Dietní mýty odhaleny

Rad ohledně hubnutí a zdravého stravování je všude přehršel. Jak se v nich ale vyznat a čemu věřit? Poradíme vám, na které čtyři mýty si dát pozor.

img

Snídaně není pro zhubnutí zcela nezbytná.

Mýtus: Abyste zhubli, musíte snídat

Ano, snídaně určitě spadá do zásad zdravého životního stylu, ale s oním hubnutím to není tak jednoduché. Důležité je totiž správné načasování a také celkový počet kalorií, které za den přijmete. Podle vědců ze Salk Institute for Biological Studies časná snídaně znamená větší příjem celkové potravy za den, což může vést k uskladňování tuku a přibírání na váze. Pokud si první jídlo dáte v sedm ráno a poslední v deset večer, přijmete nejspíš za den více kalorií, než kdybyste snídani prostě vynechali. Pokud tedy nemáte potřebu snídat, nemusíte a podle odborníků není ani nutné snídat hned nebo do hodiny po probuzení.

Mýtus: Na večeři při dietě zapomeňte

Tento mýtus je natolik zakořeněný v myslích výživových poradců a jejich klientů, že ho nejspíš nepomůže vymýtit ani nedávná vědecká studie italských vědců. Ti porovnávali, jaký důsledek na úbytek váhy má konzumace pokrmu v 10 hodin dopoledne oproti stejnému jídlu konzumovaného v 6 večer. Studie neprokázala žádný rozdíl v úbytku váhy, zajímavé však bylo, že “pozdější” jedlíci dokonce zhubli více tuku. Několik dalších studií potvrdilo, že časování není až zas tak důležité. Nadbytečné množství kalorií prostě způsobí nárůst váhy bez ohledu na to, v kolik hodin je sníte. Pokud se tedy nebudete přejídat, můžete večeřet i při dietě.

Mýtus: Všechny sacharidy jsou zapovězeny

zoom

Existují i zdravé sacharidy.

Sacharidy byly kritizovány snad ve všech dietách od Atkinsovy po paleo dietu. Ale špatnou reputaci mají jen díky tomu, že většina jich pochází z cukru a z průmyslově zpracovaných potravin. Existují však i zdravé sacharidy. Podívejte se na Japonce, jejichž strava se skládá převážně ze sacharidů ve formě rýže a sladkých brambor. Kdyby tento mýtus byl pravdivý, patřili by Japonci mezi nejtlustší a nejnezdravější národ n světě. A všichni víme, že Japonci naopak patří mezi ty nejzdravější národy. Tělo sacharidy potřebuje, aby mělo dostatek energie, takže jich jezte více, když máte aktivní den a méně, když spíše jen sedíte. Většina sacharidů by však měla pocházet z obilovin, luštěnin, celozrnného pečiva, ovoce a zeleniny.

Mýtus: Na prázdný žaludek nemůžete cvičit 

zoom

Cvičit můžete i s téměř prázdným žaludkem.

Pokud cvičíte opravdu poctivě, není nic horšího než pocit nevolnosti poté, co jste se před cvičením najedli. Je sice důležité před cvičením jíst, ale to "před" může mít daleko větší časový rozsah než si myslíte. Zpracování potravy trvá celkem dlouho, takže když se najíte několik hodit před tréninkem, stále budete mít dostatek energie, abyste předvedli co nejlepší výkon. Výzkumy dokonce ukázaly, že když si dáte jídlo obsahující 25 gramů bílkovin, tak by mělo vydržet v zažívacím traktu až 25 hodin.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.