Nejlepší vitamíny a minerály pro vlasy

Zdravé a krásné vlasy jsou přáním většiny žen. Dobrou zprávou je, že ke zlepšení jejich kvality a rychlejšímu růstu obvykle stačí jen vhodná strava plná vitamínů a minerálů.

img

Cesta ke krásným vlasům vede přes stravu

Biotin

Biotin nebo také vitamín H patří mezi hlavní vitamíny pro krásné vlasy, podporuje růst vlasů a pomáhá zabránit jejich vysušení a lámavosti. Funguje také jako prevence proti plešatosti, udržuje barvu vlasů a podporuje růst nových vlasů u lidí, kteří trpí vypadáváním vlasů. Biotin získáme z vaječného žloutku, mléka, kvasnic, špenátu nebo jater.

Vitamín B5 

zoom Zvětšit

Biotin se skrývá ve žloutku, vitamín B5 v celozrnném pečivu.

Dalším vitamínem, který stejně jako Biotin patří do B-komplexu, je vitamín B5 neboli kyselina panthotenová. Tento vitamín zabraňuje šupinatění kůže, zlepšuje stav vlasů a podporuje jejich růst. Nedostatek kyseliny panthotenové je poměrně vzácný jev, jelikož se nachází v běžných potravinách, jako jsou maso, luštěniny, celozrnné pečivo a zelenina.



Vitamín B9

Tento vitamín z řady B – vitamínů je známý spíše pod názvem kyselina listová. Jeho zvýšený příjem je doporučován především během těhotenství. Navíc kyselina listová zabraňuje zvýšenému vypadávání a šedivění vlasů a zlepšuje jejich pevnost. Najdete ji především v listové zelenině, v játrech a kvasnicích.

Vitamin A 

zoom Zvětšit

Ke krásným vlasům pomůže i konzumace brokolice a sýra.

Vitamín A je antioxidant, který pomáhá vytvářet správné množství mazu v pokožce hlavy, a tak udržuje vlasy hydratované. Jeho nedostatek naopak vede k lámavým vlasům a šupinaté pokožce. Jeho přirozeným potravinových zdrojem jsou mrkve, brokolice, mléko, sýr, vejce, meruňky a broskve. 



Vitamín C

“Céčko” je antioxidant, který pomáhá udržovat vlasy zdravé a je důležitý pro jejich růst. Při jeho nedostatku hrozí vypadávání vlasů, předčasné šediny a suché a lámavé vlasy. Hlavními zdroji vitamínu C jsou citrusové plody, jahody, kiwi, ananas, paprika nebo brambory.

Vitamín E

zoom Zvětšit

Céčko je v jahodách, éčko v ořeších.

Vitamín E je účinný antioxidant, který zvyšuje prokrvení pokožky a pomáhá tak zabránit ztrátě vlasů. Je také zodpovědný za silné vlasy a podporuje jejich rychlejší růst. Dostatečný příjem vitamínu E si zajistíte konzumací tmavě zelené zeleniny, celozrnných produktů, oleje z pšeničných klíčků, semínek a ořechů.

Minerály

Draslík a hořčík

Oba tyto minerály podporují zdravý růst vlasů. Draslík je obsažen v čerstvé zelenině a ovoci, v mléčných výrobcích a mase. Hořčík najdete v celých zrnech, ořeších, luštěninách a tmavé listové zelenině.

Jód a křemík

Jód pomáhá oživovat suché vlasy. Získat ho můžete především z ryb, darů moře, jodizované soli, masa a mléka. Konzumací potravin obsahujících křemík, například mořských plodů, rýže a sojových bobů, můžete zabránit vypadávání vlasů. 

zoom Zvětšit

Vlasy potřebují i dostatek minerálů.

Mangan a síra

Pokud potřebujete podpořit rychlejší růst vlasů, zaměřte se na potraviny obsahující větší množství manganu, jako jsou borůvky, špenát, ořechy či obilniny. K lepší struktuře vlasů vám zase dopomohou potraviny s obsahem síry - jako vejce, maso, mléčné produkty, cibule a česnek.

Zinek a železo

Nedostatek zinku se projeví suchými vlasy a zvýšeným maštěním pokožky. Abyste tomu předešly, dbejte na dostatečný přísun potravin obsahujících zinek, jako jsou sýry, ořechy, maso a plody moře. Vypadávání vlasů může být následek chudokrevnosti, které lze předejít dostatečným přísunem železa. Tento důležitý minerál naleznete v listové zelenině, sušeném ovoci, pivovarských kvasnicích a mase.



Komentáře

Nepřihlášený uživatel nemůže komentovat

Zde se můžete Zaregistrovat, případně Přihlásit

A nebo se rovnou zaregistrujte. Zabere Vám to 2 minuty.




TIPY A TRIKY
Tipy na vánoční dárky pro muže

Tipy na vánoční dárky pro muže

Životní styl komerční článek

Taky máte každý rok pocit, že Vánoce se blíží nezastavitelným tempem? Nákupní centra jsou již o víkendech zaplněná lidmi a přichází čas, kdy si opět budeme lámat hlavu nad tím, jaké dárky pro své nejbližší vybrat.

NOVÉ
Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Jak se vybavit na jarní cyklovyjížďku?

Oblečení

Jaro je tady, denní teploty se šplhají výš a výš a slunce vás láká ven. V noci ale mrzne a na ranní cestu do práce se bez rukavic a čepice ještě neodvážíte. Jak se v nevyzpytatelném jarním období vybavit na kolo tak, aby se vám dobře jelo a bylo vám tak akorát? V tomto článku vám poradíme, jaké by vám nemělo chybět vybavení a jak vrstvit cyklistické oblečení tak, abyste byla v pohodlí a navíc u toho skvěle vypadala.



TIPY A TRIKY
Jak na sluncem unavenou pokožku

Jak na sluncem unavenou pokožku

Kosmetika

Teplé počasí, slunění se na pláži a koupání v moři... Léto dělá s lidskou psychikou divy, jenže naše tělo volá naopak o pomoc. Nepodceňujte v létě kosmetickou péči – na pláži ani doma.