Je veganství zdravé a můžete být jako vegan špičkový sportovec?

Správná výživa umocňuje pozitivní účinky fyzické aktivity. Dokáže dodat energii, pomáhá s regenerací a přispívá i ke snížení biologického věku a podílu tuku v těle. Ale platí to i o čistě rostlinné stravě? Jaký vliv má veganské stravování na zdraví a fyzický výkon?

Nepleťte si vegana a vegetariána

zoom Zvětšit

Veganství je životní postoj

Na úvod si řekněme, co to veganství vlastně je. I když by se mohlo zdát, že v dnešní době většina lidí ví, co si pod pojmem rostlinná strava či veganství představit, ve skutečnosti si to mnozí stále pletou s vegetariánstvím. Vegani nejedí na rozdíl od vegetariánů nic živočišného. Kromě masa odmítají i veškeré mléčné výrobky (mléko, jogurty, sýry), nejedí vejce a vyhýbají se i včelímu medu. Ale není to pouze způsob stravování, které je pro veganství důležité. Vegani nejsou lhostejní k utrpení zvířat, proto se vzdávají naprosto všeho, co s jejich utrpením souvisí, a to i nepřímo. Vegani nekupují produkty z pravé kožešiny, kůže ani peří, používají kosmetiku a spotřební výrobky netestované na zvířatech, dbají o životní prostředí. Podporují aktivity na ochranu zvířat a zúčastňují se různých vzdělávacích akcí, které zvyšují ekologickou vzdělanost společnosti. Veganství v pravém slova smyslu je zkrátka životní postoj, směr, filozofie. V tomto článku se však zaměříme výhradně na rostlinné stravování v souvislosti se zdravím a sportem.

Rostliny jsou zdrojem síly

zoom Zvětšit

K budování svalů nepotřebujete jíst maso

Zarytí příznivci masa, zvlášť pokud se jedná o fitness nadšence, obvykle nechtějí uvěřit tomu, že sílu je možné budovat na rostlinné stravě. Člověk ale skutečně nepotřebuje maso k tomu, aby budoval svalovou hmotu. U vytrvalostních sportů je dokonce prokázáno, že kvalitní a správně zvolená rostlinná strava zaručuje vyšší příval energie. Dokonce existuje několik rostlin, které jsou schopné podpořit  sportovní výkony (například červená řepa, špenát, rajčatová šťáva, melouny, višně a další). Podle špičkového kanadského sportovce, několikanásobného šampiona v ultramaratonu a triatlonu, a dlouholetého vegana Brendana Braziera je zásadní, aby sportovec měl jasno ve výživě a chápal hodnotu přírodní, vysoce kvalitní výživy. Pak na ní může postavit základy obecného zdraví a zároveň i zlepšit výkonnost. K dosažení těch nejlepších výsledků je ale nutné také správné načasování jídla. Je rozdíl, co jíte před tréninkem, během sportovní aktivity a po jejím ukončení.

Věděli jste, že nejdůležitějším faktorem budování sportovní výkonnosti je regenerace? Rychle se zotavit je primárním cílem mnoha špičkových sportovců. Pokud se dokážete rychle zotavit, tělo nebude muset věnovat regeneraci tolik energie, bude na něj doléhat méně stresu. To má pozitivní vliv na imunitní a hormonální systémy, tedy celkově naše zdraví. Má-li se urychlit regenerace, tělo potřebuje, aby do krevního oběhu ihned po tréninku vstoupily jednoduché sacharidy.

