Zánět spojivek může být zákeřný. Jak s ním bojovat?

Zánět spojivek si lidé často zaměňují s obyčejnou podrážděností očí od obrazovky počítače. Rozhodně byste ho ale neměli podceňovat, oči jsou velmi křehké. Jaké jsou příznaky zánětu spojivek a jak ho léčit?

img

Jaké jsou příznaky zánětu spojivek?

Zánět spojivek není nic příjemného. Oči vás pálí a svědí, máte pocit, že v nich máte cizí předmět, a také se může přidat i citlivost na světlo. Příčin zánětu může být několik – bakterie, viry a parazity. Obvykle se vám do očí dostanou, když se jich dotýkáte špinavýma rukama, společným ručníkem, na vině ale mohou být také oční kapky nebo voda v bazénu. Neobvyklé není ani to, že chytnete zánět spojivek nadměrným světelným zářením, právě třeba z počítače.

Jak léčit zánět spojivek?

Pokud máte zánět spojivek, s léčbou neotálejte. Důležité je brát do úvahy příčiny, které ho způsobily. Pokud je na vině nějaký alergen (nejčastěji pyl, rostliny), měli byste ho co nejdříve odstranit nebo se mu vyhýbat. Na podobné případy zánětu se využívají gely, kapky nebo masti vhodné pro oči, které alergické reakce utlumí.

V případě, že zánět způsobily bakterie, k léčbě se používají nejčastěji antibiotika ve formě mastí nebo kapek do očí, a v případě infekčního zánětu je velmi důležitá přísná hygiena. Skvělým pomocníkem je i borová voda, a to u jakékoliv oční infekce, používat ji můžete i jako prevenci – oko jí otírejte, oplachujte nebo můžete oko borovou vodou také prokapávat.

Jak předejít zánětu spojivek?

Oči jsou velmi důležitý a citlivý orgán a měli bychom ho dostatečně chránit. Důležitá je prevence, proto, abyste předešli zánětu spojivek, používejte vlastní ručník a než se očí dotknete, vždy si pořádně umyjte ruce. Důležité je chránit oči před sluncem a nadměrným světlem – noste kvalitní sluneční brýle s UV filtrem, na monitoru ztlumte jas obrazovky. Dlouhé koukání do počítače očím neprospívá, oči se vysušují a mají větší sklony k svědění a pálení. Snažte se dělat si při práci pauzu a nedívat se na monitor ani na telefon, stačí i na pár vteřin zavřít oči nebo se dívat na neutrální pozadí v dálce.

Starejte se o kontaktní čočky

Jestli nosíte kontaktní čočky, dbejte na správnou hygienu při manipulaci s nimi. Nikdy čočky neberte a nedávejte do oka špinavýma rukama, vždy měňte roztok, když čočky vkládáte opět do pouzdra. Nezapomínejte ani na údržbu – roztok by se měl měnit každý den, i když čočky nenosíte, stejně tak byste měli pečlivě čistit pouzdro. Při aplikaci čoček můžete používat i různé pomůcky, jako jsou kleštičky, pinzeta a další.

Tip: EUC lékař online umí ve virtuální klinice vyřešit většinu zdravotních potíží, a to včetně vystavení e-receptu, e-neschopenky i žádanky. Lékař zareaguje do 30 minut. 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.