Jak si ulehčit život s Crohnovou chorobou správným výběrem jídla a sportem

Život s Crohnovou chorobou nebo ulcerózní kolitidou není jednoduchý. Tyto nespecifické střevní záněty postihují nemocné dlouhodobě, často celoživotně. Typicky se střídají různě dlouhá období klidu s fázemi aktivace nemoci, což nemocnému způsobuje fyzickou i psychickou zátěž. Může nemocnému ulehčit život správně sestavený jídelníček a sport?

O Crohnově chorobě v kostce

O Crohnově chorobě (zkráceně CD) nepíšeme poprvé. V roce 2017 u nás vyšel článek, na kterém jsme spolupracovali s Nikol, která žije s Crohnem už více než jedenáct let. V článku Crohnova choroba – nemoc, která vám změní život se Nikol podělila o svůj životní příběh i o svá doporučení. V tomto článku vám dají pro změnu své rady a tipy odborníci z řad lékařů, výživových poradců, fitness trenérů i zkušená instruktorka jógy. Než se do toho pustíme, řekněme si ve zkratce, co přesně CD představuje. „Crohnova choroba je idiopatický střevní zánět, který může postihnout kterýkoliv úsek trávicí trubice. Zánět postihuje střevo do hloubky, má sklon k jizvení a tvorbě srůstů, tím může docházet k zúžení střeva, či dokonce až k jeho úplné neprůchodnosti. Při těžkém průběhu mohou být zasaženy i jiné orgány. Častým nálezem je také chudokrevnost,“ popisuje Crohnovou nemoc MUDr. Ondřej Nývlt, člen Vědecko-lékařské rady sítě výživových poraden Světa zdraví. Nespecifické střevní záněty se mohou objevit v jakémkoliv věku. Crohnova choroba postihuje častěji mladší osoby (18–35 let), ulcerózní kolitida je častější mezi 30–40 rokem věku a spíše u žen. Výskyt obou chorob poslední dobou narůstá.

Nejčastější projevy Crohnovy choroby

  • bolesti břicha, zejména v podbřišku
  • průjem bez příměsi krve
  • teplota (do 38 °C)
  • úbytek váhy

Kromě toho jsou pacienti s CD ohrožení nedostatečnou výživou. Mnohdy moc nejedí, protože se nalačno cítí lépe, ale zároveň je v postiženém střevě zhoršené vstřebávání živin. „Z toho důvodu musí být strava opravdu velmi kvalitní, vhodné jsou potravinové doplňky, někdy i speciální výživa, u závažných stavů může být nutná i nitrožilní,“ vysvětluje MUDr. Ondřej Nývlt. Problém bývá také se vstřebáváním živin a vitamínu B12. Během akutního stadia nemocní trpí ztrátou bílkovin, což vede k celkové slabosti, snížené odolnosti a zpomalenému hojení ran. „Důvodem je zánět sliznice tenkého střeva s narušenou tvorbou trávících enzymů a sníženou schopností vstřebávání živin,“ doplňuje MUDr. Ondřej Nývlt.

Příčinou vzniku Crohnovy choroby může být stres

Lékaři zatím přesnou příčinu vzniku CD neznají, ale odhadují, že vliv má zejména prostředí a chemie. Jednou z hlavních příčin může být stres a jistou roli mohou hrát i genetické dispozice a životní styl. K dalším často uváděným příčinám patří nedostatek vlákniny v potravě a naopak nadbytek cukrů. I kouření může být důvodem vzniku této choroby. S tímto názorem se částečně ztotožňuje i zakladatelka a instruktorka pražských Domů Jógy Věra Vojtěchová, která k tomu dodává, že příčiny vzniku CD leží v očích ajurvédy ve stresovém způsobu života, ve špatném stravování a překyselení žaludku a ve zmiňovaném genetickém dědictví. „Řečeno ezotericky, je to tak trochu karma. Léčba tedy spočívá ve změně životního stylu, ve výrazném zklidnění a změně stravy. A asi nejdůležitějším pomocníkem je trpělivost a klid,“ tvrdí Věra Vojtěchová. 

Pomozte si od potíží úpravou stravy

Cílem pacientů s CD by měla být konzumace stravy, která nedráždí střeva. Obecně to znamená, že strava by měla obsahovat přiměřené množství sacharidů, tuků, bílkovin a minerálů. Doporučuje se jíst v naprostém klidu, na jídlo se soustředit, důkladně potravu kousat a každé sousto proslinit. Nevhodná jsou jídla, která jsou příliš teplá nebo naopak studená, je lepší konzumovat potraviny i nápoje vlažné. „Jezte dostatek zeleniny a ovoce, ale bez špatně stravitelných slupek, případně si tyto pokrmy lehce tepelně upravte. Omezte pšenici. Dejte přednost rýži či pohance. Vhodné jsou ryby, které je dobré konzumovat dvakrát týdně. Maso a vejce mohou působit zácpu. V případě konzumace masa volte libové maso – drůbeží, skopové, hovězí, které je lépe stravitelné. Vyvarujte se uzeninám a omezte sádlo, margaríny a majonézy. Vyloučit je nutné dráždivá a ostrá koření a různá dochucovadla a aditiva. Dobré je zařadit kvalitní neztužené rostlinné oleje,“ doporučuje hlavní nutriční specialistka Ing. Monika Bartolomějová sítě výživových poraden Svět zdraví.