Na benefity rostlinné stravy přichází stále více sportovců

Veganství a sport na profesionální úrovni se někomu může  zdát jako neslučitelná kombinace, přesto stále více sportovců ze svého jídelníčku vyřazuje živočišné produkty. Důvodem k přechodu na veganství jsou obvykle etické a ekologické důvody. Někteří sportovci volí rostlinnou stravu čistě kvůli zvýšení a zlepšení výkonu. Mezi známé osobnosti stravující se vegansky patří například britský pilot Formule 1 Lewis Hamilton, španělský fotbalista Hector Bellerín, boxer David Haye, vegansky se stravuje například i slavná tenistka Venus Williams a profesionální tenista Nick Kyrgios. Dlouholetým veganem je také český mistr světa v thajském boxu v supertěžké váze Jan Müller či americká ultramaratonská legenda a můj obrovský vzor Scott Jurek. V neposlední řadě stojí za zmínku známé osobnosti ze světa fitness – Nimai Delgado (IFBB PRO Physique), Frank Medrano (kalanetika), Crissi Carvalho (IFBB Bikini Pro), Massimo Brunaccioni (WNBF Pro Men's Physique), Natalie Matthews (IFBB PRO) a řada dalších.

Je veganství zdraví prospěšné?

zoom Zvětšit

Denní příjem bílkovin snadno pokryjete

Na veganství by se mělo primárně pohlížet jako na životní směr. Jeho klíčovým poselstvím, záměrem je to, abychom byli ohleduplnější k přírodě, životnímu prostředí, ale i sami k sobě navzájem. Pokud se budeme zabývat otázkou veganství ve spojitosti se zdravím, nejspíš se objeví velké množství protichůdných názorů. Z toho důvodu nebudu tvrdit, že veganská strava je ta jediná správná, zdravá, maximálně výživná a hodí se pro každého. Avšak při správně nastaveném veganském jídelníčku v kombinaci s pravidelným pohybem může být tento typ stravování zdraví prospěšný. Důvodem, proč tomu tak je, ale může být i to, že lidé inklinující k rostlinné stravě obvykle více dbají na zdravý životní styl. Snaží se více sportovat, nekouří nebo kouří méně, dávají přednost kvalitním potravinám a konzumují i méně alkoholu. Neplatí to však stoprocentně. Nejeden vegam se stravuje ve fastfoodech.

Věděli jste, že člověk ve skutečnosti nepotřebuje moc bílkovin? Abyste získali pevné a vypracované tělo, je důležité soustředit se hlavně na pestrost stravy a na dostatek všech živin. Mnozí vrcholoví sportovci dokonce tvrdí, že vyšší příjem kalorií je důležitější než zvýšený příjem bílkovin. Kromě toho, když budete v průběhu dne jíst rozmanitou a výživnou stravu, snadno pokryjete denní potřebu bílkovin, protože ty se v různém množství nacházejí v mnoha rostlinných potravinách, jako jsou luštěniny, obiloviny, ořechy, semínka, pohanka a další.

Zkuste jíst více rostlin a méně masa

zoom

Jezte kvalitní a pestrou stravu

Není pochyb o tom, že způsob stravování podmiňuje kvalitu našeho zdravotního stavu. Mimo to má vliv na náš výkon a dokonce může ovlivňovat i naši náladu. Jenže nutit komukoliv způsob stravování, který mu není blízký, by mohlo mít zcela opačný efekt. O svém talíři a tím i zdraví rozhoduje každý sám za sebe, přesto doporučuji vyzkoušet rostlinné stravování alespoň na omezenou dobu, ideálně na 1–3 měsíce. Tělo totiž potřebuje minimálně měsíc k tomu, aby se adaptovalo na nové podmínky a ukázalo, jak se cítí. Nebo se alespoň pokuste zařadit do svého jídelníčku více rostlinných zdrojů potravin, omezte příjem živočišných produktů a vyhýbejte se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, ať už těm rostlinným nebo živočišným. Teprve tehdy, až vyzkoušíte tento způsob stravování na vlastní kůži, jej můžete objektivně hodnotit. Pokud chcete mít ještě lepší výsledky, být ve formě a posilovat svou imunitu, začněte se pravidelně hýbat. Běhejte, plavejte, choďte na procházky, tančete – dělejte cokoliv, co vám bude působit radost. Věřte, že vše je jednodušší, než si myslíte.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.