Kdy je na dítě pozdě

Podle statistik se průměrný věk rodiček stále zvyšuje, což v dnešní době nikoho příliš nepřekvapí. Nicméně podle odborníků stále platí, že vrchol ženské plodnosti je okolo dvaceti tří let. Nepropásly jste již tuto dobu?

Přiznám se bez mučení. I když mi ještě není třicet, vrchol plodnosti jsem podle odborníků už dávno prošvihla, a vůbec mi to nevadí. Nebudu vás zatěžovat svými důvody, proč tomu tak je, ale v obecné rovině ženy odkládají těhotenství například, aby si ještě užily cestování po světě, věnovaly se práci, která je naplňuje natolik, že dopolední posedávání v kavárnách s dětským koutkem a výměna plen ji zatím nemůže nahradit, nebo prostě ještě nenašly toho pravého. Důvodů může být nespočet a často se jedná o skutečně dobré důvody, jenže okolí to stejně nechce pochopit.

Prý nám ujel vlak

Rodina a mnohdy i úplně cizí lidé se rádi pletou do záležitostí druhých a neodpustí si poznámky typu: „Miminko pořád nic? Už máš nejvyšší čas. Já už chci být babička.“ Některé ženy se proti podobným poznámkám dokážou obrnit, ale pro jiné to může být velice nepříjemné až frustrující. Zvláště když k tomu přibudou názory odborníků, kteří varují, že s věkem plodnost rapidně klesá.

Otázkou je, zda-li stále platí, že těhotenství ve vyšším věku představuje riziko? Řada odborníků se opírá o staré statistiky, nicméně existují i relevantní data z posledních desetiletí, z nichž vyplývá, že plodnost ženy opravdu s věkem klesá. Zajímavá je i zkušenost mojí kamarádky, která otěhotněla ve čtyřiceti, a svěřila se mi, že pro ní bylo náročné starat se o miminko. „Byla jsem fyzicky i psychicky vyčerpaná. Zjistila jsem, že starat se o malé dítě ve dvaceti a čtyřiceti je rozdíl. Mám sice zkušenosti s výchovou předchozích dětí, ale teď to bylo mnohem složitější. Jsem ráda, že už je Eliška větší, spí déle a dokáže si sama vyhrát,“ říká Petra. Znamená to, že se skutečně vyplatí počít co nejdříve?

zoom Zvětšit

Starost o miminko může být vyčerpávající

Neplodnost a málo sexu

Jakmile žena začne na těhotenství pomýšlet, může se stát, že jí to hned tak nepůjde. A to bez ohledu na věk! O neplodnosti se přitom mluví v okamžiku, kdy při nechráněném sexu a při četnosti čtyřikrát až pětkrát týdně žena neotěhotní do půl roku. Někteří prodloužili délku otěhotnění až na jeden rok. Proč se některým párům nedaří otěhotnět? Nemusí za tím být vždy jen zdravotní problémy, ale třeba i nedostatek sexu.

Nejsnadněji otěhotní ženy v počátcích vztahu, jelikož jsou zamilované a s partnerem si užívají sex každý den. Pár se ještě neokoukal, neustále po sobě touží a intenzita milování je v té době nejvyšší. Pokud jsou spolu partneři již delší dobu, jejich sexuální život může stagnovat. Když se rozhodnout pro založení rodiny, stane se z jejich milování technická záležitost závislá na výpočtu plodných dní, což není ideální. Na druhou stranu výzkumy tvrdí, že sexuální aktivita žen po třicítce se zvyšuje. Hned několik světových průzkumů došlo k závěru, že více než polovina žen v tomto věku má mnohem více sexu než kdykoliv předtím. Ze statistik dokonce vyplývá, že sex provozují v průměru 10,5krát do měsíce. U mužů je to prý naopak, takže si stačí najít mladšího partnera a problém s nedostatkem sexu bude vyřešen. Nebo ne?

Neplodnost a zdravotní komplikace

Bohužel ani pravidelná soulož není zárukou úspěchu. Až ve 40 % mohou za neplodnost vaječníky, ve 20 % vejcovody a až v 6 % stojí za neplodností psychika. Rozhodne-li se žena otěhotnět až ve vyšším věku,  bývá plná (zbytečných) obav. Pociťuje úzkost a strach, čímž nevědomky zabraňuje tomu, aby bez problémů otěhotněla. Co s tím?

Ze všeho nejdříve si přestaňte vyčítat, že jste neměla dítě už dříve. V době, kdy jste se početí bránila, jste k tomu měla důvod, a i když se teď může jevit jako neopodstatněný, není tomu tak. Zároveň si přestaňte dělat starosti s tím, že vám končí plodnost. Ano, uvádí se, že v České republice jsou ženy reprodukční v průměru do čtyřiceti osmi let, ale jednoznačný závěr neexistuje.

Náš tip: Nechte si udělat krevní testy AHM, které dokážou odhadnout plodnost. Pokud jste momentálně na vrcholu ženské plodnosti, ale potomka plánujete až v pozdějším věku, můžete si plodnost pojistit zmrazením vajíček. Ovšem budete muset sáhnout hlouběji do peněženky. Zákrok není hrazený pojišťovnou a může vyjít až na šedesát tisíc korun. A v neposlední řadě myslete pozitivně, trvejte si na svém. Otěhotnět můžete ve dvaceti i čtyřiceti.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

ABSOLUTNÍ HIT
Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Ach ti muži! V čem dělají v posteli chybu

Životní styl

Proč muži některé věci stále nechápou? Například že masáž má zůstat masáží nebo že ne vždy je nutné experimentovat. Co ženám připadá krkolomné až primitivní? Zeptali jsme se pár z nich na názor.



TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.