Víte, proč přibíráte? Nejspíš se mýlíte

Odhalte skrytý důvod neúspěšného hubnutí. Může se za ním skrývat málo čerstvých potravin v jídelníčku, nadmíra cukru, nekvalitní spánek či málo spánku, stres nebo třeba detoxikační kúry, které ve skutečnosti nefungují.

Vybíráte si nesprávné potraviny

Základem zdravé stravy jsou skutečné kvalitní potraviny a jídla z nich. Chcete-li být zdraví, udržet si štíhlou postavu nebo se k ní dopracovat, zapomeňte na speciální, dietní a jinak průmyslem „vylepšené“ potraviny. Skutečné potraviny člověku prospívají, naopak průmyslově upravené potraviny negativně ovlivňují využití stravy v našem těle a mohou způsobovat metabolické poruchy. Mimo to vysoce průmyslově zpracované potraviny jsou zodpovědné za odlišnou hormonální odpověď ve střevě a vedou ke změně signalizace hladu či sytosti. Kvůli tomu člověk těžko rozezná, co jeho tělo opravdu potřebuje a zbytečně se přejídá.

Jíte zbytečně moc cukru

O škodlivosti cukru se toho dočtete spoustu, ne vše se ale zakládá na pravdě. Lidské tělo se bez cukru neobejde. Při jeho nedostatku organismus může zkolabovat a mozek nebude schopný správně fungovat. Cukr je pro lidské tělo tím nejdůležitějším a zároveň nejrychlejším zdrojem energie. Cukr tedy není sám o sobě špatný, pouze ho mnozí konzumují více, než ho ve skutečnosti potřebují,“ vysvětluje Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita. Zásadní problém je rovněž v konzumaci průmyslově zpracovaného cukru, protože i relativně minimální zpracování sacharidů může významně měnit odezvu na ně v těle. Pokud máte jídelníček postavený na vyšším příjmu zpracovaných sacharidů dochází k narušování pocitu sytosti, což vede k častějšímu jezení a přejídání. V neposlední řadě průmyslové zpracování sacharidů a obecně upravovaných potravin je základem současné epidemie chronických nemocí.

Přijímáte ovoce v nesprávné podobě

Ovoce obsahuje řadu zdravý prospěšných látek, proto by v jídelníčku nemělo chybět. Není třeba se lahodnému ovoci vyhýbat dokonce ani v případě, že se snažíte zhubnout. Jde pouze o množství a vhodné zakomponování ovoce do vašeho denního příjmu. Kolik ovoce denně sníst? V tom nemají úplně jasno odborníci na výživu ani lékaři. Mým doporučením je řídit se selským rozumem a použiji i ohranou, avšak pravdivou frází – „poslouchejte své tělo.“ Na co si však dávejte pozor je přijímání ovoce ve formě džusů, „domácích“ limonád, freshů, smoothies a podobně. Mnohé z nich jsou doplněné o další cukr a problém může představovat i množství ovoce v jednom takovém nápoji.

Moc jíte a málo se hýbete

Hubnutí je založené na poměrně jednoduché rovnici – příjem nesmí převyšovat výdej. Takže pokud  jíte více kalorií, než jste schopni vydat, přiberete. Znamená to, že musíte začít počítat kalorie? Nemusíte, ale začněte se jídlu věnovat. Přemýšlejte, co jíte a v jakém množství. Snažte se mít jídelníček založený na základních a minimálně zpracovaných potravinách. Neujídejte nic mezi jídly. Pokud máte hlad, připravte si nutričně hodnotnou svačinku. Nesnažte se hlad uhasit tím, že si dáte hrstku oříšků, v zápětí na to sníte pár chipsů a nakonec sníte dvě jablka. A co je důležité – hýbejte se! POZOR: Stagnaci při hubnutí může způsobit i přetrénování a nedostatečné množství živin v jídle. A samozřejmě i různé diety či detoxikační kúry s následným jojo efektem. Zapomeňte na nesmyslné diety! Soustřeďte se raději na trvale udržitelné změny. Klíčem je najít rovnováhu a zbytečně se tím, že vám hubnutí nejde přesně tak, jak jste si naplánovali, nestresovat.

