Co páry drží pohromadě? Podle nových poznatků z psychologie a medicíny to není sex

Pokud jste až doteď věřili tomu, že pravidelný sex je pro vztah důležitý, pravděpodobně se budete jen těžko ztotožňovat s výzkumy z oblasti psychologie a medicíny, které tvrdí, že sex není to, co partnery drží u sebe. Prý je to přesně naopak!

Touha a vzrušení má omezenou trvanlivost

I když podle reklam, některých odborníků i laiků je pravidelný sex zdraví prospěšný, přináší člověku uspokojení a pocity štěstí, podle jiných vědeckých výzkumů je prý zcela normální mít po mnoha letech společného života málo či dokonce žádný sex. Důvodem je to, že už po třech až čtyřech letech soužití nervové buňky nevyplavují žádný dopamin – hormon euforie, což vede k tomu, že společná touha je výrazně utlumená. Přirozené je pak i to, že člověk v této fázi začne hledat jiné, novější a vzrušivější předměty své touhy. Tím se hladina dopaminu opět doplní, což podle výzkumu platí zejména v případě mužů.

Můj názor: Když se nad tím člověk zamyslí, dojde mu (logicky), že se hladina dopaminu po čase zase sníží nebo úplně vyčerpá. Pokud tedy zatoužíme po celoživotním vzrušení, museli bychom se uchýlit k polygamnímu, respektive polyandrijnímu způsobu života. Jenže ani to není zárukou šťastného a spokojeného života. Nebo máte jiný názor a zkušenosti?

Sex v dlouhodobém vztahu je přeceňovaný

Výzkumy uvádějí, že nemusí jít nutně o špatné znamení, pokud po přibližně čtyřech letech v partnerském vztahu z ložnice vyprchala vášeň a touha. Podle jejich zjištění sporadické intimní kontakty v dlouhodobých partnerských vztazích ukazují na to, že se oba partneři cítí bezpečně a nepotřebují si neustále dokazovat lásku. Nemusejí se obávat, že jeden z nich ze vztahu brzy odejde. Znamená to tedy, že když nepodléháme každý den divoké vášni, ale milujeme se se svým partnerem či partnerkou jen občas, máme mezi sebou pevnou partnerskou vazbu a netrápí nás obavy z toho, že nás drahá polovička opustí?

Můj názor: Z mého pohledu to není možné zevšeobecňovat. Pokud si člověk dopřává pravidelně každý den sex i po deseti letech manželství (se stejným partnerem!), nemusí být důvodem nejistota ve vztahu. Zkrátka a jednoduše může milovat sex a nerozhodí ho ani nízká hladina dopaminu.

Jistota ve vztahu a dobrý sex se vylučují

zoom

Vědecký výzkum je pesimistický i v tom, že by partneři v dlouhodobém vztahu, pro který je typická jistota a pocit bezpečí, mohli mít skutečně dobrý sex. Vědci mají pravdu v tom, že je těžké druhého něčím překvapit, pokud se partneři velmi dobře znají. Na druhou stranu pokud je člověk nápaditý, má dobrou fantazii a drží si motivaci, může si užívat kvalitní sex i s člověkem, kterého zná dvacet let a více.

Můj názor: Otázkou je, jestli s takovým člověkem, a on s námi, můžeme ještě zažít nejlepší sex svého života? Pokud si myslíte, že nikoliv a zároveň nejste těsně před rozchodem, nechť je vám útěchou alespoň to, že z vědeckého hlediska jste dospěli do zvláště stabilního stadia vztahu.

Chcete spolu být navěky? Rezignujte

V závěru studie vědci tvrdí, že spolu vydrží jen páry, které rezignují. Člověk by podle nich neměl podléhat maximalistickému tlaku na výkon a orgasmus. Hlazení a vzájemné dotyky nemusejí mít sexuální charakter a raději než na rozdělávání ohně v ložnici, se máme zaměřit na udržování ohně v rodinném krbu.

Můj názor: Je pravda, že představa vztahu založeného na dostatečném množství pokud možno uspokojivého sexu je přehnaně mainstreamová a dát se s někým dohromady, nebo někoho opustit z ryze hormonálních pohnutek člověku pravděpodobně žádné velké štěstí nepřinese, nebo jen chvilkové. Nesouhlasím ale s tím, že bychom měli ve vztahu rezignovat. Ono zklamání a frustrace do vztahu občas patří, akorát mnozí z nás si to nechtějí připustit a neumějí s tím pracovat.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.