Jakou liposukci si vybrat?

V současné době se nabízí velký výběr liposukčních technik. Liší se v závislosti na použitém přístroji, což většinou znamená odlišný mechanismus rozrušování tukové tkáně. Dalším rozlišovacím kritériem je typ anestezie a invazivnost či neinvazivnost zákroku.

img

MUDr. Libor Kment je držitelem atestací ze všeobecné chirurgie a z plastické chirurgie.

Každá liposukční technika má svá pro i proti, ať již hovoříme o liposukci klasické, vibrační, ultrazvukové či tumescenční. Protože naše klinika nejen disponuje všemi druhy liposukcí, ale například má i největší zkušenosti se špičkovou ultrazvukovou liposukcí (nepleťme si invazivní ultrazvukovou liposukci a neinvazivní ultrazvukovou lipolýzu), můžeme objektivně učinit porovnání prospěšnosti té či jiné techniky pro konečný pooperační výsledek. Je zde však třeba připomenout, že nejdůležitější pro výsledek operace je zkušenost plastického chirurga ovládajícího dobře liposukční techniku, který současně dokáže přesně zvolit druh liposukce podle kvality kůže a podkoží u jednotlivého pacienta. Zkušenost a pečlivost plastického chirurga je to nejdůležitější pro dobrý výsledek, kterého je možné dosáhnout téměř každou z těchto metod při správné indikaci. Nezkušený nebo nedbalý chirurg může docílit nevyhovujícího výsledku i tou nejmodernější technikou.

zoom Zvětšit

MUDr. Libor Kment

Velmi často se stává, že některá pracoviště preferují jen určitý typ liposukčních výkonů, přičemž vytrvale zdůrazňují jeho jedinečnost a výjimečnost. Příčinou může být profesní kvalita plastických chirurgů či jiných lékařů, či neúplná škála technického vybavení a prostředků pro všechny druhy liposukcí. Na základě našich mnohaletých zkušeností na Klinice Esthé, kde používáme liposukci klasickou, vibrační, ultrazvukovou i tumescenční, můžeme jednoznačně potvrdit, že každá liposukční technika má své přednosti, ale také v určitých případech i některé nedostatky. 

Liposukce bezesporu patří mezi nejžádanější operační výkony užívané v estetické chirurgii. Není to způsob jak snížit váhu, ale metoda, která pomáhá pacientům s nahromaděním tukových buněk na určitých problematických místech těla a tedy k dotvarování tělesných partií. Nejčastěji je to břicho, stehna, boky, ale i oblast kolen, paží či podbradku. Klientkami často bývají i štíhlé ženy, kterým se tukové polštářky tvoří vlivem dědičné dispozice a nelze je vytvarovat ani dietou, ani pilným cvičením.

Jak jsme již zmínili, existuje několik druhů liposukcí. Všechny pracují na podobném principu. Daná oblast se napustí roztokem, který vyplní a roztáhne prostor určený k narušení tukových buněk. Konkrétní postupy se pak liší způsobem jejich rozrušování.

Klasická liposukce

Velmi jednoduchá technika, při které se v oblasti podkoží pohybuje kovovou kanylou, a tím se tuková tkáň mechanicky rozrušuje a současně odsává. Je to cenově dostupná metoda s velmi dobrými pooperačními výsledky. Je vhodná na odstranění tukových nadbytků téměř ve všech lokalitách.

Vibrační liposukce

Relativně snadný výkon daný použitím speciálního přístroje s vibrující kanylou, která rychlými nepatrnými pohyby kmitá vysokou frekvencí a tím usnadňuje průnik kanyly tkání, rozrušuje tuk a současně odsává. Je výhodná především při odsávání oblastí, které jsou více prorostlé vazivem nebo míst, kde už byla dříve liposukce provedena, ale i pro první liposukci téměř ve všech oblastech těla.

Ultrazvuková liposukce

Odsátí nadbytečného tuku za pomoci ultrazvuku. K rozrušení tukové tkáně využívá působení ultrazvukových vln. Tato metoda patří mezi velmi šetrné a je u ní minimální riziko následné nerovnosti kožního povrchu. Pooperační období je pro pacienta komfortnější, neboť ultrazvuk rozrušuje prakticky jen tukové buňky a zásadně šetří ostatní podkožní struktury. Tím, že tuk je "rozbíjen" ultrazvukem a ne mechanicky rozrušován jako při tradiční liposukci, je tvarování těla mnohem rovnoměrnější a dokonalejší.

Vzhledem k tomu, že po ultrazvukové liposukci dochází k dokonalejší retrakci (smrštění) kůže nad operovanou krajinou, lze tuto metodu užít i u vyšších věkových kategorií. Je možné ji provést ve všech tělesných krajinách. Má velmi dobrý pooperační efekt i při lehkém stupni volnější kůže, například v podbradku, na břiše nebo vnitřní straně stehen.

