Věříte v magické účinky proteinu? A co o něm vlastně doopravdy víte?

Proteinový koktejl patří mezi nejoblíbenější doplněk stravy ve fitness komunitě. Někteří si bez něj nedokážou představit den a věří tomu, že právě díky proteinu v podobě koktejlu po tréninku jim narostou svaly a dosáhnou vrcholné formy.

Množství bílkovin se přeceňuje

Bílkoviny jsou důležité. O tom není nutné polemizovat. Polemika je na místě spíše o tom, kolik jich za den potřebujeme přijmout. Stále se objevuje názor, že je nutné přijmout 1,8 až 2 gramů bílkovin na kilo tělesné váhy a k budování svalů jsou nezbytné živočišné bílkoviny. Ve skutečnosti nám na den stačí pouze 0,8 až 1,2 gramů bílkovin. Kromě toho se bílkoviny dají čerpat i z čistě rostlinných zdrojů a výsledky se stejně dostaví. Důležité je nastavení všech makroživin a správná kombinace zdrojů bílkovin, zejména v případě veganského stylu stravování. Z toho vyplývá, že pokud dokážete přijmout dostatečné množství bílkovin ze stravy, doplněk stravy v podobě proteinového prášku nepotřebujete, ani není zárukou většího nárůstu svalové hmoty. „Čistě technicky při pravidelném pití proteinu může dojít k nárůstu svalů, ale obvykle to je tehdy, když proteinem v prášku zvyšujete svůj nedostatečný příjem bílkovin z klasické stravy,“ vysvětluje hlavní trenérka fitness centra pro ženy Contours Mgr. Kateřina Hollerová.

Chcete větší svaly? Zvyšte kalorický příjem

zoom

Jestliže jste si vzali za vzor nějakého svalovce ve vašem fitku, který po každém svém tréninku vypije protein a hrdě odchází domů, věřte, že proteinový koktejl za jeho formou nestojí. Protein bezprostředně po tréninku nezaručuje zvýšení síly ani zlepšení růstu svalové hmoty. „Chcete-li zvýšit svůj objem v podobě svalů, musíte dbát na dostatečný příjem bílkovin ve stravě v rámci dne. Nárůst svalů se odvíjí od celkově vyššího příjmu bílkovin,“ říká trenérka Katka a dodává, že protein po tréninku neuškodí, ale k nastartování regenerace je podstatně efektivnější přijmout bezprostředně po tréninku rychlé sacharidy. „Doba ihned po tréninku, je taky jediná doba, kdy si můžete dát bez výčitek i něco sladkého a nepřiberete. Samozřejmě v rozumné míře. Do hodiny po tréninku jsou pak vhodné kvalitní bílkoviny,“ doplňuje trenérka Katka.

Hodí se protein do diety?

Proteinový koktejl a hubnutí je další velké téma, o kterém se často diskutuje. Pití proteinu může při hubnutí pomoct, ale opět nesmíte očekávat zázrak stejně jako v případě nárůstu svalů. „Vždy je důležité nahlížet na stravu komplexně – mít pod kontrolou všechny přijímané makroživiny a množství kalorií za den,“ vysvětluje fitness trenérka Katka a pokračuje: „Bílkoviny dokážou na delší dobu zasytit, tím pádem pozitivně ovlivňují hlad. Stále však platí, že pro hubnutí je nutné mít větší energetický výdej, než je příjem.“ Pokud chcete zhubnout, mít hezké vypracované tělo a cítit se dobře, začněte se věnovat silovému tréninku. Pravidelně sportujte, ale nezapomínejte taky na odpočinek.

Vrcholné formy nedosáhnete pitím proteinu

Ať už se snažíte nabrat svaly nebo zhubnout, proteinový koktejl není klíčem k vašemu úspěchu. Pro formování postavy je důležitý správně nastavený kalorický příjem a obsah všech důležitých makroživin v průběhu celého dne. Žádný doplněk vám nevybuduje sám od sebe svaly, dokonce ani zakázané přípravky nefungují zázračně, pokud k nim nepřidáte správnou životosprávu, poctivý trénink a pravidelnou regeneraci. „Doplňky výživy nejsou zázračné. Velice často jsou nadhodnocené a obsahují stejné složky jako běžná (vyvážená) strava. Zkrátka šikovně propracovaný marketing,“ uzavírá trenérka Katka z fitness centra Contours.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.