Jak správně vybrat matraci?

Spánek má na zdraví člověka zásadní vliv. Během něj celý organismus odpočívá a regeneruje – proto velmi záleží na tom, jak je spánek kvalitní.

Jistě s námi budete souhlasit, že pokud se ráno budíte celí rozlámaní a bolí vás každý sval či kost v těle, něco nebude v pořádku. Na vině tak může být i špatně zvolená matrace. Zkuste se tedy ještě před její koupí zamyslet nad tím, jaký typ vám nejlépe vyhovuje. Pokud budete mít možnost si její pevnost a pružnost vyzkoušet – tím lépe! Vaše záda vám později poděkují. 

Základní pravidla pro výběr matrací 

Na nákupu matrace se nevyplatí šetřit. Existuje spousta výrobců prodávající levné matrace, jejichž cena je více než příznivá, nicméně vybírat byste měli podle jiných kritérií. Zvolíte-li správně, můžete ulevit bolesti zad a kloubů a váš spánek bude kvalitnější. Zdraví máte jen jedno a je tedy dobré do něj investovat. Existuje pár obecných pravidel pro správný výběr matrace. 

Jsou to: 

  • Rozměry – ideální je matrace delší o 20-25 cm než je výška osoby, která ji bude užívat,
  • Tloušťka - minimální by měla být 15 cm,
  • Tvrdost – vybírá se podle hmotnosti uživatele, věku, preferencí, ale také podle polohy, ve které nejčastěji spí,
  • Materiál – vybírá se podle typu roštu či prostředí, a také podle preferencí uživatele,
  • Nosnost – vybírá se podle hmotnosti uživatele a počítat musíte vždy s rezervou pár kilogramů navíc.

Co se týče tvrdosti, každý má jiné preference. Nicméně obecně dávají ženy a starší osoby přednost měkčím matracím, kdežto muži preferují tvrdší. Každá matrace má také určenu ideální hmotnost uživatele, pro kterého je určena, i to může být dobrým vodítkem při nákupu. Obecně platí, že lidé s vyšší hmotností by si měli vybírat spíš z tvrdších matrací, které jim poskytnou dostatečnou oporu a jsou odolnější proti opotřebení. 

Typy matrací dle tvrdosti a způsobu spaní 

Nejměkčí bývají většinou latexové nebo pěnové matrace, které jsou elastické a dobře se tělu přizpůsobí. I zde jde přitom vývoj technologií kupředu – jednou z novinek je pěna xdura, která splňuje vysoké nároky na moderní matracové pěny včetně dlouhé životnosti, stálopevnosti, která zaručuje prakticky její nezničitelnost, komfortu - díky pórové struktuře zajišťující měkkost povrchu a podporující elasticitu a také díky prodyšnosti

Další úroveň tvrdosti, tj. stupeň 2, je zákaznicky nejoblíbenější a vyrábí se v mnoha různých variantách – tj. např. sendvičové, pružinové či polyuretanové. Dobře se přizpůsobí tělu a poskytuje lepší oporu páteři než měkká matrace. Pokud vážíte méně než 100 kg a máte raději měkčí lože, pak je pro vás dobrou volbou. 

Matrace v tvrdosti č. 3 jsou o stupeň tvrdší a vyhovují lidem, jejichž hmotnost je vyšší než 100 kg a také lidem aktivním a mladším. Většinou se vyrábí ve variantě pružinové či sendvičové. Nejtvrdší matrace – tj. stupeň č. 4 se většinou vyrábí z vysoce odolné polyuretanové pěny s příměsí kokosového vlákna. Jsou oblíbené mezi muži a těmi, jejichž hmotnost dosahuje více než 100 kg.

Pokud sdílíte s partnerem dvoulůžko, ale každý máte jinou preferenci tvrdost matrace, nezoufejte – můžete zvolit buď dvě oddělené matrace nebo takovou, na jejíž jedné straně je jiná tvrdost než na druhé straně. Každý z vás tak získá matraci dle svých potřeb. 

Další možností podle čeho volit vhodnou matraci je i vámi oblíbený způsob spaní. Usínáte-li převážně na zádech, volte raději tvrdší matraci, která zajistí, abyste měli páteř vždy v rovné poloze. Pokud dáváte přednost spánku na boku, dochází tak k většímu zatížení vašich beder, ramen a kolen. V tomto případě je ideální spíše měkčí až středně tvrdá matrace, která se tělu přizpůsobí, ale zároveň mu poskytne dobrou oporu. Středně tvrdou matraci by měli volit i ti, kteří usínají a spí nejraději na břiše. Stejně tak i ti, kteří často polohy při spaní střídají – zlatý střed je pro ně nejvhodnější. 

Typy matrací dle materiálu 

Výroba matrací využívá poměrně širokého portfolia materiálů – jde nejčastěji o latexové matrace, které jsou elastické a dobře se přizpůsobí tvaru těla. Nejsou však vhodné do vlhkého prostředí, ani pro osoby, které se nadměrně potí. Už vůbec nejsou vhodné pro alergiky – dle lékařského výzkumu obsahuje 100% přírodní latex asi 150 bílkovin, z nichž 35 může působit jako alergen. Velkým problémem je jejich neprodyšnost, mají totiž uzavřeny póry. 

Pružinové matrace nejsou v současné době moc populární, nicméně dobře rozkládají váhu uživatele do celé matrace. Nejsou ovšem moc vhodné na lamelové rošty a zvláště ne ty, které jsou polohovací. Hodí se pro ně pevný rošt. Překvapí vás také svou velkou prodyšností. 

Uvažujete-li o pořízení pěnové matrace, můžete zvolit např. PUR (polyurentanovou) pěnu, která je tvarově stálá, elastická a dodává se v různých stupních tvrdosti. Další možností je již zmiňovaná pěna xdura, která vám díky otevřeným pórům zajistí tu nejlepší prodyšnost. Dalším materiálem je studená pěna (HR pěna), jejíž póry jsou větší než u PUR pěny, čímž pádem je prodyšnější a tvarově stálejší. 

Línou pěnu v matraci pak určitě ocení ti, kteří trpí bolestmi kloubů a zad. Tato pěna totiž mění tvrdost podle teploty, tj. v kontaktu s tělesným teplem měkne. Velmi pozitivní vliv má na kvalitu spánku a je naprosto ideální i pro osoby trpící na proleženiny. 

Existují i speciální typy matrací – např. sendvičové, které kombinují dva materiály, díky čemuž se zlepšuje jejich kvalita a prodlužuje životnost. Setkat se můžete i s bio matracemi, které jsou vyráběny z přírodních materiálů (olejů), nebo obsahují přírodní složky (např. výtažek z aloe vera či skočce obecného), které dokáží zmírňovat dermatologické problémy jako jsou lupy či vyrážky. Ať už se rozhodnete jakkoli, přejeme vám skvělý relax na vámi vysněné matraci. 

Dobrou noc! 



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!



TIPY A TRIKY
Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Holky sobě aneb proč je nejlepší jet do lázní s kamarádkou?

Životní styl komerční článek

Důvodů, proč se vydat na čistě dámský víkend, je hned několik. Pobavit se ve společnosti stejně nezadané kamarádky, relaxovat pár dní s maminkou či sestrou nebo oslavit rozlučku se svobodou. V lázních na vás bude čekat nespočet příjemných wellness procedur a navíc si užijete společnost spřízněných holčičích duší!