U uvedených typů liposukce preferujeme celkovou anestezii. Menší tělesné partie lze řešit i v lokální anestezii, ale pro diskomfort pacientů to nedoporučujeme. Rozhodně ne u větších oblastí.

Tumescentní liposukce 

Provádí se při vědomí pacienta, bez celkové anestézie. Určitou dobu před operací je pacientovi pod kůži napuštěno větší množství fyziologického roztoku s lokálním anestetikem, adrenalinem, event. dalšími přídavnými látkami. Odsávání tuku, zředěného roztokem, je značně usnadněno, a je ho tak možné odebrat větší množství a používat velmi tenké kanyly s malými otvory, které jen zcela minimálně poškozují závěsný aparát kůže. Může se provádět ambulantně nebo s jednodenní hospitalizací. Výsledky jsou při správné indikaci velmi dobré. Liposukci užít téměř na všechny tělní krajiny. Opatrnosti je potřeba při volnější kůži. Nevýhodou metody je určitý již zmíněný diskomfort pro pacienty - čekání po napuštění tumescentním roztokem, vnímání vlastního odsávání, určitý stupeň bolestivosti. Velmi nepříjemné může být vytékání většího množství použitého roztoku z otvorů po liposukci u pacientů, kteří nejsou hospitalizováni a jsou ihned po operaci transportováni domů.

Vzhledem k nutnosti použití většího množství anestetika při tumescentní liposukci je tato technika omezena většinou jen na jednu oblast při jednom sezení. Větší množství použitého anestetika by už mohlo být toxické.

Provedení liposukce jen v tomto typu anestezie je především otázka psychiky. Pacient sice necítí při lokálním umrtvení žádnou bolest, ale ne každý snáší pocit pohybující se kanyly pod kůží při odsávání velkých ploch. Pro pacienty je často příjemnější se probudit až po dokončení výkonu.

Body-Jet

Pomocí přístroje Body-Jet se tuková tkáň v lokální anestezii nebo v kombinaci s nitrožilní anestezií rozrušuje speciální kanylou, z které pod tlakem tryská tumescenční roztok. Tlak vody rozvolňuje tukovou tkáň, která je spolu s tukovými buňkami současně odsávána. Tuk je možné šetrně sterilně zachytávat v nádobě, která je součástí přístroje. Právě z tohoto důvodu je metoda Body-Jet využívána při potřebě opětovného využití vlastního tuku pro transplantaci. Tukem je možné vyplňovat vrásky a nerovnosti v obličeji, lze jím augmentovat prsy, hýždě apod. Nevýhodou přenosu tuku je jeho postupné vstřebávání.

O čem se mluví
V posledních letech se stále více mluví o neinvazivních metodách „liposukce“ (Ultracontour, SpaShape…). Zákroky se provádí bez celkové anestezie, k ošetření kůže a podkoží využívají ultrazvukových a laserových technologií. Tukové buňky se přes kůži rozrušují, je ovlivněn metabolismus buněk a propustnost buněčných stěn. Odvedení tuku z ošetřených partií se dociluje stimulací cévního a lymfatického systému. Jde tedy o lipolýzu, nikoli o liposukci. Tuk není odsáván. Tyto zákroky nemohou nahradit výše zmíněné invazivní metody liposukcí, přinejmenším ne co do objemu odstraněného tuku. Nevyřeší sice velké nadbytky podkožní tkáně, ale mohou být prospěšné pro ovlivnění podkožních nadbytků u pacientek, které nejsou indikované k operačním způsobům liposukce například ze zdravotních důvodů, při menší vrstvě podkožního tuku, využívají se pro ovlivnění celulitidy a hlavně pro řešení partií, které nejsou vhodné a nebo jsou rizikové pro operační řešení. Je to například řešení oblasti v okolí kotníků, ošetření bérce, přední strany stehen a další.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Nastartujte své libido s afrodiziaky

Nastartujte své libido s afrodiziaky

Životní styl komerční článek

V průběhu historie lidé využívali stolování jako sbližovací a stmelující aktivitu. Stejně tak kultury vyhledávaly určitá jídla, aby umocnily své intimní zážitky. Říká se, že některé potraviny mají vlastnosti, které mohou zlepšit romantiku, plodnost a podpořit funkčnost reprodukčních orgánů. O některých se dokonce říká, že zvyšují výdrž, snižují stres nebo přitahují vašeho partnera. Všechny tyto faktory mohou mít významný vliv na milostný život.

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



TIPY A TRIKY DOPORUČUJEME
Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Jaro je kritické období! Přehled vitamínů a minerálů pro posílení imunity

Životní styl

Které z nich jsou skutečně účinné a přispívají k normální funkci imunitního systému? Stačí je čerpat pouze ze stravy nebo je nutná jejich suplementace?