Jak se stravovat v těhotenství

Vyvážená strava během těhotenství je důležitá nejen pro vás, ale hlavně pro vaše miminko. Jako nastávající maminka byste proto jídelníčku měla věnovat velkou pozornost.

Stravování totiž úzce souvisí s příznivým vývojem plodu i s životem dítěte po jeho narození. Ovlivňuje například jeho imunitu, metabolismus i chuťové návyky. Váš jídelníček by měl být tedy co nejpestřejší, s vyváženým množstvím bílkovin, sacharidů a tuků. Těhotenství přináší i zvýšené nároky na příjem určitých vitaminů a minerálů, doplňovat je můžete speciálními doplňky stravy, jež jsou vhodné právě pro budoucí maminky. Zároveň se však obloukem vyhněte mýtu, že máte jíst za dva. Tato nepravda totiž může velice negativně ovlivnit nejen dítě, ale také samotný porod. 

Čemu dát sbohem? 

Zákaz alkoholu a cigaret je samozřejmostí. Možná ale nevíte, že vyvarovat byste se měla i potravinám, které nadýmají. Taková čočka může, kvůli zmenšujícímu se prostoru v dutině břišní mohou, vyvolat velice nepříjemné křeče. Riziko představují i jídla, v nichž se objevují syrové komponenty. S tatarákem či kyselými rybičkami byste se proto měla po dobu těhotenství rozloučit.

Co naopak vyhledávat? 

Nejen nastávající maminky, ale i ženy, které plánují otěhotnět, by měly doplňovat především potřebné množství vitaminů. Základem jsou vitaminy skupiny B (tzv. B-komplex), které udržují duševní rovnováhu a dobrou nervovou činnost. Pro těhulky jsou nejdůležitější dva z nich: vitamin B6 neboli pyridoxin a vitamin B9 známý také jako kyselina listová. Pyridoxin přispívá k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, posiluje funkci imunitního systému a na začátku těhotenství snižuje ranní nevolnosti a zvracení. Kyselina listová pak napomáhá k normální krvetvorbě a k dělení buněk, čímž podporuje růst plodu. Kyselina listová se doporučuje užívat již několik měsíců před otěhotněním. Mícha a mozek dítěte se totiž vytváří již v prvních týdnech těhotenství, a proto pozdější podávání již nemá takový efekt. 

Účinná kombinace v podobě doplňku stravy 

Zajistěte svému organizmu dostatečný denní přísun kyseliny listové a pyridoxinu zároveň. Začněte užívat osvědčený doplněk stravy Elasti-Q® kyselina listová 800, který účinně vyřeší nedostatek vitaminů v požehnaném stavu. Přípravek je vhodné užívat nejen v těhotenství, ale již v době jeho plánování, jako prevenci vývojových vad plodu, po porodu i v době kojení. 

Více informací o přípravku Elasti-Q® kyselina listová 800 zjistíte na www.elasti-q.cz 

img

elasti-q.cz



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.

TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?