Lež má krátké nohy

Každý z nás občas klame, podvádí, zatlouká. Lhaním si usnadňujeme život, vyhýbáme se nepříjemným situacím, lžeme, protože je to pro nás výhodné. Nezastaví nás ani to, že lež má krátké nohy a někdy po vyslovení nepravdy cítíme výčitky či pochybnosti.

Jeden americký psycholog provedl výzkum, ze kterého vyplynulo, že během desetiminutové konverzace zalže minimálně jednou až 60 % lidí. Slušný výkon, nemyslíte? Navíc vymyslet si lež zabere člověku až o třetinu více času, než kdyby řekl pravdu. Co zapříčiňuje, že člověk vědomě lže? Vědci tvrdí, že schopnost klamat a podvádět se v lidském mozku vytvořila již před padesáti miliony lety, přičemž podstatná pro lhaní je šedá kůra mozková, která tvoří asi 40 % hmoty mozku.

Proč lžeme?

Člověk lže, protože je to pro něj výhodné. Často v tom figuruje jiný člověk, kterého nechceme vyslovením pravdy zklamat nebo ztratit, chceme před ostatními vypadat lépe, usilujeme o to, abychom si zachovali tajemství. Lhaní je často prostředkem k udržení si společenského statusu, k získání výhody i možností, jak se vyhnout nepříjemnostem či trestu.

Absurdní na lhaní je to, že nejčastěji lžeme blízkým lidem, se kterými si zároveň zakládáme na důvěře. Proč? Protože pro nás nejsou lhostejní a chceme v jejich očích vypadat dokonale.

zoom

Lítáme v tom všichni bez výjimky

Patologická lhavost

Pokud čas od času zalžeme a máme k tomu „dobré“ důvody, dá se to akceptovat. Horší to je v případě, kdy zajdeme do extrému – do patologické lhavosti. Patologičtí lháři se dají s nadsázkou přirovnat k lidem závislým na alkoholu, drogách či hracích automatech. Nedokážou svou závislost zastavit, do svých lží se zamotávají a velice často svým vlastním lžím začnou věřit.

Pro patologického lháře je lhaní jakousi formou uspokojení, avšak pouze v danou chvíli. Nikoliv z dlouhodobého hlediska. Většinou se jedná o lidi, kteří v životě ničeho nedosáhli, vždy patřili mezi outsidery. Lhaní je pro ně jediné, čím na sebe dokážou upoutat pozornost. Patologické lhaní je problém, který si musí člověk sám uvědomit a začít s ním něco dělat. V opačném případě nebude nikdy sám se sebou spokojený a ztratí důvěru svých blízkých, kterou nemusí již nikdy znovu získat.

Milosrdná lež

Můžeme dát lži jakýkoliv přívlastek, ale vždy zůstane lží. To platí i o tzv. milosrdné lži. Kdo nám dal právo rozhodovat o tom, jestli naši blízcí pravdu unesou či neunesou? Jak to poznáme? Tvrdit, že své blízké dobře známe, takže umíme odhadnout, kdy raději použít milosrdnou lež, je více než troufalé. Vždyť člověk dobře nezná ani sám sebe! I když je naší snahou prostřednictvím milosrdné lži člověka ochránit, ve skutečnosti se chováme arogantně.

zoom Zvětšit

Lžeme, protože je to pro nás výhodné


Chceme-li lhát z milosti, měli bychom si důkladně promyslet, jestli to situace skutečně vyžaduje a mimo jiné zvážit, jestli zvládneme dlouhodobě nést takovou zátěž. Co když jednou vyjde pravda najevo a druhého naše lež raní natolik, že se s námi přestane bavit? Lež má krátké nohy a mnohdy jí ty nohy zkrátí sám lhář, protože tu tíhu jednoduše neunese.

Lžeme sami sobě

Lhát svým rodičům, partnerovi, blízkým přátelům či kolegům není vždy fér, ovšem mnohem horší jsou situace, kdy lžeme sami sobě. Kdo z nás se občas nesnažil sám sebe přesvědčit o něčem, co není (tak úplně) pravda? Přesvědčujeme se o tom, že nový milenec, se se svou ženou kvůli nám určitě rozvede. Snažíme se uvěřit tomu, že děláme práci, která nás baví, i když ve skutečnosti nestojí za nic.

Lžeme sami sobě ve spoustě věcí, protože se bojíme změny, nemáme dostatek vnitřní síly, a proto raději používáme výmluvy. Přitom podívat se na situaci v reálném světle, napřímit se a jít do akce by bylo v mnoha případech to nejlepší, co můžeme udělat. Může se stát, že nebudeme úspěšní, ale aspoň to zkusíme. Vždyť žijeme jen jednou!



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




NOVÉ
Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Jak stylizovat tenisky v outfitu s krátkými sukněmi? Průvodce

Životní styl komerční článek

Chcete-li být letos in, můžete do svých outfitů zařadit trendy tenisky a kratší sukni. Jestliže nejste zrovna módní znalkyně, nevadí. Na následujících řádcích vám totiž prozradíme, jaké modely sukní a tenisek pofrčí. Díky tomu si budete moci sestavit opravdu perfektní outfit na každou situaci. Čtěte a inspirujte se!

TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.



NOVÉ
Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Těhotenský polštář z JUKKI, pomocník na spaní i kojení

Životní styl komerční článek

Těhotenský polštář si oblíbila dlouhá řada maminek! A nejen těch v očekávání, ale i těch stávajících. Těhotenské polštáře jsou totiž kouskem, kterého se ani po poporodu určitě nevzdáte. Využijete jej jak v těhotenství, tak při kojení. Kojicí polštář, jak se této praktické vychytávce jinak také říká, si zkrátka zamilujete. Těhotenské polštáře ve tvaru C vám zaručí pohodlí během spánku v těhotenství a absolutní komfort pro vás i vaše miminko při kojení. Jak těhotenský polštář vybírat a co dalšího pro těhotné vám JUKKI nabídne? A je lepší koupit těhotenský polštář i ten kojicí, nebo si vystačíte s jedním, jež využijete na několik způsobů? Prozradíme vám, proč stojí za to u JUKKI nakupovat.