Vyzkoušejte měsíční alkoholový detox. Bude se vám lépe spát a zhubnete

Pod pojmem detox se dnes skrývá ledacos. Často jde o dobře promyšlený marketingový tah prodejců a výrobců přípravků. To ovšem neplatí o alkoholové abstinenci, kterou doporučují odborníci z řad lékařů, výživových poradců i fitness trenérů.

Spotřeba alkoholu v Česku roste

Zamysleli jste se někdy nad rolí, jakou alkohol hraje v životním stylu naší společnosti? K zamyšlení je třeba i to, že zatímco v ostatních zemích OECD spotřeba alkoholu v posledních 15 letech klesala, v České republice stoupla. Češi jsou zkrátka milovníci alkoholu, proto nám pokaždé přijdou vhod články, ve kterých se konzumace alkoholu velebí a my díky nim získáváme dobré argumenty k tomu, proč si večer otevřít láhev vína nebo si zajít na jedno točené do hospody.

Jak je to s prospěšností skleničky vína denně?

Některé studie naznačují, že omezený příjem alkoholu může mít zdravotní prospěšnost, přičemž nejčastěji se objevují informace, že alkohol může být prevencí před onemocněním srdce a cév. Omezeným denním množstvím je obvykle míněna maximálně 1–2 sklenice vína u mužů a 1 sklenice vína u žen. Problém je v tom, že většina studií není schopná pracovat s odlišnými souvislostmi. Například jestli je prospěšnost dána konzumací alkoholu jako takového nebo tím, že alkohol konzumujeme ve veselé společnosti, dobrém psychickém rozpoložení apod., což může mít rovněž pozitivní vliv na zdravotní stav člověka. Praktická lékařka MUDr. Irena Sobotková z Lékařského domu Praha 7 však upozorňuje na to, že příznivé účinky byly popsány pouze u červeného vína, kde nesouvisejí s obsahem alkoholu, ale s obsahem jiných látek rostlinného původu, které mají antioxidační účinek. „I přes možné příznivé účinky červeného vína, doporučuji jen velmi střídmou konzumaci. Při dlouhodobé konzumaci vyšších dávek by převážily negativní účinky alkoholu nad přínosy,“ varuje MUDr. Irena Sobotková. Kromě toho přibývá studií v souvislosti s konzumací alkoholu a nádorových onemocnění. Alkohol je totiž řazen jako potencionální lidský karcinogen a to tak, že etanol obsažený v alkoholu se musí z těla odbourat. K tomu dochází za vzniku acetaldehydu, což je toxická (karcinogenní) látka, která může poškozovat naši genetickou výbavu.

Alkohol ochraňuje srdce, ale zvyšuje riziko rakoviny

Ve studiích bylo opakovaně prokázáno, že ženy konzumující i pouhou jednu skleničku vína denně, tedy množství doporučované jako prospěšné, mají statisticky vyšší výskyt rakoviny prsu a jiných rakovin tzv. hormonálně podmíněných, tj. takových, které souvisejí s ženskými pohlavními orgány. Z toho vyplývá, že alkohol pravděpodobně ochraňuje naše srdce a cévy, ale už i v doporučovaných dávkách zvyšuje riziko některých nádorových onemocnění.

Alkohol narušuje mikrobiální rovnováhu

Dalším diskutovaným tématem v souvislosti s alkoholem je mikrobiální rovnováha. „Alkohol zabíjí prospěšné střevní mikroby a zvyšuje střevní propustnost, což může narušovat vstřebávání živin či dokonce vést až k velmi nepříjemným střevním zánětům. Kromě toho konzumace alkoholu jednoznačně nepomáhá hubnout. Čím více alkoholu, tím pomalejší bude redukce hmotnosti, protože tělo nejdříve musí spálit energii z alkoholu,“ vysvětluje hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová výživových sítí Světa zdraví. Alkohol nemusíte vypustit úplně, ale snažte se dodržovat zdravou míru, kterou je ovšem těžké přesně určit. Pokud se alkoholu dokážete zříct úplně, možná vás překvapí, co všechno se s vaším tělem stane.

