Vyhýbání se těžkým váhám není řešením. Jak si jako žena užít posilovnu

Řada žen se při návštěvě posilovny vyhýbá těžkým vahám a jednoručky pro ně jsou sprosté slovo. Většinu času stráví v kardio zóně, což však ke svalovému progresu nevede. Na co se zaměřit, aby pro vás posilovna nebyla jen ztrátou času?

1. Nebojte se těžkých vah

zoom

Trenérka Linda Tomsa Kalašová, FIT GYM

Ať už toužíte po hezky tvarované postavě, svalech nebo štíhlosti, silový trénink vám v tom pomůže. Navíc silové cvičení navyšuje hodnotu bazálního metabolismu až na dalších 48 hodin, což vám usnadní redukci tuku. A rozhodně se nemusíte obávat toho, že při zvedání těžkých vah se z vás stane Hulk v ženském provedení.

2. Bez správné stravy to nepůjde

Správně nastavený jídelníček je při fyzické aktivitě nezbytností. Co to v praxi znamená? Abyste dosáhla optimální výkonnosti a správného fungování organismu musíte výdej ze sportu kompenzovat zvýšeným příjmem energie, což v případě silového tréninku znamená zejména zvýšenou potřebu kvalitních bílkovin. Například u běžkyň budou hrát prim komplexní sacharidy. Pokud si jídelníček správně nenastavíte, či dokonce budete jíst málo, svého cíle nedosáhnete. Ušetřit starosti se sestavováním jídelníčku a čas při vaření vám může pomoci fitness krabičková dieta.

3. Špatné jídlo nepřetrénujete

Ačkoliv je v odstavci výše zmínka o tom, že je potřeba konzumovat dostatečné množství jídla, neznamená to, že se můžete přejídat, protože to přeci vycvičíte. "Takhle to nefunguje. Špatné jídlo nepřetrénujete a navíc sport by měl být hlavně zdrojem potěšení a cestou ke zdravému tělu, nikoliv jako nástroj k vycvičení kalorií z jídla," vysvětluje Linda Tomsa Kalašová, osobní trenérka z FIT GYM Havířov, která se specializuje na lehkou atletiku, veganství a fitness.

4. Přizpůsobte trénink menstruačnímu cyklu

Výkonnost ovlivňuje celá řada faktorů. U žen to bývá celkem často menstruační cyklus, kdy nejlepší výkonnost se obecně očekává v pozdní folikulární fázi cyklu, a naopak nejvýraznější pokles bývá v pozdní luteální fázi. "Vliv menstruace na výkon je samozřejmě velmi individuální, ale pokud v některé fázi cyklu pociťujete například zvýšenou únavu, neberte to na lehkou váhu a nechejte tělo odpočívat," radí fitness trenérka Linda Tomsa Kalašová.

5. Dopřejte tělu odpočinek

Odpočinek si tělo zaslouží nejen v době menstruace. Pouze dopřejete-li tělu dostatečný prostor na regeneraci, dosáhnete vytoužených výsledků. A věděla jste, že po tréninku tělo potřebuje doplnit zásoby glykogenu a opravit mikro poškození ve svalových vláknech? K tomu slouží správně zvolená strava a regenerace. Základem regenerace je kvalitní spánek, ale i masáže či pravidelná návštěva sauny.

Zdroj fotografií: FIT GYM Havířov



Komentáře

175540
a opravit mikro poškození ve svalových vláknech? K tomu slouží správně zvolená strava a jj
Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.