Jste dlouhodobě ve stresu

Stres hubnutí nepomáhá, naopak ho dokáže úplně zastavit. Pokud jste tedy dlouhodobě ve stresu, ať už kvůli práce, osobnímu životu nebo třeba kvůli tomu, že vám nejde zhubnout, může to mít vliv na nárůst vaší váhy. Nicméně může to být i přesně naopak. Stres může způsobit nechuť k jídlu, což může při delším trvání způsobit ztrátu hmotnosti a u vysportovaných jedinců i svalové hmoty. Kromě toho má dlouhodobý stres řadu dalších negativních dopadů na lidské zdraví, proto je důležité snažit se stres eliminovat. Samozřejmě není možné odstranit z našich životů veškerý stres, ale můžeme ho snížit a naučit se ho lépe zvládat. Skvělými pomocníky při zvládání stresu jsou jóga, meditace, ale i trávení více času v přírodě na čerstvém vzduchu. K vyčištění hlavy doporučuji běh, dlouhé svižné procházky nebo třeba kondiční plavání a otužování. Otužovat se můžete v sauně, venku i během koupele.

Málo či nekvalitně spíte

Během spánku dopřáváme tělu čas pro regeneraci a odpočinek. Dochází k posilování imunitního systému a noční odpočinek přispívá i ke správnému fungování mozku. Kvalitní spánek tak funguje jako prevence psychických onemocnění a v neposlední řadě snižuje riziko vzniku nadváhy a obezity. Pokud spíte málo či je spánek nekvalitní, může to vést k narušení uvolňování inzulinu. Tím se zároveň zvyšují riziko vzniku diabetu i metabolického syndromu.  Nedostatečný spánek má vliv také na hladinu hormonů, které řídí pocity sytosti a hladu – leptin a ghrelin či stresový hormon kortizol. Velice snadno se tak stane, že při nedostatku spánku budete mít neutuchající chutě na sladké, kterým pak snadněji podlehnete. Při nekvalitním spánku se zvyšuje i stres a zpomaluje se svalový růst. Snažte se proto dodržovat pravidelný a dostatečně dlouhý spánek.

Máte sedavé zaměstnání

Sedavý způsob života se významně podílí nejen na přibírání na váze, ale i na rozvoji chronických onemocnění. A nejde pouze o každodenní sezení v kanceláři. Ohrožení jsou i ti, kteří tráví každý den hodiny v autě (například profesionální řidiči) a samozřejmě ti, kteří posedávají celý den u televize. Naneštěstí ke zmírnění škodlivosti nadměrného sezení nestačí jít se po práci na hodinku proběhnout nebo si jít zacvičit do posilovny. Jakákoliv fyzická aktivita našemu zdraví prospívá, ale je nutné ji při sedavém způsobu života zvýšit. Dlouhodobé sezení totiž omezuje svalovou činnost, která je nezbytná pro podporu pohybu lymfy. Při sezení se je činnost lymfatického systému značně omezena, čímž se zpomaluje i odstraňování škodlivých látek z těla. Z toho důvodu je nutné hýbat se v průběhu celého dne, nikoliv jen jednorázově. V praxi to pak znamená, že je důležitější, jak často si stoupnete, než jak dlouho stojíte. V tomto směru mohou být dobrým pomocníkem chytré hodinky, které vás každou hodinu upozorní na to, abyste si stoupli a na chvíli se pohybovali. Vhodné jsou i kancelářské cviky.

Jste vážně nemocní

Za nechtěným přibíráním může stát i nemoc. Mezi nejčastější nemoci, které způsobují přibírání patří nemoc štítné žlázy, syndrom polycystických ovarií (onemocnění vede k cystám na vaječnících a hormonální nerovnováze), Cushingův syndrom (dochází k nadměrnému uvolňování hormonu kortizolu), selhání jater, deprese či jiné psychické onemocnění. Příčinou přibírání na váze může být i záchvatovité přejídání, které je často spojeno s negativními emocemi, stresem, nespokojeností se sebou samým nebo celkově se svým životem. Problémy s váhou mívají také lidé s autoimunitními nemocemi, kteří však často trpí opačným problémem – ztrátou hmotnosti (např. lidé s Crohnovou chorobou). Kromě samotné nemoci mohou ovlivňovat váhu podávané léky.

Nepotřebujete zhubnout

Příčina toho, že se vám nedaří zhubnout, může být i v tom, že ve skutečnosti hubnout nepotřebujete. Možná je vaše hmotnost v pořádku, ale problémem jsou vaše představy. Je potřeba vzít vždy v úvahu, že každý z nás má určitou tělesnou konstituci. Tím nechci říct, že někdo je geneticky předurčen k obezitě a jiný k vychrtlosti. Jde především o to, že někdo může být přirozeně štíhlejší, jiný má pro změnu plnější a pevnější stavbu těla či lépe vybuduje svaly. Přestaňme být proto posedlí kontrolou hmotnosti nebo procentem tuku v těle. Nesrovnávejme se s druhými, ale soustřeďme se pouze na vlasní tělo. Vnímejme se jako celek a snažme se, aby bylo naše tělo maximálně funkční a zdravé.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?