eva Rydvalová
Dobrý den.Měla bych zájem o omlazení obličeje,hlavně v oblasti pod očima a tváří.Zajímaá mně omlazení vypnutím nití.Je mi 67 let,ale fyzicky ještě nejsem stařenka.O jakou cenu by se jednalo přibližně při tomto výkonu?Předem děkuji za odpověď.S pozdravem,Rydvalová Eva.
CharlesKen
Hey bro how are you ?
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?