Živočišné mléko vyměňte za rostlinné

Pro některé potraviny je typické, že dráždí střeva, proto by je lidé s CD neměli konzumovat, nebo by měli být s jejich konzumací opatrní. „Vyzkoušejte malou porci a sledujte, jak bude tělo reagovat. Univerzální jídelníček neexistuje, ať už pro zdravého člověka nebo člověka s nějakými zdravotními problémy. Reakce je vždy individuální a jídelníček musí být připravený každému na míru,“ říká nutriční specialistka Monika Bartolomějová. MUDr. Ondřej Nývlt má například prověřené negativní účinky kravského mléka na pacienty s CD. „Crohnova choroba poškozuje trávicí ústrojí a může vést ke vzniku laktózové intolerance. Kvůli tomu jsou mléčné výrobky velmi rizikové, je třeba velké opatrnosti, zvláště v akutním stavu a spíše kravské mléko vyloučit. Náhradou může být mandlové mléko nebo rozmixovaný kompot jako základ pro shake,“ radí lékař Ondřej Nývlt. Naprosto nezbytný je dostatečný pitný režim, ale buďte opatrní s černým čajem. Vhodná je konzumace probiotik a prebiotik. Protizánětlivý účinek mají i omega 3 mastné kyseliny. Velmi vhodné jsou doplňky s obsahem vitamínů, minerálů a dalších mikroživin.

Skleničku vína si dejte pouze výjimečně

Alkohol dokáže zhoršit příznaky nemoci, protože dráždí sliznici trávicí trubice. Důsledkem může být nevolnost, zvracení, průjem nebo krvácení. Nadměrné podráždění střev může vést až k relapsu (vzplanutí) choroby. Účinky alkoholu jsou tím horší, čím více cukru alkoholický nápoj obsahuje, proto je lépe tolerováno suché víno a destiláty. Nejde ale jen o střeva. „Komplikací střevních zánětů někdy bývá i chronické onemocnění žlučových cest a jater. Požívání většího množství alkoholu vede ke ztukovatění  jater a později i k cirhóze. Je třeba vzít v úvahu také to, že léky představují další zátěž pro játra. Kromě toho účinky alkoholu, léků a dalších škodlivin se sčítají – přesněji násobí,“ upozorňuje na nástrahy alkoholu MUDr. Ondřej Nývlt.

Nezatracujte pohyb. Postaví vás to na nohy

I když lékaři nedoporučují pacientům s CD, aby se fyzicky přetěžovali, správně zvolený sport může mít na jejich zdravotní stav velmi dobré účinky. „Rozumím tomu, že většině pacientů s CD se asi nechce vyskočit z křesla a radostně zamířit do tělocvičny, přesto bych sport doporučila. Vědecké studie opakovaně potvrdily hypotézu, že tělesný pohyb lidem s CD velmi prospívá a již po třech měsících bylo pozorováno významné zlepšení tělesné i psychické kondice respondentů,“ tvrdí Věra Vojtěchová a jako zkušená instruktorka jógy radí začít s klidným cvičením, meditací a dechovými technikami. „Jednou z nejlepších pohybových aktivit, kterou můžete zvolit je například klidná hathajóga. Ta působí na celé tělo a vede k psychické stabilitě, která při tak citlivém a nepříjemném onemocnění v životě  hodně chybí,“ doporučuje Věra Vojtěchová z Domů Jógy v Praze.

Pomůže výrazná změna životního stylu

Je velmi pravděpodobné, že CD má hodně společného s životosprávou a stresem. Z toho vyplývá, že k jejímu potlačení může pomoct výrazná změna životního stylu. „Z mého pohledu je prospěšné  zpomalení, úplná změna prostředí, vyléčení vztahů a meditace. Doporučuji sport v jakékoliv formě, protože ten je podle mě skvělým lékem na stres,“ přidává své poznatky hlavní trenérka Mgr. Kateřina Hollerová z fitness centra pro ženy Contours. Ideální je, pokud se vám podaří vypěstovat si na sportu zdravou závislost. Díky tomu přijdete na jiné myšlenky, bude vás to naplňovat a zároveň budete sledovat nějaký cíl. „Lidem s Crohnem bych doporučila spíše venkovní sporty – kvůli spolupůsobení přírody proti stresu. Zkuste si jít zaběhat. Choďte na procházky. Přes zimu, když je venku nevlídné počasí, můžete vyzkoušet posilování. Díky němu si vypracujete hezké svaly a postavu, která vám dodá sebevědomí a to se taky podepíše na zmírnění stresu,“ radí trenérka Kateřina Hollerová. Sportovní aktivitu volte podle toho, co na vás působí dobře. S Crohnovou chorobou je možné dělat mnohé sporty, jen se od toho nesmíte nechat odradit a musíte to zkusit.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
V cizím městě jako doma

V cizím městě jako doma

Životní styl komerční článek

Máte volný víkend a chystáte se vyrazit na výlet do neznámého města. Jak na to, abyste i v několika málo dnech poznali každý kout a užili si vše, co nové místo nabízí? Ať už vás lákají historické památky, kulturní zajímavosti nebo skryté kulinářské poklady, připravili jsme si pro vás tipy, které vám pomohou odhalit všechna tajemství, která vaše destinace skrývá.

DOPORUČUJEME
Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Jízda na kole nebo běh: Co je lepší na hubnutí?

Životní styl

Cyklistická sezóna je v plném proudu. Pokud jste se však rozhodli osedlat své kolo, abyste ještě vylepšili svou formu do plavek, možná vás bude zajímat, jestli je jízda na kole na hubnutí to pravé. Nebo bude nutné k rychlejšímu shození nadbytečných kil obout spíše tenisky a začít pravidelně běhat?



TIPY A TRIKY
Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Chci zhubnout. Mám cvičit ráno nebo večer?

Životní styl

Je efektivnější cvičit z hlediska hubnutí ráno nebo to je lepší nechat až na večer? Dá se vůbec určit, jaká je ideální denní doba cvičení pro hubnutí?