6 potravin, které nekupovat ve zdravé výživě

V prodejnách zdravé výživy či tzv. zdravých koutcích v hypermarketech by většina z nás čekala kvalitní a nutričně vyvážené potraviny. Často se však na pultech zdravé výživy objevují maskované nezdravé potraviny. Kterým z nich se vyhýbat?

1. Extrudované chlebíčky a cereálie

zoom

Extrudáty jsou nejrůznější obiloviny zpracované za použití vysokých teplot a tlaku. Často mají podobu křehkých plátků, které si s oblibou kupují hubnoucí lidé. Netuší přitom, že se do diety  vůbec nehodí. „Extrudované chlebíčky, křupky a některé instantní kaše mají vysoký glykemický index, nemají prakticky žádnou chuť a vlastně ani žádnou výživovou hodnotu. Jejich konzumací dodáte tělu pouze sacharidy, kterých by se měli lidi s nadváhou naopak vyvarovat. Pozor by si měli dávat také diabetici,“ varuje hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová ze Světa zdraví.

2. Jogurty a dezerty ze sóji

Do jídelníčku je možné sóju v přiměřeném množství zařazovat, ale je potřeba si uvědomit, že jde o alergen. Tato luštěnina je bohatá na antinutriční látky, ale na druhou stranu obsahuje i cenné bílkoviny a vlákninu. Výrobky ze sóji se to ve zdravé výživě jen hemží. „Mezi nejčastější sójové produkty patří jogurty, různé dezerty, mouka, sójové maso nebo salám, tofu, tempeh a proteinové izoláty. Velmi často se jedná o produkty určené pro vegetariány a vegany. Řada těchto výrobků je vysoce průmyslově zpracovaná, takže se od zdravé stravy velmi vzdaluje,“ říká nutriční specialistka Monika Bartolomějová a dodává, že za zdraví prospěšnou sóju lze považovat tu fermentovanou, která může mít podobu kvalitní miso pasty, sójové omáčky nebo sýrů tempeh a natto.

3. Rostlinná mléka

Pokud si rostlinné mléko připravíte z čerstvých surovin doma, tj. z vody, obilovin, ořechů a semínek, můžeme se bavit o zdravé alternativě mléka. Problém nastává tehdy, pokud si rostlinné mléko kupujete v obchodě. „Většina průmyslově připravovaných rostlinných mlék je zbytečně obohacována o cukry a aditiva, které z nutričního hlediska nemohu doporučit. Stejně tak stojí za zamyšlení to, že značková rostlinná mléka – například mandlové – obsahuje zcela zanedbatelné množství hlavní složky (pouze 2 % mandlí),“ tvrdí nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

4. Agávový sirup

Dalším omylem zdravé výživy je agávový sirup, který se sice tváří jako přírodní sladidlo, ale zpravidla je vysoce průmyslově upravovaný a jeho časté a nadměrné užívání může vést ke zdravotním problémům, protože obsahuje 70–90 % fruktózy (viz článek Fruktóza aneb proč se ovoce nehodí pro sportovce). „Agávový sirup má kvůli vysokému obsahu fruktózy nízký glykemický index, takže se může zdát vhodnější než cukr, ale právě nadbytek fruktózy může způsobit v těle problémy, jako jsou průjem, nadýmání, podráždění tračníku. Vysoký příjem fruktózy může vést i ke ztukovatění jater,“ varuje před nadměrnou spotřebou fruktózy nutriční specialistka Monika Bartolomějová ze Světa zdraví.

5. Sladkosti slazené fruktózou

Na scéně se opět objevuje fruktóza, případně agávový sirup – tentokrát jako součást sladkostí. „Sladkosti slazené agávovým sirupem či přímo fruktózou nejsou zdraví prospěšné, nejsou dietní. Kromě toho podporuje fruktóza ukládání břišního tuku a ztukovatění jater, které ve spojitosti s nezdravým životním stylem zvyšuje riziko vzniku obezity, diabetu 2. typu, nemocí srdce a metabolického syndromu,“ říká nutriční specialistka Monika Bartolomějová. Místo rádoby zdravé sladkosti se raději zakousněte do čerstvého ovoce. Ovoce v přiměřeném množství nepředstavuje problém. I když je taky zdrojem fruktózy, je zároveň i zdrojem vlákniny, která způsobuje pomalejší trávení a člověku dodá delší pocit sytosti. Navíc ovoce je bohaté na celou řadu dalších prospěšných látek.

6. Müsli tyčinky

Podobně jako sladkosti ze zdravé výživy jsou na tom müsli tyčinky, které jsou obvykle pouze zdrojem jednoduchých cukrů. Navíc slepené dalšími cukry. „Výsledným produktem bývá tyčinka s vysokým glykemickým indexem (GI). Rychle zvýšená hladina cukru v krvi není pro tělo příznivá, a proto se tělo snaží hodnotu cukru v krvi snížit. Vyplaví hormon inzulin. Ten může někdy způsobit nadměrný pokles hladiny cukru v krvi, tzv. hypoglykemii, která je doprovázena nepříjemnými pocity podrážděnosti, nervozity a hladu a vede k další konzumaci, nejčastěji něčeho sladkého,“ vysvětluje fungování potravin s vysokým GI v lidském těle nutriční specialistka Monika Bartolomějová.