Už pouhý týden bez alkoholu má pozitivní vliv na spánek

Některé studie uvádějí, že už pouhé 1–2 týdny bez alkoholu stačí k tomu, aby se člověk lépe vyspal, přesto si mnozí bez alkoholu neumí představit ani den. „Poměrně často se u svých klientek setkávám s tím, že si nedokážou odpustit skleničku vína každý večer a to i přes moje upozornění, že alkohol je kromě jiného vysoce kalorický. Věří tomu, že alkohol jim pomáhá rozpouštět stres,“ popisuje svoje zkušenosti hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours. Skutečnost je však taková, že alkohol je sice silný depresogen, ale působí pouze krátkodobě a ve skutečnosti psychickou nerovnováhu podporuje, protože jeho pravidelná konzumace snižuje hladinu serotoninu v mozku. „To je jeden z důvodů, proč je spánek po alkoholu méně kvalitní. Během dne je člověk i méně soustředěný, má vyšší pocit nestíhání, častější konflikty a horší reakce na ně a zároveň silnou tendenci se znovu napít,“ tvrdí Monika Bartolomějová. Proti stresu je přitom podstatně lepší bojovat pohybem nejrůznějšího druhu.

Trápí vás akné? Alkohol může být jednou z jeho příčin

U náchylnějších lidí může alkohol vyvolat například růžovku – chronické zarudnutí kůže, ke kterému dochází při zvětšování krevních cév a zvětšení průtoku krve. „Zčervenání kůže po konzumaci alkoholu se obvykle časem vrací do původního zabarvení, ale pokud člověk užívá alkohol dlouhodobě, může se jednat o trvalý problém. Objevit se může i akné a další nedokonalosti pleti. Omezení či úplná abstinence alespoň na nějakou dobu, může mít na pokožku pozitivní vliv,“ doporučuje hlavní dermatolog MUDr. Miloš Kravciv z Lékařského domu Praha 7.

Abstinencí můžete obnovit poškozené mozkové buňky

Přehnaná konzumace alkoholu poškozuje mozkové buňky, které je možné částečně napravit. Vědci například zjistili, že po přibližně 38 dnech abstinence se objem mozku u pacientů (alkoholiků) zvětšil v průměru o dvě procenta. V jiné studii bylo uvedeno, že poškození mozku alkoholem je možné zvrátit po šesti měsících bez pití. Pokud se odkloníme od alkoholismu jako takového a zaměříme se na běžnou populaci, zkuste začít alespoň s měsíčním detoxem. Sami na sobě poznáte, jaký to má na vaše tělo vliv a je velmi pravděpodobné, že abstinenci prodloužíte nebo se alkoholu dokonce zcela vzdáte. S tím souhlasí i fitness trenérka Kateřina Hollerová, podle které je úplné zřeknutí se alkoholu naprosto v pořádku. „Není důvod alkohol doporučovat, ale na druhou stranu nejsem příznivcem striktních zákazů, se kterými se člověk neztotožňuje. Striktní zákazy mívají často negativní dopad. Pokud se alkoholu nechcete celoživotně vzdát, nemusíte, ale omezte jeho konzumaci na minimum,“ radí Kateřina Hollerová.

Alkohol snižuje zábrany, ale i šanci početí

Přiměřené množství alkoholu dokáže zvýšit erotickou žádostivost i prožitky ze samotného sexu. Při menších dávkách alkoholu se zvyšuje u obou pohlaví zájem o experimenty, zkoušení sexuálních pomůcek, nových poloh a technik a to i těch velmi netradičních nebo dokonce zapovězených. Na druhou stranu mnohé průzkumy ukázaly, že alkohol sehrává důležitou roli i v neplodnosti nebo v riziku potratu. „Nadměrná konzumace alkoholu snižuje hladinu testosteronu u mužů a negativně ovlivňuje kvalitu i kvantitu spermií. Nadměrná konzumace alkoholu, jakožto toxické látky, může být i příčinou samovolného potratu,“ varuje hlavní gynekoložka MUDr. Radka Gregorová z Lékařského domu Praha 7. Dopad alkoholu na člověka i společnost má obrovský význam a je na každém z nás, jestli začneme přemýšlet nad nesnesitelnou lehkostí pití v Česku nebo si raději dáme k obědu zase skleničku vína.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!

TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?



NOVÉ
Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Sportovní oblečení v divadle? Proč ne?

Oblečení komerční článek

Ve světě módy pomalu ale jistě mizí nejrůznější tabu. Hranice mezi sportovním oblečením a společenským oděvem je stále tenčí a tenčí a u některých kousků ani nepoznáte, máte-li je obléct do divadla či do tělocvičny. Dnešní doba je jako stvořená pro hledání kreativních způsobů propojení pohodlí a stylu a zařazování sportovních prvků do běžného šatníku. Jak můžete i vy jednoduše zakomponovat sportovní oblečení do elegantních a stylových outfitů?