Máte chuť na müsli k snídani? Udělejte si vlastní zdravější domácí pečené müsli bez rafinovaného cukru a aditiv

Ingredience :

  • 200 g celozrnných ovesných vloček
  • 60 g domácího medu
  • 50 g loupaných mandlí nebo jiných oříšků
  • 50 ml jablečného nebo pomerančového džusu (nejlépe vlastní fresh)
  • 40 g rozinek nebo jiného sušeného ovoce podle chuti
  • 20 g slunečnicových semínek

Postup: Veškeré ingredience smíchejte v míse. Troubu předehřejte na 170 stupňů. Na plech dejte pečící papír a na něj rozprostřete tuto müsli směs. Vložte do trouby a zapékejte cca 25 minut.  Vyndejte, promíchejte a nechte vychladnout. Müsli se vám bude zpočátku zdát možná jakoby „mokré“, nedopečené, ale ztvrdne po vychladnutí. Není nutné ho péct déle, müsli by pak bylo příliš tvrdé. Podávejte s čerstvým ovocem podle chuti a sezóny, případně s obilným nápojem.

Odkaz na recept



Komentáře

Tchuminka
Moje osobní poznámky pod čarou:
Co se týká sóji, tak jsem k ní poněkud benevolentnější než Monika. Pokud na sóju nemáte alergii, není důvod se její konzumace bát, ať už bude nebo nebude fermentovaná. Sóju mám na talíři tařka denně. 💪

Rostlinná mléka (nápoje) kupovaná v obchodě, např. v článku zmiňované mandlové s obsahem mandlí pouze 2 % se týká značky Alpro. Podobně je na tom mléko této značky s kešu oříšky (3,1 %) a lískovými ořechy (2,5 %). Například mandlové mléko od značky Alnatura má podíl mandlí 7 %. Liší se i způsob slazení. Alpro se cukru nebojí. Osobně proti značce Alpro nic nemám. Dokonce výrobky od nich kupuji, akorát je dobré znát složení. Pokud máte rádi cappuccino, je vcelku zbytečné kazit si kávu (obecně) cukrem, zvlášť když použijete rostlinné mléko od Alpro, kde se cukru nevyhnete.

Agávový sirup, datlový sirup, javorový sirup a další rostlinné sirupy používané místo cukru jsou podle odborníků na výživu a lékařů omylem zdravé výživy. Rostlinné sirupy obsahují vysoké procento fruktózy, která patří stejně jako glukóza mezi cukry – sacharidy. Psala jsem o fruktóze článek ve spojitosti se sportem: https://www.omlazeni.cz/clanky/fruktoza-aneb-proc- se-ovoce-nehodi-pro-sportovce.html. Nadměrný příjem fruktózy škodí, ostatně to platí takřka u všeho. Já sama rostlinné sirupy v rozumné míře používám, ale je pravda, že jako dietní nebo zdravé bych je nenazývala. Kromě jiného záleží také na jejich zpracování. Některé z nich obsahují cenné minerály a vlákninu. Moje rada zní, nestresujte se tím, že si čas od času polijete lívance javorovým sirupem. 🍯

Důležitou roli hraje také to, jestli dokážete svůj příjem vyvážit výdejem a tím myslím pravidelný pohyb. Pokud sportujete málo (hlavně neříkejte, že vůbec!), pak byste si měli tělo hýčkat těmi správnými potravinami a hřešit co nejméně. Jenže pokud sportujete pravidelně nebo opravdu intenzivně a často (hodně a pořád), pak byste si měli tělo hýčkat těmi správnými potravinami a hřešit co nejméně. Ironie, že? Ono nejde (pouze) o to, abyste se neobalili tukem (nějaký ten tuk každý z nás potřebuje, zvlášť ženy), ale jednoduše proto, že si to tělo zaslouží. Kromě toho špatné jídlo nepřetrénujete! Z hlediska zdraví to neošidíte už vůbec. 😉

Co vám budu povídat, já jsem velký milovník jídla a nejím pouze potraviny, které jsou zdravé, fitness, BIO apod. Na druhou stranu o jídle přemýšlím a miluji pohyb. ❤ Život je o hledání rovnováhy, o kompromisech a věřte, že každý z nás neustále bilancuje. A nemusí jít zrovna jen o jídlo. Navíc nalezení rovnováhy v životě není zárukou toho, že budete zdraví, ale existuje díky tomu vysoká pravděpodobnost toho, že budete sami se sebou spokojení a šťastní. PS: Pokud jste to dočetli až na úplný konec, smekám před vámi a věřím, že zrovna vy jste nebo budete v hledání rovnováhy úspěšní. Máte totiž výdrž, odhodlání a hledáte nové informace. 👏 Linda (autorka článku)
Aneta
Reaguji na Tchuminka: Naprosto skvely clanek a ta poznamka pod carou – absolutne se s tim ztotoznuju. Vic takovych clanku a osobnich nahledu na vec, Omlazeni!
Jana
Souhlasím. A taky už sem upustila od bio a podobných potravin.
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



NOVÉ
Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Dokonale hladká pokožka navždy díky trvalé laserové epilaci

Estetická dermatologie

S názorem, že holení nežádoucích chloupků je život obtěžující činnost, se určitě ztotožní spousta žen, ale i mužů. Současná moderní doba si vyžaduje dokonale oholené tělo, a to jak na částech, které běžně vystavujeme okolí, tak i v intimních partiích.